Telekvásárlási kisokos: 4 fontos dolog, amit muszáj tudnod a kiválasztás előtt
Ha telekvásárlásra készülsz, ezekre a részletekre fontos odafigyelned.

GettyImages-83266079
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azok közül, akik álomotthonukat tervezgetik, sokan döntenek úgy, hogy lakásvásárlás helyett inkább kertes házat szeretnének, és építkezésbe fognak. Az első teendő a telek megvásárlása.

Ha te is ebben gondolkodsz, nem csak azt kell megfontolnod, milyen területen építkezhetnél, tetszik-e az adott környék, mennyire zajos, milyen a tömegközlekedés, van-e zavaró építmény, esetleg füstölgő gyár a közelben, vagy könnyű lenne-e onnan megközelíteni a munkahelyed és az iskolákat. Több fontos kérdést sorra kell venned, hogy valóban tudd, mit vásárolsz, és később semmi ne érjen majd váratlanul: a következő négy ne maradjon el, és mindenképp kérd egy, a témában jártas ügyvéd segítségét, aki segít a teljes ügyintézésben!

Jelenlegi és távlati kilátások a telek kapcsán

Ha a mindennapok és a kényelemérzet szempontjából fontos szempontokat is végigvettél, és megtaláltad azt a telket, amin el tudnád képzelni a jövendőbeli házat, akkor első lépésként kérj hivatalos információkat a telekről. Az önkormányzat főépítészirodájánál érdeklődhetsz arról, milyen lehetőségeid vannak, és mire számíthatsz a telek kapcsán a jövőben.

Érdeklődj, hogy milyen szabályok szerint építhető be a telek, például mekkora előkerttel, milyen magas ház létesíthető rajta! Azt is kérdezd meg, hogy a helyi építési szabályzat alapján milyen telekátalakítások végezhetők, milyen feltételekkel osztható meg a telek, várható-e, hogy az esetlegesen belterületen kívül eső területet átsorolják! Végül azt se feledd el megtudakolni, hogy milyen épület-, illetve telekadó vonatkozik a kinézett területre!

A pontos telekhatárok

Ahhoz, hogy tisztán láthasd, valójában mekkora, mettől meddig húzódik a terület, ki kell jelöltetni a telekhatárokat. Ebben a földmérő segít, aki centire pontosan kiméri a számodra a telket. Ha valami nem stimmel, például a szomszéd kerítése már a választott területre lóg, akkor az illetékes földhivatalhoz kell fordulni, és hivatalos telekátalakítási eljárás keretében kerülhet sor a kerítés arrébb tételére, azt önkényesen nem lehet áthelyezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen kötelezettségekkel jár a telek?

Lehet, hogy a telket bizonyos kötelezettségek érintik. Például egyes esetekben a szomszéd keresztüljárhat a telken, más esetekben a tulajt kötelezik a közművezetékek miatti vezetékjog átengedésére. Arról, hogy mi vonatkozik a telekre, a tulajdoni lapról tájékozódhatsz, vagy az eladó ki is kérheti a földhivataltól ezeket az információkat.

Közművesített a telek?

Mielőtt az adásvételi szerződés létrejönne, mindenképpen tájékozódj róla, közművesítve van-e, és milyen mértékben. Tudni kell, hogy a telek csatornázott-e, elérhető-e gázszolgáltatás, van-e villany- és vízóra. Ha minden adott, akkor nyert ügyed van, és a névátíráson túl aligha számíthatsz más teendőre, de ha valami nincs bekötve, az komoly pluszköltségekkel jár.

Mit kell tudni a készházakról?

A készházépítés egyre népszerűbb, hiszen nemcsak gyors, de olcsóbb is lehet egy téglaépületnél. A következő cikkben erről a technológiáról olvashatsz.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük