6 durva tény a tisztítószerekről
Egy rendes háztartás nem működhet tisztítószerek nélkül. Ám még a legártalmatlanabbak is rejtenek veszélyt magukban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A háztartási tisztítószerek némi erőbevetéssel kombinálva csillogóvá varázsolhatják a konyhát és a fürdőszobát, makulátlan lesz a padló, és ragyognak majd az ablakok. A rendszeres takarítás elpusztítja a kórokozókat az ételek előkészítésére használt felületeken, és elűzi a lakásból a penészt, a port, illetve más allergéneket, melyek asztmát és szénanáthát okozhatnak.

Sok tisztítószer ugyanakkor károsíthatja az egészségedet - még abban az esetben is, ha egyébként hivatalosan nem sorolják a veszélyes vegyi anyagok közé.

Némely termék ártalmas gőzöket bocsát a levegőbe, vagy mérgezést okoz. Nem megfelelő használat esetén, vagy, ha véletlenül kilöttyen, egyes szerek égési sérüléseket okozhatnak a bőrön, mások pedig tűzveszélyesek. A következőkben megtudhatod, mivel érdemes különösen óvatosan bánnod, vagy mi az, amiről a gyártók nem szívesen ejtenek szót.

Akár halálosan mérgező gázok is keletkezhetnek!

Az otthonok többségében sokféle tisztítószer akad a súrolóportól és üvegtisztítótól a fertőtlenítőkig, illetve a gomba- és penészeltávolító szerekig. Sok ilyen termék a tisztítószerek mellett ammóniát is tartalmaz, mely ugyan kiválóan eltávolítja a kormot és a zsírt, de nagyon veszélyes. Gőzei irritálhatják a szemet és a tüdőt. A bőrre kerülve kiütést, bőrpírt vagy égési sérülést okozhat. Bár a tisztítószerek többsége nem jelent akut veszélyt, az ammóniát tartalmazó termékeket soha ne keverd például hipóval, ilyenkor ugyanis halálosan mérgező klórgáz keletkezik!

A klóros fehérítők súlyos irritációt okozhatnak

A klór sok mindenben megtalálható a háztartási tisztítószerektől kezdve a műanyagokon át egészen az újrahasznosított papírig.

Kitűnő fertőtlenítőszer, ezért előszeretettel használják a fehérítők gyártásakor is. Csakhogy utóbbiaknak is vannak hátrányai. Helytelen hígítás esetén kimarják a textileket, ammóniatartalmú termékekkel keverve pedig olyan gőzök keletkezhetnek, melyek akár halált is okozhatnak. Savakkal, például ecettel és savtartalmú tisztítószerekkel - duguláselhárítókkal, WC-tisztítókkal és rozsdaoldókkal - se keverd őket, mert ekkor veszélyes gázok keletkeznek. Mindig ellenőrizd ezért a háztartási tisztítószerek címkéit, és csak akkor vegyítsd az egyiket a másikkal, ha arra a gyártók a címkén feltüntetett szövegben lehetőséget adnak.

Fontos!
Ha a fehérítőszer a szemedbe fröccsen, alaposan - legalább 15 percen át - mosd ki folyó vízzel, majd fordulj orvoshoz. Ha lenyelted, ne próbáld meg kihányni! Azonnal igyál meg legalább két deciliter vizet vagy tejet, és ezután fordulj orvoshoz.

Súlyos égési sérülések a lefolyótisztítóktól

A szupermarketek polcain található lefolyótisztítók többsége valószínűleg tartalmaz valamilyen maró vegyszert, például lúgot vagy kénsavat, mely szó szerint átégeti a dugulást. Bár ezek a tisztítószerek valamennyire megbízhatóak, a legveszélyesebb háztartási termékek közé tartoznak, és használatuk különleges gondosságot igényel. Keverni semmilyen más szerrel nem szabad őket, hiszen ekkor is igen veszélyes gázok és gőzök keletkezhetnek.

Használatukkor a gumikesztyű például elengedhetetlenül fontos, hiszen, ha a folyadék a bőrödre vagy a szemedbe kerül, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Ilyen esetben legalább 15 percig öblítsd tiszta, folyó vízzel az érintett területet. A vegyszer lenyelése pedig nem mérgezést, hanem súlyos belső égési sérüléseket okoz. Ennek tünete az éles fájdalom a szájban, a torokban és hastájékon, a nehézlégzés a megduzzadt torok miatt, valamint a hasmenés. Ilyenkor tejet kell inni, illetve minél előbb orvoshoz fordulni. Kihányni nem szabad, a vegyszer ugyanis visszafelé is kárt okoz.

Rákkeltő formaldehid, égést okozó lúg, allergiás reakciók

A lúgok - a nátrium-hidroxid és a kálium-hidroxid - szintén káros összetevők, melyek elsősorban a sütő- és WC-tisztítókban fordulnak elő. Az erős lúgok égési sérüléseket okozhatnak a bőrön, belégzéskor irritálhatják a tüdőt, lenyeléskor károsítják a nyelőcsövet és a gyomrot.

Más tisztítószerekben kis mennyiségben formaldehid is van, mely vélhetően rákkeltő, továbbá irritálja a szemet, a bőrt és a légutakat. A mosószerek pedig olyan nagy hatékonyságú vegyületeket tartalmaznak, melyek maradványokban a ruhákon maradhatnak, és így bőrkiütést és egyéb allergiás reakciókat válthatnak ki.

Vásárolj okosan!

Az erős vegyszerekkel való érintkezés csökkentése érdekében vásárolj kevésbé mérgező tisztítószereket. A maró hatású, robbanásveszélyes, mérgező szerek helyett keresd a nem mérgező alternatívákat - egyes gyártók részt vesznek olyan ipari programokban, melyek célja környezetvédelmi célból biztonságos, ugyanakkor hatékony tisztítószerek forgalmazása.

Bármilyen tisztítószert is választasz, a használatkor mindig kövesd a címkén látható utasítást. Soha ne keverd őket, kivéve, ha ez a címke szerint megengedhető, és csak jól szellőző helyiségben használd őket. Jó, ha tudod, hogy még azok a termékek is mérgezőek lehetnek, ha például a szemedbe kerülnek, vagy véletlenül lenyeled őket, melyeken nem szerepel utalás a mérgezés veszélyére.

Ne kockáztass, inkább válassz természetes vagy kevésbé mérgező alternatívákat!

Cikkünk megírásában az Árt vagy használ? című könyv segített.

Legyen szó gyógynövényekből készült táplálékkiegészítőkről, tisztító- vagy rovarirtó szerekről, a címadó kérdést nem mindig könnyű megválaszolni. A könyv több mint száz szakértő bevonásával segít megválaszolni a leggyakrabban feltett kérdéseket egy sor olyan mindennapos tárgy alapos megvizsgálása után, mint például a körömlakk, a szőnyegtisztító, a dezodor, a gyógyszerek, az élelmiszerek. A könyvben gyakorlati tudásanyagot találsz: megtudhatod, hogyan csökkentheted a kockázati tényezőket, illetve számtalan tippet is kaphatsz az ábécérendben található szócikkekből.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük