Rengeteg kosz van a tiszta szőnyegben is: a kutatóknak sem tetszett az eredmény
Furcsa robotbabával vizsgáltak meg egy tisztának tűnő szőnyeget.

porszivo-szonyeg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az talán senkinek sem újdonság, hogy a szőnyeg könnyen összegyűjti a szennyeződéseket, és ideális helyet biztosít a poratkák, mikrobák számára, megfelelő tisztítással viszont hajlamos az ember makulátlannak gondolni. A kutatók ezért közelebbről is megvizsgáltak néhány, tisztának tartott darabot.

Mivel a kényelmes, puha és színes szőnyegeken a legkisebb gyerkőcök is előszeretettel időznek el, a kutatás tárgya az volt, hogy vajon mennyi port és baktériumot tudnak felkavarni és belélegezni azalatt, hogy végigmásznak az anyagon.

Robotbabával mérték meg

Egy amerikai és finn kutatókból álló csoport létrehozott egy olyan robotbabát, mely mászást imitálva halad végig az adott területen, miközben több beépített szenzorral méri a levegő minőségét. A kísérletet 25 olyan szőnyegen végezték el, melyet helsinki családok ajánlottak fel erre a célra.

Ezzel a furcsa robotbabával végezték el a méréseket.
Ezzel a furcsa robotbabával végezték el a méréseket.

Brandon Boor, a Purdue Egyetem vezető kutatója elmondta, hogy a legkorszerűbb aeroszolos műszereket alkalmazták, amivel valós időben, másodpercenként nyomon tudták követni a robotcsecsemő körül felszálló biológiai részecskéket, porszemeket. 

Az adatok összehasonlításához egy felnőtt önkéntest is felkértek, aki azonos feltételek mellett és ugyanannyi ideig sétált a 25 szőnyegen teljes öltözetben és speciális szűrőmaszkban, mérve az eredményeket.

Porfelhő lesz a baba körül

Arra az eredményre jutottak, hogy a babák testtömeg-kilogrammonként négyszer annyi mennyiségű részecskét lélegeznek be, mint amennyi egy szőnyegen végigsétáló felnőtt számára lehetséges, míg a felkavart, lebegő por koncentrációja akár hússzor nagyobb is lehet a kúszó babák közelében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Rosszabbul hangzik, mint amekkora a baj

A kutatók természetesen óva intenek attól mindenkit, hogy az információk tükrében azonnali fertőtlenítésbe kezdjenek, vagy megszabaduljanak kedvenc szőnyegüktől a biztonság jegyében. A helyzet ugyanis nem olyan rossz, mint amilyennek elsőre hangzik.

Számos kutatás bizonyította már, hogy a mikrobák és az allergéneket hordozó részecskék ebben a mennyiségben még nem károsak az egészséges szervezetre nézve. Bár hatásuk kettős, a mikrobák sokfélesége az életkor korai szakaszában sok esetben épp az asztma és az allergia megelőzésére sarkallja az immunrendszert.

Szellőztetés télen

A hideg időben is fontos naponta többször felfrissíteni a lakás levegőjét. Ilyenkor a hatékonyságra kell törekedni.

Ezt is szeretjük