Szűkös, sötét garzonból fényárban úszó lakás

2000 forintból

Kicsi és még sötét is a lakásod? Ha ügyesen használod a fényt, akár meg is duplázhatod a méretét. Így csináld!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szürke félhomály vagy búskomor sötétség a legszebb szoba hangulatát is képes teljesen elrontani: rossz világításnál eltorzulnak a helyiség arányai, és nem érvényesülnek a színek sem - a lakberendezők nem véletlenül helyeznek nagy hangsúlyt a világítástechnikára, mely mára szinte művészetté nőtte ki magát.

A briliáns megoldások természetesen csillagászati összegeket emészthetnek fel, ám az alapvető trükkök ismeretében vagyonok elköltése nélkül is sokat tehetsz a fényes, tágas otthon érzetéért: néhány ezer forint ráfordítással nemcsak feldobhatod a lakás hangulatát, de optikailag is jelentősen növelheted a teret!

Árnyékmentes spotlámpák a konyhába

A konyhai világítás szempontjából a legkényesebb és legkritikusabb terület a konyhapult és a tűzhely környéke. Fontos, hogy a beépített fényforrás praktikus, árnyékmentes és biztonságos legyen. Erre találták ki a spotlámpákat, melyek beszereléséhez nem kell megbontanod a vadiúj konyhaszekrényed oldalát, elég, ha utólag megvásárolt gipszkarton dobozkákba, sínekbe süllyeszted be a spotokat. A fények optikailag megnövelik a teret, és barátságos hangulatot teremtenek. A spotlámpákon kívül nem rossz megoldás a hagyományos neon fénycső vagy a kétlámpás halogén szett sem.

A szórt fényű spotok gyönyörűen megoldják a munkapultod körüli világítást, de az asztalhoz már nem fog elérni a fényük. Oda válassz minimum 500 lux erősségű, célzott fényű mennyezeti lámpát, mely meleg, otthonos fénnyel árasztja el az ebédlősarkot. Hogy a fény ne vakítsa el az alatta ülőket, tarts 50-60 centi távolságot az asztallap és a lámpa között.

Apró konyhákba

Ha csak egy pici teakonyhád van, az IKEA kétizzós, 28 centis RÄNTA lámpáját neked találták ki. A munkalapot szépen megvilágítja, és még a szekrény alól se lóg ki.

Ára: 1490 forint.

Többfunkciós nappalihoz változatos világítás

A konyha után valószínűleg a nappali az a helyiség, melyben a legtöbb időt töltöd. Kis lakásnál ráadásul egy szoba minimum három funkciót tölt be, ezért mindenképp végig kell gondolnod, milyen tevékenységhez milyen fényforrásra van szükség. Tévézéshez gyengébb, a barátaid fogadásához erősebb, általános megvilágítás kell, a dolgozósarokba, olvasáshoz vagy internetezéshez asztali lámpa az ideális.

Így dobd fel a nappalit fillérekből!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az asztalt lehetőleg állítsd az ablakhoz, hogy a természetes fény uralkodjon. A lámpát pedig irányítsd a munkafelületnek arra az oldalára, ahonnan a kezed nem árnyékolja le a fényt, ha írsz.

A polcok peremére, a CD-tartó állványhoz spotokat helyezhetsz, esetleg fénykábelt vagy LED-szalagot. Ez utóbbit mindössze a mennyezetre, falra vagy szekrényre erősített vékony díszlécek alagútjába - szaknyelven nútjába - kell beragasztanod, és máris kész a modern és rafinált hangulatvilágítás, mely mélységet ad a szobának.

Egy ötlet apró dolgozósarokba

A KIKA Basic asztali lámpa ideális egy mini dolgozósarokba. Nyaka flexibilis, fénye irányítható. Kicsi és letisztult, nőies fehér és ezüstös színben kapható, ráadásul az ára is baráti.

Ára: 1190 forint.

Sejtelmes, optikailag megtervezett fények a hálószobába

A hálószoba a nyugalom és intimitás színtere, a világítást is ennek megfelelően kell kialakítanod. A mennyezeti világítás elengedhetetlen, ha általános, tiszta fényre van szükséged. Olvasáshoz vagy meghitt beszélgetéshez viszont zavaró a nagy fényár, ezért nem árt beszerezned néhány kisebb, asztali vagy fali lámpát. Amikor olvasólámpát vásárolsz, figyelj arra, hogy a fénye koncentrált és irányítható legyen. A pontvilágítású spotok vagy az ernyős lámpák között keresgélj.

Ha a tévéd is a hálóban van, szemed védelmében ajánlott egy ellenfény beszerelése a készülék mögé. Egy nem túl erős, szekrényperembe rejtett spot, flexibilis fénykábel vagy LED-szalag például tökéletesen megfelel a célnak.

A televízió mögötti, szinte láthatatlan fényforrás különlegessé varázsolja a teret, ami jóval nagyobbnak tűnik majd.

Titkos fényforrás

A Fénypost lámpawebáruház kedvező áron kínál csíptetős lámpákat. Az Edi Light Pocket lámpát könnyen elrejtheted a tévé mögött, de használhatod bármelyik polcon is.

Ára: 1300 forint.

Ezt is szeretjük