Így takaríts, ha vendégeket vársz: minek kell figyelmet szentelni, és mivel nem kell foglalkozni?
Bárkivel előfordulhat, hogy nem várt vendégek érkeznek. Adunk néhány tippet, amivel gyorsabb lesz a takarítás.

GettyImages-1212388916
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fantáziánkban az otthonunk mindig tiszta, takaros, tele elegendő étellel-itallal, és készen áll arra, hogy akár váratlan vendégeket is fogadjunk.

A valóságban a legtöbb otthon igényel némi takarítást és felfrissítést, hogy a vendégek érkezése előtt a legjobban nézzen ki. Ha az otthonod nem mindig tiszta, akkor a takarítás mértéke közvetlenül függ attól, hogy mennyi időd van a látogatók érkezéséig.

Takarítás vendégvárásnál

Van olyan, hogy néhány héttel előre tudja valaki, hogy vendégeket fog fogadni, ez esetben van ideje a nagytakarításra és a szokásos háztartási munkák elvégzésére. Ha csak egy nap vagy pár óra van a vendég érkezéséig, akkor viszont nem árt némi praktika a tarsolyban, hogy tiszta ház benyomása jöjjön létre.

GettyImages-1280594007
Fotó: Johner Images / Getty Images Hungary

Azokra a szobákra figyelj elsősorban, amelyeket a vendégeid biztosan használni fognak: a bejáratokat, a nappalit, a fürdőszobát és az éjszakázó vendégek számára a hálószobákat. Ne kezdj el kitakarítani olyan területeket, mint a mosókonyha, mert valószínűleg nem fogják látni, ám sok időt elvehet.

Vond be az egész családot! Még a kisgyermekek is segíthetnek. Hasznos tipp az egyidejűleg elvégezhető feladatok kiosztása. Egy személy tud porszívózni, míg egy másik rendet rak.

Dolgozz gyorsan, és érd el a legnagyobb hatást a legkevesebb munkával. A sütő tisztítása helyett szüntesd meg a rendetlenséget. Ha nincs időd válogatni és elrakni az összes szanaszét heverő holmit, gyűjtsd össze egy szennyeskosárba, és rejtsd el a szekrényben!

Akár a bejárati, akár a hátsó ajtót használják vendégeid, a bejárat az, ami az első benyomást kelti egy otthonról. Szánj néhány percet a koszos felületek lemosására, és rázd ki a lábtörlőt. Ha üvegajtód van, gyorsan töröld le az ujjlenyomatokat és a szennyeződéseket, hogy megteremtsd a tiszta otthon hangulatát.

GettyImages-77741807
Fotó: moodboard / Getty Images Hungary

A bejárat után koncentrálj arra a helyre, ahol a barátaid általában összegyűlnek. A hatékonyság érdekében ragadj meg egy dobozt vagy szennyeskosarat, és az óramutató járásával megegyezően járj körbe a szobában, és vegyél fel mindent, ami nincs a helyén. Tarts kéznél egy mikroszálas portörlőt, hogy gyorsan le tudd porolni az asztalokat és a polcokat.

Semmi sem beszédesebb, mint a fürdőszoba állapota. A tiszta fürdőszoba segít a vendégeknek megbocsátani egy kis rendetlenséget a ház többi részén. Tedd el a személyes tárgyakat a fiókokba vagy a gyógyszeres szekrénybe. Fogj néhány fertőtlenítő törlőkendőt, és töröld le a pultokat és a mosdókagylót. Tisztítsd meg a tükröket, és ellenőrizd, hogy csillog-e a WC.

Ellenőrizd, hogy elégséges-e a helyiségben a WC-papír, és győződj meg arról, hogy a szappanadagoló tele van-e. Ha van időd, söpörd és töröld fel a fürdőszoba padlóját.

GettyImages-1223426705 (1)
Fotó: AsiaVision / Getty Images Hungary

Valamikor mindenki a konyhában köt ki, ezért minden piszkos edényt tégy be a mosogatógépbe, vagy mosogasd el, vagy vészhelyzet esetén rejtsd el a sütőben! Távolíts el annyi rendetlenséget a pultokról, amennyit csak tudsz, és töröld le őket egy fertőtlenítő kendővel. Tisztítsd meg a mosogatót, és töröld le az ujjlenyomatokat a gépekről. Ha van idő, gyorsan söpörd fel vagy porszívózd fel a padlót, és felmosóval távolítsd el a legnyilvánvalóbb szennyeződéseket.

Ha van idő rendbe tenni a hálószobákat, vesd meg az ágyakat, rejtsd el a rendetlenséget, és zárd be a fiókokat és a szekrényeket. Porszívózd fel a padlót, és portalanítsd a bútorokat. Ha nincs időd, csukd be a hálószoba ajtaját!

Ha a vendégek ott töltik az éjszakát, győződj meg róla, hogy az ágy friss ágyneművel rendelkezik, és friss fürdőlepedők állnak rendelkezésre. Csinálj egy kis helyet a vendégek csomagjainak és kabátjának is.

A legtöbb ember szemmagasságban rögzíti a szoba összképét. Ha eltávolítottad a rendetlenséget, kevesebb hangsúly kerül a padlóra. De ha van időd, mindig jó ötlet felporszívózni és felmosni a padlót.

Ha van idő rá, szórd meg a szőnyegeket száraz szódabikarbónával, és hagyd, hogy legalább 30 percig felszívja a szagokat. Ahogy porszívózol, a szőnyegnek frissebb illata lesz, és tisztábbá válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindenki megszokja otthona szokásos illatát. Mások azonban nem biztos, hogy kellemesnek találják ezt az illatot, ezért érdemes felfrissíteni a levegőt: nyisd ki az ablakokat, és kapcsold be a szellőzőnyílásokat is! Ürítsd ki a szemeteskukákat, gyújts meg illatos gyertyát, vagy kapcsolj be illóolaj-diffúzort.

Az egyik trükk, amit minden ingatlanügynök ismer, a sütiillat. Tarts kéznél egy tekercs sütitésztát, így azonnal csodálatos aromát varázsolsz otthonodnak, és még a vendégek gyomrának is kedvezel.

Gyújts meg egy gyertyát, kapcsolj be egy kis zenét, és keress néhány tiszta poharat vagy csészét, hogy megkínálhasd a vendégeket valami itallal. Próbálj meg lazítani, és a társaságra összpontosítani.

8 fotó takarítás előtt és után

Sokszor nincs szükség új bútorokra és lakásdekorációra, elég egy alapos takarítás, hogy úgy érezzük, megújult az otthonunk.

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük