A nagyi 15 bevált praktikája foltok ellen
Végre itt a friss gyümölcsök időszaka - és vele együtt számtalan folté is. Mindez azonban ne szegje kedved: tippjeink segítenek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ami elromolhat, az el is romlik - szól a mondás, amely a ruhák kapcsán úgy értelmezhető: ami foltos lehet, az az is lesz.

A nyár ráadásul minderre a legalkalmasabb, hiszen nemcsak a pihenés, a meleg és a napsütés ideje, hanem a friss gyümölcsöké és a hűsítő finomságoké is, amelyek kétségkívül képesek maradandó foltokat hagyni a ruhákon.

Legalábbis eddig bizonyára ezt gondoltad, az alábbi, a nagyitól ellesett praktikákkal ugyanis végleg leszámolhatsz a foltokkal. Hogy melyikkel hogyan? Lássuk!

Ha végre itt a nyár...

...és meleg az idő, akkor az ember nemcsak strandra jár, hanem olyan hűsítő finomságokból is igyekszik minél többet fogyasztani, mint a fagylalt és a jégkrém. A fogyókúrázók a diétásra esküsznek, míg a szerencsésebb alakkal megáldottak a csoki- vagy eperöntettel meglocsolt édességek mellett teszik le a voksukat. Egyben azonban egyetértenek: legyen a fagyi diétás vagy sem, mindenképpen képes foltokat hagyni a ruhán. Mit tehetsz ilyenkor?

 • A frissen keletkezett foltot igyekezz langyos vízzel minél előbb eltávolítani a ruháról, így nagy esélyed van arra, hogy még az intenzívebb színű foltokat is maradandóan eltüntesd.
 • Ha a folttal nem sikerült időben leszámolnod, akkor a szóban forgó ruhát áztasd hideg vízben néhány órát, majd tömény mosószeres-vizes oldattal dörzsöld át, ezután pedig öblítsd ki az egészet bő meleg vízben.
 • Hasznos lehet, ha mosószer helyett ecetet és hagyományos szappant használsz: vizezd be a szappant, majd dörzsöld át vele a problémás felületet, ezt követően pedig ecetbe mártott szivaccsal tedd ugyanezt. Ha kész, a ruhát tiszta vízben öblítsd át, majd mehet a mosógépbe.
 • Makacsabb foltok esetén a hidrogén-peroxid lehet a megoldás: ebből víz segítségével készíts 1:1 arányú oldatot, majd egy, az oldattal átitatott szivaccsal dörzsölgesd át a foltot. Fehér ruhák esetén lehetsz bátor, ám a színeseket azonnal öblítsd ki, mert kivilágosodhatnak az oldattól.

Egy, megérett a meggy...

...kettő: a cseresznye is, az eperről és a szederről már nem is beszélve. Utóbbi ráadásul makacsul össze is kenheti a ruhát!

Ahhoz azonban, hogy megóvd ruhatárad kedvenc darabjait, még nem kell lemondanod ezekről az egészséges és ízletes finomságokról, csupán azt kell tudnod, hogyan bánhatsz el az általuk keletkezett foltokkal!

 • Ha időben észreveszed a szeder okozta foltot, akkor jó eséllyel megszabadulhatsz tőle, ha kézzel azonnal átmosod bő langyos vízben. Ha azonban biztosra akarsz menni, akkor a vízbe tegyél egy kevés szalmiákszeszt.
 • Ha nem voltál annyira szerencsés, hogy azonnal észrevedd a szeder nyomát, akkor utólag áztasd meleg vízben a ruhát legalább egy órán keresztül, majd mosógépben mosd ki. Ha azonban mégis maradna némi halvány folt, akkor a mosást követően - ha az anyag engedi - áztasd bóraxos oldatban, majd ismét mosd ki.
 • Sokaknak gondot okoz a gyapjú alapú anyag tisztítása. Pedig mi sem egyszerűbb: ezeket a ruhákat kissé sűrűbb szappanos oldatban áztasd, amelyhez egy kevés ammóniákszeszt is adhatsz. Ha úgy látod, hogy alaposan kiázott a folt, kézmeleg vízben öblítsd át a ruhát, majd mosd ki mosógépben!
 • Ahogy a szeder, úgy a cseresznye is nagy folthagyó. Jó tudni azonban, hogy egy kis citrommal és ecettel könnyedén le lehet számolni vele: a cseresznye okozta foltot először vizezd be, majd csöpögtess rá citromot és némi ecetet, és hagyd állni 5-10 percig. Ezután öblítsd át, és láss csodát: folt volt, folt nincs!

Izzasztó a helyzet?

Hiába szellős és megfelelő alapanyagú a ruhád, a nyári kánikulában még abba is beleizzadsz?

Szinte az összes deo-t kipróbáltad már, de egy izzasztóbb napon mind kudarcot vall, ráadásul a kudarc a blúzodon is nyomot hagy? Rá se ránts, inkább használd a következő praktikákat!

 • Ha lehetőséged van rá, az izzadságfolttal azonnal szállj harcba: a friss foltot kissé töményebb szappanos vízben öblítsd át, ha viszont biztosra akarsz menni, akkor szappan helyett ecetet vagy - színtartó anyagok esetében - hidrogén-peroxidot tegyél a vízbe. Hagyd az anyagot néhány percig ázni, majd alaposan mosd ki bő langyos vízben.
 • Ha a szóban forgó ruhadarab gyapjút tartalmaz, akkor 10 evőkanál szalmiákszeszből és egy liter vízből készíts oldatot, és ezzel tisztogasd a foltot. Ha ezzel végeztél, az anyagot öblítsd át ecetes vízben, ettől visszanyeri eredeti színét.

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

 • Előfordul, hogy az izzadságtól a ruha kissé elszíneződik. Ez esetben se keseredj el, inkább készíts oldatot három rész szalmiákszesz, három rész alkohol és egy rész só keverékéből, majd ezzel - gumikesztyű használata mellett! - egy puha rongy segítségével dörzsölgesd a problémás részt! Ezután itasd fel a keveréket száraz ronggyal, a ruhát pedig alaposan mosd ki a mosógépben!
Ezt is szeretjük