Szeszélyes vagy határozott?
Amilyen a jellemed, olyan az otthonod. De mielőtt nekiesnél az átalakításnak, ismerd meg önmagad, hogy jól érezd magad a négy fal között!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mégha van is konkrét elképzelésed az otthonod berendezését illetően, könnyen határozatlanná válhatsz a bevásárlás során. A lakberendezési üzletek kínálata hatalmas, ráadásul minden stílus kínál valamit, amibe beleszerethetsz.

A stílusok között azonban nem érdemes elveszni, legalábbis ész nélkül nem. De akkor hogyan dönts az egyes irányzatok között? Leginkább a jellemed alapján. Segítünk!

Határozott, kemény és modern

 • Kedveled a letisztult formákat.
 • Szereted a hideg fém érintését, az üveget és a márványt, mert erőt és tartást sugallnak.
 • A nagy, szabad terek híve vagy, nem szereted az apró helyiségeket.
 • Nem szeretsz bajlódni a dolgokkal: ha valaminek működnie kell, az működjön is.
 • A csillogás a te asztalod, de semmiképpen nem kihívóan.
 • A giccstől távol tartod magad, inkább az értékek vonzanak.

Így rendezd be a lakásod

A high-tech nemcsak a gazdagok világa lehet, bár kétségtelen, hogy pénzt igényel. A stílust alapvetően a hatalmas terek, az acél, az üveg, a márvány és a csillogás jellemzi. Emellett természetesen bizalomgerjesztő is, hiszen erőt és profizmust sugall. Ráadásul nem minden high-tech stílusú helyiség lehet rideg: melegítheted márvány helyett hajópadlóval vagy parkettával, krómozott acélcső-bútorok helyett vagy mellett nemes fával, de bőrből készült bútorokat is használhatsz. A csupaszon hagyott, csiszolt betonfalakat fehérre festheted, vagy színes üvegtéglákkal törheted meg a szigorát. A kontrasztos fekete-fehér és/vagy visszafogott árnyalatok helyett élénk színek lágyíthatják a keménységet sugárzó felületeket.

Tárgyak és díszek

A tárgyak tekintetében a funkcionalitás az elsődleges: sehol egy felesleges díszítés, minden önmagában igyekszik szépnek, nemesnek, profinak látszani, mint például a legújabb szórakoztató elektronikai és háztartási berendezések. Ha valódi high-tech világot szeretnél létrehozni, ezekről semmiképp se feledkezz meg! Az elektronika, a technika, az információ, a digitalizmus nem pusztán a high-tech velejárói, hanem sokkal inkább a létrehozói. Egy ilyen épület mindenhol pénzt, információt és profizmust jelent.
De bármilyen elegáns is ez a stílus, bánj vele óvatosan otthon! Míg egy irodaházba, rendelőbe vagy bankba tökéletes választás, addig otthon nem érdemes önmagában alkalmazni - legalábbis a rideg változatát -, mert hosszútávon "élhetetlenül" személytelen. Emberi ösztöneidből fakadóan úgyis inkább a szépet választod a divatos és praktikus helyett.

Ez nem azt jelenti, hogy ha kellemes hangulatú otthont akarsz, akkor le kell róla mondanod, csak azt, hogy köss kompromisszumot! A high-tech nagy, szellős, világos terei a megfelelő berendezési tárgyakkal, illetve a kellő körültekintéssel kiválasztott színekkel igazán kellemes látványt nyújtanak, valamint kényelmesen lakható életteret alkotnak.

Természetes, személyes és szeszélyes

 • Nem követed szigorúan a divatot, azt veszed meg, ami tetszik.
 • Kedveled a természetes dolgokat, hiszen te magad is természetes vagy.
 • Olyan otthonra vágysz, amelyben lépten-nyomon valami személyes tárgyba ütközöl, legyen az egy fotóalbum, néhány régi könyv, vagy egy csokor szárított virág az esküvődről.
 • Csendre és nyugalomra vágysz, ha tehetnéd, a város legnyugodtabb pontján laknál családi házban.
 • Kedveled a fa illatát és tapintását, valamint a lágy, természetes pasztellárnyalatokat.

Így rendezd be a lakásod

A vidéki stílusú otthon nem divatos, inkább személyes, nem makulátlan, hanem inkább az a fajta, ahova az ember szívesen bevackolja magát.
Ha úgy érzed, közel áll hozzád ez a stílus, akkor tudnod kell, hogy itt nincsenek különösebb elvárások vagy kritériumok. Csak annyit kell tenned és úgy, hogy végül jól érezhesd magad otthon. Tedd ki a polcra az összes személyes kis mütyürt, fényképet, mozijegyet az első randiról, meg a tavalyi koncertbelépőket is. A lényeg, hogy minél több személyes tárggyal vedd körül magad!
A vidéki stílus egyébként eredetileg Angliából származik, jellegéből adódóan azonban nem egységes, régiónként más és más jellegzetességek vonatkoznak rá, de mindegyik lényege a nyugalom.

Anyagok és színek

Természetes anyagaival, mint a fa, és pasztell színvilágával a természet közelségét ígéri akkor is, ha éppen nem az erdő közepén laksz. E stílus kialakításával elérheted, hogy amikor a nyüzsgő munkanap után hazaérsz a kis lakásodba, akkor is úgy érezheted, mintha egy vidéki házikóba lépnél be.
A stílus előnye, hogy kis és nagy alapterületen egyaránt kivitelezhető. Amire mindenképpen figyelni kell, hogy a sok berendezési tárgy - még ha nem is egy stílusú - harmonizáljon egymással, ne keltsen nagyon eklektikus hatást.
A nagy drapériák, a természetes textúrák, a virágos kelmék kapjanak nagy hangsúlyt, a színpaletta leginkább a természetben előforduló pasztellszíneket mutassa.

Az egyszerű, mintás kelmék, mint a csíkos vagy kockás takarók, függönyök jól mutatnak a festett fabútorok mellett - az sem baj, ha kissé kopott már a festés.

Ha pedig mégis szeretnél valamivel modernebb hatást kelteni "vidéki házikódban", válassz világosabb, kevésbé tradicionális színeket.

Ezt is szeretjük