Nem kell percekig kaparni a szélvédőt: ezek a legjobb otthon is elkészíthető jégoldók
Jégmentes lesz a szélvédőd egész télen ezekkel a szuper házi szerekkel.

jeges-ablak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elképesztően soknak tűnik telente az az öt perc, amíg az ember lekaparja az éjszaka keletkezett jégpáncélt az autója szélvédőjéről. Mire végez, és az üveg tiszta lesz, általában az ujjai dermednek meg annyira, hogy a kormányt se érezze. Pedig több egyszerű, otthoni megoldás is akad, mellyel elkerülhető a kapargatás.

Az első lépés ebben az esetben is a megelőzés. Mielőtt jégoldót kezdene kotyvasztani az egyszeri autós a boszorkánykonyhájában, érdemes beszereznie egy fagyvédő fóliát. Ez mindössze pár ezer forintba kerül, és legalább az első szélvédőt megóvja a jégtől. Ha viszont nincs ilyened otthon, vagy már megtörtént a baj, és gyors segítség kell, arra is van megoldás.

Jégoldás alkohollal

Filléresnek ugyan nem mondható a módszer, mert izopropil-alkohol kell hozzá, aminek az online áruházakban elég borsos az ára, literjét 2 ezer forintért vesztegetik, ellenben garantáltan működik. Az alkohol pillanatok alatt leolvasztja a jeget, és már indulhatsz is munkába.

jegoldo

Ehhez mindössze egy szórófejes flakonra lesz szükséged, melybe 1:1 arányban kell vizet és izopropil-alkoholt tölteni. Az így készült jégoldót azután csak rá kell spriccelned a szélvédőre, hogy a jég visszavonulót fújjon. 

Ez a módszer régóta ismert mindenféle alkohollal. Egyesek szerint még a vodka és más égetett szeszek is alkalmasak jégoldónak. Az izopropil-alkoholos változat néhány éve lett népszerű, amikor egy amerikai időjós előállt a maga készítette jégoldójával. Mivel a rendes jégoldó bolti ára 500 forint körül van, így ez a módszer elsősorban akkor ajánlott, ha van otthon éppen tiszta szesz, vagy szívesen kísérleteznél új megoldásokkal.

Ecet és víz

Az ecet ellenben valóban filléres csodaszer, és egy extra előnnyel is bír, csökkenti az üveg párásodását, ami kifejezetten jól jön télen. Jégoldóként szintén vízzel érdemes keverni 3:1 arányban, így könnyen elbánik a kritikus felületekkel. Szórófejes flakonból az üvegre spriccelve hamar feloldja a fagyást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne hagyd az autóban télen!

Az extrém, téli körülmények miatt ilyenkor is oda kell figyelni, hogy ne hagyj sérülékeny holmikat az autóban. Némelyik akár fel is robbanhat, ha nem figyelsz. Mutatjuk, mivel kell vigyázni.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük