Így váltható be a rezsiutalvány, ha átutalással fizetsz: mutatjuk, hova kell fordulni
Átutalás mellett is be lehet váltani a rezsiutalványt.

rezsi-szamla-nyugdijas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén a nyugdíjasok háromszor 3 ezer forintos rezsiutalványt kaptak az államtól. Az összesen 9 ezer forintos támogatást március 31-ig lehet felhasználni a villany- vagy a gázszámla rendezésére, azonban az utalvány beváltása sokaknak fejtörést okoz.

Mivel a rezsiutalványt úgy alakították ki, hogy a legegyszerűbben a postán lehet vele fizetni, mindazok, akik átutalással egyenlítik ki a számláikat, valamint azok, akik társasházban élnek, és közös gázmérővel rendelkeznek, nehézségekbe ütköznek, amikor be szeretnék váltani a támogatást.

Hogyan lehet beváltani a rezsiutalványt?

A rezsiutalvány hátulján apró betűs szöveg rejti a választ, amely elirányítja a jogosultakat az internetre vagy a szolgáltatók ügyfélszolgálatára. Ennek ellenére sokan először a bankfiókokban próbálkoznak - különösen azok, akik csoportos beszedési megbízással fizetik a rezsit. A bankban azonban nem lehet beváltani a rezsiutalványt. Azt csak a postán fogadják el.

rezsi-szamla

Az utalvánnyal fel kell keresni a gáz- vagy villanyszolgáltató legközelebbi fiókját, és ott tudják jóváírni az összeget, az átvételről pedig elismervényt állítanak ki. Ugyanitt érdemes akkor is kopogtatni, ha a szokásos havi számla összege alacsonyabb, vagy nem pontosan azonos az utalványok összegével, azt ugyanis csak egészben - 3 ezer forintonként - lehet beváltani. A szolgáltató azonban ki tud állítani egyedi értékű, 9 ezer forintos csekket, amelyet befizetve a rezsiutalvány összege az ügyfél egyenlegére kerül, és amíg el nem fogy, addig nem kap új csekket.

A különböző szolgáltatók elérhetőségéről az interneten vagy a havonta kapott kivonatokon lehet tájékozódni - egyes esetekben, például az egyedi összegű számla igénylésekor, bőven elég, ha telefonon vagy elektronikus levél formájában keresik fel őket az ügyfelek, nem kell feltétlenül személyesen. Azonban a rezsiutalvány csak személyesen juttatható el az ügyfélszolgálatra, ugyanis mivel nem névre szóló, így nem írható jóvá az ügyfél számlájára az ügyfél személyes megjelenése nélkül. Ugyanígy sajnos nem pótolható akkor sem, ha valaki elveszíti.

Különleges megoldást igényel, amikor egy társasháznak közös gázórája van. Ilyenkor a rezsiutalványok sajnos nem vehetőek igénybe a gázszolgáltatásra. A szolgáltató azt javasolja, hogy a jogosult ebben az esetben használja fel a támogatást inkább az áramszámla kiegyenlítésére.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rezsiutalványról bővebb tájékoztató megtalálható a Magyar Államkincstár hivatalos honlapján.

Így foghatsz meg 10 ezer forintot havonta

Akár 10 ezer forintot is meg lehet spórolni egy hónapban, ha az ember igyekszik odafigyelni arra, mire költ. Sok háztartásban futnak el súlyos tízezrek észrevétlenül. Az alábbi trükkökkel kicsit szorosabbra lehet húzni a pénztárca száját.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük