Színek és jelentésük
Melyik szín mire való?
A piros a bágyadtság, a sárga a bánat, a lila pedig a nyugtalanság ellen jó. Legyen belőlük a padlón és a fürdőben is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi élet elképzelhetetlen színek nélkül. Színszegény környezetben természetes reakció, hogy romlik a hangulatunk, ingerelhetővé válunk, sőt, komoly testi panaszok is jelentkezhetnek. Ez különösen az őszi-téli hónapokban gyakori, amikor a természet gyógyító erejű színhatásai hiányoznak. Éppen ezért különösen fontos, hogy ilyenkor tudatosan bánj a színekkel!

Színezd ki a környezeted!

A fehér szín a tisztaság, a frissesség érzetét kelti, mindemellett hűvös és semleges. Nem hordoz melegséget, vitalitást, erőt és derűt. Amikor színek kavalkádja vesz körül, a fehér semlegessége megnyugtat, pihentet, de csak akkor, ha nem ez az uralkodó szín körülötted, hanem csupán kiegészítő funkciója van. A színek erősen befolyásolják a hangulatot, ezért kiemelkedő jelentősége van annak, hogyan is bánsz velük.

Bármennyire is hihetetlen, egy fenyves erdei séta például nemcsak önmagában pihentető hatású, hanem a természet zöld színe a szervezet regenerációját is aktivizálja. A bőröd pedig igenis érzékeli a ruhád színét, és így jó vagy éppen rossz közérzetet is okozhat.
Emellett akár meg is eheted a színeket: a friss gyümölcsök és zöldségek nemcsak vitaminokat, ásványi anyagokat, hanem napenergiát és színinformációkat is tartalmaznak!

De mit tudnak a színek?

Ha plusz energiára vagy egy nagyobb lökésre van szükséged, hogy jobban teljesíts a munkahelyeden, még többet tudj beleadni a párkapcsolatodba, vagy egyszerűen csak jobban akarod magad érezni, nem kell mást tenned, mint színekkel körülvenni magad. Fesd át a falakat, teríts színes szőnyeget a padlóra, cseréld le a komor függönyöket, szerezz be színes díszpárnákat, és öltözz színesen! De vigyázz! Mint ahogy említettük, a színek információt hordoznak, ezért nem mindegy, hogy melyiket hogyan alkalmazod!

„Szín-ki-mit-tud”

Piros

Erőtlenség, bágyadtság, kedvetlenség, döntésképtelenség, önbizalomhiány esetén ajánlott. Beindítja a „motor”-t, és akaraterőt, kitartást, realitásérzéket sugároz. Támogatja az önbizalmat, és belülről melegít.

Narancssárga

Ha pesszimista hangulatban vagy, hiányzik a kreativitásod, boldogtalannak érzed magad, és kapcsolatteremtési problémáktól szenvedsz, akkor neked egy jó adag narancssárgára van szükséged! Ez a szín ugyanis minden körülmények között derűssé tesz, optimista gondolatokat közvetít, felszabadít a belső kényszerektől és görcsöktől, segít megtalálni az egyensúlyt a kötelességek és a szabadidő között. Másokkal szembeni nyitottságot közvetít.

Sárga

Szomorúság, hiányzó életöröm, negatív gondolatok, gyenge idegrendszer, koncentrációs nehézségek esetén ajánlható. Motivál, elősegíti a tiszta gondolkodást, felszabadító hatású, továbbá pozitívan hat a kommunikációs készségre és a kitartásra, megkönnyíti bizonyos dolgok elengedését, valamint erősíti az idegeket.

Zöld

Kimerültség, elégedetlenség, belső nyugtalanság, bizonytalanság, lazítással kapcsolatos nehézségek, ingerlékenység ellen a legjobb ellenszer. Előmozdítja a regenerálódást, görcsoldó és nyugtató hatású, támogatja a belső elégedettséget, emellett belső békét teremt bizonyos helyzetekben.

Türkiz

Hiányzó inspiráció, zárkózottság, a változásoktól való félelem, elégedetlenség esetén ajánlható. Elősegíti a látókör szélesítését, nyitottabbá tesz, segít, hogy tanulhass a hibáidból, ráadásul oldja az elkeseredést.

Kék

A legjobb szín aggodalom, ingerelhetőség, nyugtalan alvás, intenzív hőérzet ellen. Megnyugtat, segít lazítani, a szabadság érzését közvetíti, hűt, és fékezi a test túlzott reakcióit.

Lila

Ha fantáziahiányban szenvedsz, és úgy érzed, képtelen vagy lazítani, folyton nyugtalan vagy, és gyámoltalannak érzed magad, lilára van szükséged. Ez a szín ugyanis elősegíti a meditációt, támogatja a szellemi erőfeszítéseket, nyugtat, biztonságot és melegséget sugároz.

Rózsaszín

A belső feszültségek, a védettség iránti vágy, a kimerültség, valamint az önértékelés és az önszeretet hiánya esetén javallott.

Megnyitja az utat az érzelmekhez, melegséget közvetít, támogatja az önszeretetet. Segít, hogy megszabadulhass a belső görcseidtől és a túlzott kötelezettségektől.

Ezt is szeretjük