Lejárt az ötszázas, hol válthatod be? Ezt tedd, ha régi pénzt találsz a tárcádban!
Így válthatóak be a régi bankjegyek.

500-forint
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Október 31-ig lehetett fizetni a régi, 2018 előtt kiadott 500 forintosokkal, de az ember könnyen jár úgy, hogy még novemberben is talál a zsebében, a táskája alján vagy a pénztárcájában a bevont bankjegyekből. Sőt, néha még régebbi pénzekre is bukkanhat egy nagyobb takarítás vagy a régi holmik átnézése közben.

Mi a helyzet azokkal a bankjegyekkel, amelyek már évek óta nem használhatóak fizetőeszközként? Hogyan és hol lehet őket beváltani, vagy egyszerűen bele kell törődni, hogy az értéküket soha többé nem kapjuk vissza?

Ezt kell tenni a régi bankjegyekkel

A legkönnyebb dolga az embernek a frissen bevont bankjegyekkel van. A 2018 előtti ötszázasokkal október végéig lehetett csak fizetni a boltokban, így a kasszánál sajnos már nem használhatóak, de a posták és a bankok még egytől egyik elfogadják és beváltják.

forint-penz

Ugyanez a helyzet a tavaly októberben bevont régi ezer forintosokkal, a bevont bankjegyeket ugyanis három évig még gond nélkül beválthatóak minden postahivatalban és bankfiókban. De mi történik akkor, ha a pénz régebbi?

Akkor sincs semmi baj, ha nem csak egy-két éves a pénz, ami előkerült egy régi kabát zsebéből. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis húsz éven belül térítésmentesen cseréli új bankjegyre a régi pénzt annak névértékén, tehát a kapott összeghez nem kerül hozzászámolásra az infláció. Az MNB honlapján megtalálható azoknak a bankjegyeknek a listája, amelyet jelenleg cserélnek.

Az ennél régebbi bankjegyeket azonban az MNB már nem váltja be érvényes fizetőeszközre, így érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a határidőket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Spórolás karácsonykor

 Karácsony környékén különösen érdemes odafigyelni a pénzre. Erre mutatunk néhány hatékony spórolási tippet, melynek segítségével egyetlen hónap alatt össze lehet rakni akár a karácsonyi ajándékok árát is.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük