3 gyönyörű, csodatevő virág
Nemcsak dísznövényeket tarthatsz otthon, hanem egy egész természetes gyógyszertárat is. A következő három növény például csodákra képes!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A dísznövények többsége gyönyörű, ám szépségükön kívül nem sokat tesznek azért, hogy meghálálják a gondoskodást. Sőt, egyik-másik dísznövény még mérgező is, ezért azon kívül, hogy öntözni kell őket, és óvni még a széltől is, érdemes távoltartani magad tőlük. Van azonban néhány növény, amely nemcsak különleges dísze lehet az otthonodnak, hanem a saját ültetésű gyógyszertárad is! Eláruljuk, mely virágokat érdemes tartanod, ha nemcsak a lakásodat szeretnéd díszíteni, hanem hasznukat is vennéd!

A híres mindenes: az aloe vera

Az aloe-nemzetséget Afrikában, Madagaszkáron és Arábiában őshonos, nagyszámú, különféle típusú örökzöld bokrok alkotják. Az aloék pozsgás leveleikben raktározzák a vizet, ami a száraz időszakokban is hatékonyan segíti túlélésüket.

A legismertebb aloé az Aloe vera, mely nagyjából 50-60 centiméter magasra nő, és lándzsa alakú, húsos, szürkészöld levelei száratlan levélrózsát alkotnak, csöves, sárga virágai pedig fürtvirágzatban nyílnak.

Hogyan tartsd?

Az aloe mérsékelt éghajlaton is jobban szereti a meleg, napfényes, száraz fekvést. A növénynek nincs sok vízre szüksége, talaját csak kissé tartsd nedvesen. Fontos, hogy csak óvatosan öntözd, gyökere ugyanis könnyen megrothadhat. Dézsában eléldegél a teraszon és a lakásban is.

Miért hasznos?

Az aloe a szervezetben található 350-féle vegyületből 240-et tartalmaz. Sejtmegújító ereje révén csodálatos kozmetikum, emellett aktivizálja az immunrendszert, és tisztítja a beleket. Ennél fogva kiváló gyógyír többek között allergiára, bőrproblémákra, csípésekre, kiütésekre, valamint sikerrel alkalmazható álmatlanság, fejfájás, depresszió, székrekedés, gyomorégés, bélrendszeri problémák, valamint felsőlégúti megbetegedések kezelésére.

Hasznos, illatos, gyönyörű: a levendula

A levendula neve a mediterrán területről származik, jelentése: mosni, amely elsősorban egyszerű, tiszta és friss illatára utal. A levendulának alul fehér, nemezes, a szélén kissé bepöndörödő, szürkészöld levelei vannak.

Július és augusztus között kékeslila, 40 centiméter hosszú, látványos fürtökben virágzik, maga a növény pedig nagyjából 30-90 centiméter magas bokorrá nő.

Hogyan tartsd?

A növény elsősorban a középkötött, száraz talajt kedveli. A levendula napfényigényes és szárazságtűrő, de nagy melegben igényli az öntözést. Permetezést általában nem igényel, csupán a levéltetvektől és a gombás fertőzésektől kell megvédeni.

Miért hasznos?

A levendula közismert nyugtató és relaxáló hatásáról. Ezért kiváló ellenszere az idegi eredetű problémáknak, az álmatlanságnak, a gyomor- és izomgörcsöknek. Mivel a stressz, az idegesség és a lelki egyensúly felborulása áll a legtöbb betegség mögött, a levendula a központi idegrendszeren át szinte minden bajra megoldás lehet.

Régi idők gyógyítója: a körömvirág

A körömvirág a Földközi-tenger vidékéről származik, nevét szélső, lehajló, körömre emlékeztető kaszaterméséről kapta. Fél méterre növő szőrös, ragacsos szárán érdes, lapátszerű, húsos levelek fejlődnek, fészekvirágai pedig a szétágazó szárakon élénksárga színekben pompáznak. Egynyári növény, szaporításáról azonban sosem kell gondoskodni, hiszen megteszi ezt saját maga, így gyakori vendége a virágoskerteknek.

Hogyan tartsd?

A körömvirág magról szaporítható. Erre a legjobb időszak a tavasz, de augusztusban is van még rá lehetőség. Nem szereti, ha átültetik, ezért igyekezz olyan helyet választani számára, ahol maradhat is. Fény- és melegkedvelő, talaj tekintetében pedig a lazább, könnyebb típust kedveli.

Miért hasznos?

Eredményesen használható bőrproblémák, sebek, ekcémák, fekélyek, csípések, allergiás eredetű bőrduzzanatok gyógyítására. Hámosító és gyulladáscsökkentő, emellett alkalmas még visszérgyulladások kezelésére, illetve a napégés következményeinek enyhítésére.

Ezt is szeretjük