Tényleg rákot okoz a mikrohullámú sütő?

Tények és tévhitek

Számtalan elmélet forog közszájon a mikrohullámú sütővel kapcsolatban. Utánajártunk, tényleg veszélyes-e.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nap mint nap számos olyan eszközt használsz, melyről talán nem is tudod, hogy kártékony. Eközben világszerte egyre nagyobb a küzdelem a rák ellen, és egyre több dolgot tulajdonítanak rákkeltőnek.

Akad olyan, amiről idővel kiderül, hogy valóban köze lehet a daganatok kialakulásához, ám olyan is, amivel kapcsolatban végül éppen az ellenkezőjét állapítják meg. A mikrohullámú sütő az egyike azoknak az eszközöknek, amelyekkel kapcsolatban talán a legtöbb elmélet kering. Vajon valóban hajlamosíthat a rákra, vagy éppen, hogy kedvező hatásokkal bír?

Véletlen felfedezés volt

A mikrohullámú sütőt a második világháború idején fejlesztették ki, egy teljesen véletlen felfedezést követően. Történt ugyanis, hogy egy mikrohullámmal kísérletező amerikai hadmérnök szendvicsét mikrohullámok érték, ő pedig meglepődve tapasztalta, hogy a szendvics felforrósodott azok hatására. Ezután született meg a mára világszerte népszerűvé vált háztartási készülék, melyet úgy alakítottak ki, hogy a mikrohullámok kifelé ne tudjanak terjedni, csupán a készülék belsejében lévő ételeket érjék el.

Nem minden esetben veszélyes

Amikor a mikrohullámok veszélyeiről van szó, sokszor hallani olyan eseteket, amikor pacemakert viselő személyek rosszul lettek a mikrohullámú sütő közelében. Ezt alátámasztja az a tény, hogy a sütőkkel kapcsolatban a gyártók is figyelmeztetnek: használat közben ne tartózkodjon senki a készülék közvetlen közelében.

Ennek azonban nem az az oka, hogy a hullámok minden esetben kívül kerülnek a berendezésen, hanem az elővigyázatosság. A mikrohullám csak akkor lehet veszélyes, ha sérül a mikrosütő ajtaja vagy a szigetelése. A dologhoz azonban hozzátartozik, hogy ez a veszély elsősorban a korábbi készülékek esetében állt fenn, melyek erős sugárzást használtak. Az évek során azonban sikerült a sugárzás mértékét jelentősen csökkenteni, ráadásul a mikrosütők burkolata is jóval biztonságosabb.

Képeken 13 durva rákkeltő!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Megváltoztatja az ételek szerkezetét?

A sütőkkel kapcsolatban azt is előszeretettel hangoztatják, hogy a mikrohullám radioaktívvá alakítja az ételeket, ezek elfogyasztása pedig hajlamosíthat a rákos megbetegedések kialakulására.

Csakhogy a tudomány mai állása szerint ez nem igaz: nem lesz az étel radioaktív, és szerkezetén sem változtatnak a mikrohullámok. Az ételek annak következtében melegednek fel, hogy a mikrohullámok hatására a bennük lévő vízmolekulák rezegni kezdenek, rezgésük pedig hőt termel. A vízmolekulák szerkezete sem változik ezáltal, így az ételnek sem lesz semmi baja - ahogy a fogyasztójának sem.

A mikrohullámú sütőben készült ételnek csak akkor lehetnek veszélyei, ha nem melegítesz, hanem sütsz benne, és az ételt nem vágod fel kisebb darabokra. Ha ugyanis az ételnek nem minden részét melegíti fel a sütő kellően, akkor a nyers részekben olyan baktériumok maradhatnak, melyek hasmenést, gyomorrontást okozhatnak.

Vitamindús ételek gyorsan és energiatakarékosan

A mikrohullámú sütőknek tehát kevés negatívumuk van, annál több azonban az előnyük. Az ételek hamarabb megmelegszenek bennük, mindez pedig kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos sütők, tűzhelyek esetében.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A mikróban készült ételek tápanyagokban is gazdagabbak, és vitamintartalmuk is magasabb: mivel a főzéshez szinte nem kell vizet adni, a vízben oldódó vitaminok és ásványi anyagok nem oldódnak ki. A gyors főzésnek köszönhetően a hőre érzékeny vitaminok sem bomlanak le, a fagyasztott ételek gyors kiolvasztása pedig kevesebb időt hagy a mikroorganizmusok elszaporodására. Mivel az ételek nem is égnek le a mikrohullámú sütőben, rákkeltő anyagok keletkezésére sincs lehetőség.

Ezt is szeretjük