Telekvásárlási kisokos: 4 fontos dolog, amit muszáj tudnod a kiválasztás előtt

Ha telekvásárlásra készülsz, ezekre a részletekre fontos odafigyelned.

GettyImages-83266079
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azok közül, akik álomotthonukat tervezgetik, sokan döntenek úgy, hogy lakásvásárlás helyett inkább kertes házat szeretnének, és építkezésbe fognak. Az első teendő a telek megvásárlása.

Ha te is ebben gondolkodsz, nem csak azt kell megfontolnod, milyen területen építkezhetnél, tetszik-e az adott környék, mennyire zajos, milyen a tömegközlekedés, van-e zavaró építmény, esetleg füstölgő gyár a közelben, vagy könnyű lenne-e onnan megközelíteni a munkahelyed és az iskolákat. Több fontos kérdést sorra kell venned, hogy valóban tudd, mit vásárolsz, és később semmi ne érjen majd váratlanul: a következő négy ne maradjon el, és mindenképp kérd egy, a témában jártas ügyvéd segítségét, aki segít a teljes ügyintézésben!

Jelenlegi és távlati kilátások a telek kapcsán

Ha a mindennapok és a kényelemérzet szempontjából fontos szempontokat is végigvettél, és megtaláltad azt a telket, amin el tudnád képzelni a jövendőbeli házat, akkor első lépésként kérj hivatalos információkat a telekről. Az önkormányzat főépítészirodájánál érdeklődhetsz arról, milyen lehetőségeid vannak, és mire számíthatsz a telek kapcsán a jövőben.

Érdeklődj, hogy milyen szabályok szerint építhető be a telek, például mekkora előkerttel, milyen magas ház létesíthető rajta! Azt is kérdezd meg, hogy a helyi építési szabályzat alapján milyen telekátalakítások végezhetők, milyen feltételekkel osztható meg a telek, várható-e, hogy az esetlegesen belterületen kívül eső területet átsorolják! Végül azt se feledd el megtudakolni, hogy milyen épület-, illetve telekadó vonatkozik a kinézett területre!

A pontos telekhatárok

Ahhoz, hogy tisztán láthasd, valójában mekkora, mettől meddig húzódik a terület, ki kell jelöltetni a telekhatárokat. Ebben a földmérő segít, aki centire pontosan kiméri a számodra a telket. Ha valami nem stimmel, például a szomszéd kerítése már a választott területre lóg, akkor az illetékes földhivatalhoz kell fordulni, és hivatalos telekátalakítási eljárás keretében kerülhet sor a kerítés arrébb tételére, azt önkényesen nem lehet áthelyezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen kötelezettségekkel jár a telek?

Lehet, hogy a telket bizonyos kötelezettségek érintik. Például egyes esetekben a szomszéd keresztüljárhat a telken, más esetekben a tulajt kötelezik a közművezetékek miatti vezetékjog átengedésére. Arról, hogy mi vonatkozik a telekre, a tulajdoni lapról tájékozódhatsz, vagy az eladó ki is kérheti a földhivataltól ezeket az információkat.

Közművesített a telek?

Mielőtt az adásvételi szerződés létrejönne, mindenképpen tájékozódj róla, közművesítve van-e, és milyen mértékben. Tudni kell, hogy a telek csatornázott-e, elérhető-e gázszolgáltatás, van-e villany- és vízóra. Ha minden adott, akkor nyert ügyed van, és a névátíráson túl aligha számíthatsz más teendőre, de ha valami nincs bekötve, az komoly pluszköltségekkel jár.

Mit kell tudni a készházakról?

A készházépítés egyre népszerűbb, hiszen nemcsak gyors, de olcsóbb is lehet egy téglaépületnél. A következő cikkben erről a technológiáról olvashatsz.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük