Félmilliós bírságot kaphatsz, ha nem jelented rögtön: az ilyen ügyeket nagyon komolyan veszik

Ennyi időd van rá!

nagykep?cikkid=163574&kep=huszezres-sok1-lead
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság sem számítanak ritkának a gáz- és áramlopások, melyek felderítésére az energiaszolgáltatók is kiemelt figyelmet fordítanak, sajnos azonban az illegálisan vételezők miatt kialakuló rosszhiszeműség könnyen vethet rossz fényt az ártatlan fogyasztókra is, akik tájékozatlanságuk révén is gyanúba keveredhetnek.

Mindehhez elég a plomba kisebb sérülése is, melyet, ha a fogyasztó nem jelez megfelelő időtartamon belül, illegális vételezéssel vádolhatják meg, aminek következménye akár több százezer vagy akár félmillió forintos kötbér megfizettetése is lehet. Érdemes tehát bizonyos óvintézkedések megtételével megelőzni a bajt, de akkor sincs minden veszve, ha már megtörtént az ártatlanként való meggyanúsítás.

Te vagy a felelős a mérőóra sértetlenségéért!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal információi szerint sokan egyáltalán nincsenek tisztában a fogyasztók közül azzal, hogy a fogyasztásmérő épségének megőrzése a fogyasztó feladata, akinek kötelezettsége megóvni azt a sérülésektől.

Így, amennyiben azon sérülés keletkezik, sürgősen intézkednie kell, pontosabban értesítenie a szolgáltatót, ha ugyanis haladéktalanul, de legkésőbb két munkanapon belül nem jelenti a fogyasztásmérő berendezésen vagy bármilyen más, hozzá kapcsolódó berendezésen található nyomóbélyegzővel lezárt zárópecsét vagy jogi zár, vagyis a plomba sérülését vagy hiányát, az eset szabálytalan vételezésnek minősül.

Mit tehetsz a megelőzésért?

A hivatal tanácsa szerint semmiképpen se engedd, hogy a mérési vezetékrendszereden, illetve a fogyasztásmérőn illetéktelen személyek beavatkozást végezzenek, amennyiben azonban ilyesmit észlelsz, sürgősen értesítsd a szolgáltatót és a rendőrséget, akár észleled a plomba és a berendezés sérülését, eltűnését, akár nem.

Szintén nagyon fontos, hogy ne próbáld magad megjavítani a fogyasztásmérőt, ha azon hibát észlelsz, hanem hívd a szolgáltató hibabejelentő szolgálatát. A fogyasztásmérő épségére mindig ügyelned kell, legyél azonban különösen körültekintő, ha felújítást végzel, vagy komolyabb takarítást eszközölsz, súrolás, csiszolás vagy éppen festék semmiképpen se érje a felületét.

Akkor is áramot zabál, ha nem vagy otthon: 6 tárgy, amire nagyon oda kell figyelned!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság továbbá arra is figyelmeztet, hogy csak akkor írd alá a jegyzőkönyvet a munkálatok elvégzéséről, ha az új fogyasztásmérő felszerelése után meggyőződtél a számlálószerkezet, minden egyéb, érintett berendezés és a hitelesítési plomba sértetlenségéről is. Mindemellett lényeges, hogy a szolgáltatót az esetleges változásokról is azonnal értesítsd, legyen szó akár csak a régi fűtőberendezés cseréjéről.

Mit csinálj, ha már meggyanúsítottak?

A szolgáltató bármikor ellenőrizheti a mérőberendezést, a szakemberek azonban ilyenkor nem küldhetnek el, jogod van ahhoz, hogy végig jelen legyél, figyeld, mit csinálnak, és alaposan olvasd át a jegyzőkönyvet is, ha pedig a szabálytalan vételezés gyanúja merül fel akár csak a plomba sérülése miatt, észrevételeidet jelezd, és foglaltasd a jegyzőkönyvbe, melynek egy példányát tartsd is meg.

Gyanú esetén a mérőberendezést leszerelik, és szakértői vizsgálatra küldik, ezt azonban szintén figyelemmel kísérheted, és megteheted észrevételeidet, melyeket a szakértői véleménybe is bele kell foglalni. Ha a szakértői vizsgálat igazolja a szabálytalan vételezést, még mindig szembeszállhatsz a döntéssel és a kötbérköveteléssel írásos formában, melyben részletekbe menően vitathatod a vádat.

Erre a szolgáltatónak 15 napon belül válaszolnia kell. Ha visszautasítják a reklamációt, még mindig nincs minden veszve, panaszoddal ugyanis a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz is fordulhatsz. További információt a témában ide kattintva találsz.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük