A 3 leggyakoribb kártevő a kedvenc szobanövényeiden
Segítünk, hogy megszabadulj tőlük!
A beteg növény könnyen elpusztul.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szobanövények a lakás díszei - egészen addig, amíg valamilyen kellemetlen kártevő meg nem támadja őket. Ha ez megtörténik, akkor kezdhetsz aggódni, mert nehezen bírják az élősködők ostromát, így könnyen elpusztulhatnak.

Levéltetű

Ha a növény levelei sárgulni kezdenek, vagy csak látod rajtuk, hogy nem egészségesek, érdemes utánanézned, mi okozza a problémát. Íme, néhány lehetőség!

Levéltetű

A levéltetű az egyik legalattomosabb kártevő, ami a virágokon megtelepedhet. A szabad szemmel alig látható, általában zöld színű élősködők a friss és egészséges leveleket támadják meg, és kiszívják belőlük a nedveket, amitől a levelek helyenként foltossá válnak, alakjuk megváltozik, sőt, gyakran el is halnak.

A levéltetű egyébként azért is veszélyes, mert mézharmatot választ ki, ami úgy vonzza a lakásba a hangyákat, mint méz a méheket, ezért fontos, hogy mielőbb felvedd a harcot.

A szappanos víz, illetve, ha erős vízsugárral mosod át a leveleket, segíthet a levéltetvekkel leszámolni, de mindezt legalább egy hónapon át, hetente egyszer meg kell ismételni a siker érdekében, méghozzá nemcsak az adott virágon, hanem az összes többi szobanövényen is.

Így megakadályozhatod a tetvek továbbterjedését, sőt, a különböző gombabetegségeket és a korompenész kialakulását is kiküszöbölheted.

Pajzstetű

A pajzstetű, ahogyan a neve is mutatja, egy páncélos rovar, ami többnyire mozdulatlanul üldögél a szobanövények szárain és leveleinek alsó részén, hogy a levéltetűhöz hasonlóan kiszívja a növény nedveit. Ennek kapcsán a levelek sárgulni kezdenek, a növekedésük lassul, rosszabb esetben pedig a növény el is pusztul. A pajzstetű szintén termel mézharmatot, amiben a korompenészgomba könnyen megtelepszik - ez nem más, mint egy barnás fekete vagy néha zöldes feketébe hajló réteg.

Még több kellemetlen élősködő otthon:

Ahhoz, hogy a pajzstetű - és esetlegesen a korompenész - kialakulását megelőzd, elsősorban a lakás páratartalmát kell csökkenteni, amit gyakori szellőztetéssel lehet kivitelezni. A pajzstetű makacs jószág, és páncéljával védekezik, ahogyan csak tud, így sajnos nagyon nehezen lehet kiirtani, ha egyszer megtelepedett, de nem lehetetlen.

Hígítatlan ecetbe márts bele egy fültisztító pálcikát, és kend be vele a rovarokat, esetlegesen a petéiket is. Ez az a keverék, ami még egy vegyszernél is hatásosabban irtja ki a kis károkozókat.

Pajzstetvek viaszpajzsai
Lisztharmat a levélen

Lisztharmat

Gyakran látni olyan dísznövényt, melyen úgy tűnik, mintha évszázados porréteg állna, ugyanakkor ez a lisztharmat jele is lehet, ami egyfajta gombabetegség. Bár először csupán úgy tűnik, mintha fehér foltok lennének a leveleken, utóbbiak később bebarnulhatnak, elszáradhatnak és lehullhatnak. Ha pedig nem teszel időben ellene, a növény könnyen el is pusztulhat. Különösen a pozsgás növények vannak a lisztharmat által okozott veszélynek kitéve, mert ez az élősködő a meleg, párás helyeket szereti, ahogyan a pozsgások is.

Keverj össze két liter vizet és két evőkanál almaecetet, majd töltsd szórófejes flakonba a keveréket, és permetezd le a megbetegedett növényeket. Naponta fújd át őket, és a műveletet egészen addig ismételd, míg a virágok meg nem gyógyulnak. Permetezés előtt mindig rázd fel a keveréket!

Képek: wikipedia.org, SB Johnny, Ejdzej.

Ezt is szeretjük