Ezreket spórolhatsz a fűtésszámlán havonta: íme, az egyik legolcsóbb módszer

Szigeteld szilikon- vagy gumitömítéssel az ablakot!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakóházak eredeti ablakainak megfelelő átalakításával orvosolni lehet a hiányosságokat: többek között a levegő és a víz bejutását, a rossz hangszigetelést, nem utolsósorban pedig a hőszigetelés problémáit.

Rossz szigetelés esetén ugyanis hideg levegő jut a helyiségekbe, amit erősebb fűtéssel kell kompenzálni. Egy méter rosszul szigetelt hézag egy tél alatt mintegy 50 kW/h energiaveszteséget is okozhat. A hézagok szigetelésével azonban mintegy 30% energia is megtakarítható, ami sok ezer forint lehet akár egy hónap alatt is.

A szigetelés legegyszerűbb módszere

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha a tömítést újítod fel, illetve cseréled ki. Ma már számos megoldás közül lehet válogatni, létezik például üreges gumitömítés, fém szigetelőlapokkal ellátott tömítés, PVC-, illetve termoplasztikus elasztomer-tömítés is.

A legegyszerűbb megoldás a szilikon- vagy gumitömítés alkalmazása az ablakkeret és az ablakszárnyak találkozásánál, ami mintegy 40-60%-kal csökkenti a nem kívánt légáteresztést, ezzel együtt pedig jelentősen, mintegy 25-30%-kal javul az ablak hő- és hangszigetelési tulajdonsága.

A szilikontömítés az EPDM mikroporózus gumitömítés mellett a legjobb minőséget jelenti. Mindkét anyag nagyon rugalmas, puha, remek az alaktartásuk, és nagyon lassan öregednek. Főleg a szilikon puhaságának köszönhetően rendkívül könnyen zárhatók az ablakok. Az öntapadó profilokat mikroporózus gumiból készítik, a profilokat pedig nagyon jó minőségű tapadófelület rögzíti.

Ez megakadályozza a profil zsugorodását a felragasztáskor, mindemellett ez az anyag nagyon jól tapad szinte minden felülethez: elsősorban fához, műanyaghoz és fémhez.

Van, amelyik csak 200 forint

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hogyan csináld?

Az öntapadó gumitömítések alkalmazásánál - melyeket barkácsáruházakban ezer forint alatti áron is be lehet szerezni - elengedhetetlen a tiszta felület, valamint fontos, hogy pontosan mérd le az érintkező felületet, és ez alapján a tömítés hosszát úgy, hogy ne kelljen az anyagot megnyújtani.

A védő papírfóliát fokozatosan távolítsd el a profil tapadófelületéről, majd a profilt a lehető legnagyobb erővel szorítsd a felületre, az ablakkeret és az ablakszárny közötti hézagba. A tömítést fentről lefelé fokozatosan ragaszd fel, ügyelve arra, hogy ne húzd meg. A szigetelést a vízszintes felületekre is hasonló módon rögzítsd, ügyelve arra, hogy a sarkakban és a vasalás mentén is jól illeszkedjen.

Így spórolj a fűtéssel!

Ha szeretnéd csökkenteni a fűtésszámlát, nézd meg a videót, és hallgasd meg egy szakértő tippjeit!

A szilikontömítést az erre a célra kialakított vájatba helyezd el. A felszerelés viszonylag egyszerű, a szilikon ugyanis jól idomul a felülethez. A szilikontömítést szilikongittel is rögzítheted a vájatban: a gittet egyenletes rétegben vidd fel, és a profilt fokozatosan ragaszd rá.

Cikkünk Adela Motyková Ablakok beépítése és javítása című könyve alapján készült.

Az ablakok védenek a hidegtől, a melegtől, a betörőktől és a zajtól. Sokat elárulnak az ízlésről, a kulturális fejlettségről, a szokásokról és az ablakokat kiválasztó építész szemléletéről is. A könyv számos hasznos információt nyújt többek között az ablakok részeivel, az ablakok típusaival és szerkezetével, az árnyékolással és szellőztetéssel, az energiatakarékos ablakokkal, az ablakok hőtechnikai tulajdonságaival, a betörés elleni védelemmel, valamint az ablakok javításával és tömítésével kapcsolatban.

Kiadja a CSER Kiadó.
A könyv ára 3995 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük