Sárga, vastag vízkőréteg
Így tüntesd el 10 perc alatt, súrolás nélkül
Nem kell percekig súrolnod, illetve kemikáliákat használnod, hogy megszabadulj a vízkőtől.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mosdókagylóban, a kádban vagy a WC-ben lerakódó, vastag, besárgult vízkő nemcsak kiábrándító látvány, de a baktériumok számára paradicsomi üdülőhely is. Megszabadulni tőle nem egyszerű, kisebb vagyont is elkölthetsz szúrós szagú, erősen mérgező tisztítószerekre, mégis előfordulhat, hogy a hab letörlése után a makacs szennyeződések továbbra is ott éktelenkednek a perem alatt vagy a lefolyó körül.

Ha szeretnél megszabadulni a vízkőtől, de nem szeretnéd vegyi tisztítószerekkel mérgezni magad és a környezetedet, vesd be a konyhában található csodaszereket, és ints búcsút a sárga lerakódásnak!

Csodakeverékek makacs lerakódásokra

A csaptelepek körül a vízkő elképesztő gyorsasággal nőhet akár több milliméter vastagságúra is. Ilyen masszív szennyeződés esetén felesleges elkezdened kaparni és súrolni, a fizikai erő itt már nem segít, áztatásra lesz szükség. Fele-fele arányban keverj össze ecetet és sót, majd a folyadékhoz adj fél literenként fél teáskanál sót. Ezután az egészet forrald fel, hogy a só feloldódjon benne, majd locsold a foltra, és hagyd legalább egy órán át állni. Ezután egy régi fogkefe segítségével távolítsd el a vízkövet, öblítsd le a csapot tiszta vízzel, és egy puha ruhával alaposan töröld szárazra.

Ha a szennyeződés nem a csap körül, hanem magán a csapon van, a folyékony állagú tisztítószer nem sokat ér, hiszen nem tud megtapadni, így hamarabb lefolyik, semmint kifejthetné hatását.

A csap oldalára tapadt vízkövet kend be 100 ml ecet és 100 gramm só keverékéből álló pasztával, hagyd állni legalább fél óráig, majd egészen egyszerűen töröld le a krémet a vízkővel együtt.

Citrommal a kényes helyeken

A vízforraló és a kávéfőző esetében azért is különösen fontos, hogy elkerüld a maró hatású kemikáliák használatát, mert egy egészen kevés, a gép tartályában maradt vegyszer is képes arra, hogy tönkretegye a kávéd vagy teád ízét, ráadásul akár az egészségedben is komoly károkat okozhat. Ráadásul ezeknek a masináknak bizonyos alkatrészei műanyagból készültek, ezek pedig nem elég ellenállóak az erős savakkal szemben. Ugyanakkor a lerakódott vízkő is képes eltömíteni és tönkretenni a vízforralót, éppen ezért fontos, hogy hatásos, de kíméletes módszerrel szabadulj meg tőle. Ehhez egy liter gyümölcsecetben oldj fel három evőkanál citromsavat, majd a keveréket öntsd a vízforralóba vagy a kávéfőzőbe, és forrald fel.

Ezután indíts el még egy programot, de ezúttal csak tiszta vizet használj. Az ecetes folyadék savtartalmának köszönhetően feloldja a vízkövet, ami a következő használatkor a vízzel együtt távozik, anélkül, hogy egészségre ártalmas anyagok maradnának utána a csövekben vagy a tartályban.

Tiszta, ragyogó kád, foltmentes zuhany

A kádban és a zuhanyzóban szinte elkerülhetetlen a vízkőfoltok megjelenése, ám a csúnya kis pöttyök ritkábban újulnak ki, ha minden használat után szárazra törlöd a vizes felületeket.

Ha egy idő után ismét megjelenik a vízkő, vágj félbe egy citromot, és dörzsöld át vele a kádat. Ha a vízkő erősebbnek bizonyul, parafinnal távolítsd el a szennyeződést, majd töröld át a kádat só, ecet és író keverékével, így sokáig ellenálló és csillogó marad. A zuhanyzó üveg vagy műanyag válaszfalait ecettel töröld át, ez nemcsak a vízkövet távolítja el, de a penész megjelenését is megakadályozza.

A zuhanyzófej szórónyílásai gyakran eltömődnek a vízkőtől. Hogy orvosold a problémát, melegíts egy tálban ecetet vagy sós vizet, majd lógasd bele a zuhanyfejet, amíg a mész fel nem oldódik. Ezután emeld ki a zuhanyrózsát, és nyisd meg a csapot, hogy a feloldódott vízkő egyszerűen kifolyjon a lyukakból.

Ezt is szeretjük