Mit csinálj a kis szőrössel?
Bevált praktikák
A kutyaszőr és a macskakaparás még a legnagyobb állatbarátok életét is megkeseríti. Számolj le velük!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma kevesen tehetik meg, hogy csak azért költözzenek kertes házba, hogy a kutyusnak vagy a macskának elég teret biztosítsanak, és ezáltal egyben meg is óvják otthonukat a kutyaszőrtől, vagy éppen a macskakaparástól.

Marad tehát a lakás, és vele együtt a folyton szőrrel teli ruhák, a macska által kikapart kanapé, a kiskutya által szétrágott papucsok, és azok a bizonyos foltok a szőnyegen.

De vajon tényleg bele kell nyugodni az imádott házikedvenc hóbortjaiba, és megtanulni együtt élni velük, vagy létezik más megoldás? Próbáld ki nagyanyáink praktikáit, és döntsd el magad!

Bevált praktikák a nemkívánatos szőrök ellen

A háziállatokkal együtt járó kellemetlenségek közül talán a szőrhullatás a legrosszabb. Míg ugyanis a rágásról egy idő után leszoktatható valamennyire a kutyus, addig a szőrhullatásról aligha. Aki pedig tartott már lakásban kutyát vagy macskát, az tudja, mennyire idegesítő az, amikor szőr kerül az ételbe, a frissen mosott ruhákra, az ágyba vagy éppen a szőnyegbe. Hogyan lehet mégis elkerülni a szőrözést?

 • Ha a cica vagy kutyus szőre az éppen viselt ruhára kerül, akkor attól a legkönnyebben úgy szabadulhatsz meg, ha vizes tenyérrel egy irányban kezded el dörzsölni a ruhát.
 • Ha mindezt kefével kívánod megtenni, akkor is érdemes a vizes trükköt használni, ám arra ügyelj, hogy csak nedves legyen a kefe, ne csöpögjön a víztől.
 • Jó adag szőrtől óvhatod meg a lakást, ha a kedvenceket minden nap alaposan átfésülöd a szabad levegőn, majd a napon nedves ronggyal át is törlöd őket. Neked is jó lesz, ráadásul ők is élvezik majd.
 • Ha a szőr a szőnyeget is megtámadta, akkor alaposan porszívózd fel, majd nedves ruhával vagy szivaccsal töröld át.

Tippek a kutya mellékhatásai ellen

A kutyatartóknak nem nagyon kell magyarázni, mire is képes egy kutya, még akkor is, ha nem éppen a legizgágább típus.

Csorog a nyála, hullik a szőre, ha pedig még kicsi, akkor mindent megrág és összepisil. Hogy mit tehetsz ellene?

 • Ha a kutyus még kicsi, és a szobatisztaságot hírből sem ismeri, akkor bizony gyakori lehet a pisifolt a szőnyegen. Ilyen esetben egy kis víz, citrom vagy ecet lehet a megoldás: egy jó nedvszívó képességű ronggyal itasd fel a nedvességet, majd citromos vagy ecetes vízzel dörzsöld át a szőnyeg szóbanforgó részét. Helyezz a foltra egy törölközőt és valami súlyt, majd az előbbit addig cseréld, amíg meg nem szárad a szőnyeg.
 • A kutyus fürdetés közben még több szőrt elhullat, mint egyébként. Ha nem szeretnéd, hogy elduguljon tőle a lefolyó, akkor mindenképpen szerezz be valamilyen szűrőt!
 • Bár a nagyobb kutyák is hajlamosak rá, a kicsik kapcsán általános probléma a rágás. Ha nem akarod feláldozni házikedvenced oltárán a féltett bútorokat, akkor szerezz be egy kevés finom bőrolajat, és kend bele vele vékony rétegben azokat a részeket, amelyek kedvelt rágcsái a kutyának. Ha meg is nyalja, baja nem lesz belőle, a keserű ízt viszont nem felejti majd el.

Trükkök a macska mellékhatásai ellen

Az, hogy a kutyákkal kezdtük a sort, korántsem jelenti azt, hogy több gond van velük. A macskatartóknak hasonlóan meggyűlik a bajuk a kis kedvencekkel, legfőképpen az állandó kaparászás tekintetében.

Bár leszoktatni erről is nehéz a macskát, néhány trükköt érdemes bevetni - ahogy többek között arra is van megoldás, hogy oda telepedjen le a lustaság, ahová te akarod.

 • Ha már a kutyáknál említést tettünk a pisifoltról, elsőként érdemes ezt a macskáknál is megtárgyalni. A kis cicusoknak ugyanis szintén nincs fogalmuk a szobatisztaságról egy ideig. A kutyáknál tárgyalt citromos vizes megoldás itt is hatásos, ám a cica pisifoltját szalmiákszesszel átitatott ruhával is érdemes áttörölni, ez ugyanis képes megszüntetni a közismerten kellemetlen szagot.
 • A cicák egyik legidegesítőbb szokása, hogy oda hemperednek le, ahová csak akarnak - magyarul azt szőröznek össze, amihez csak kedvük van. Ám ha nem szeretnéd, hogy a kanapé állandóan macskaszőrös legyen, akkor rejts el a kárpitban molyirtó golyókat - ennek szagától menekülnek a macskák.
 • A macskakaparás nem megszüntethető, viszont irányítható. Hogy ne a fotelt vegye folyton célba, szerezz be a cicus számára egy kifejezetten macskáknak való kaparófát, és egy csokor macskamentát, amelyet tegyél a kaparófára. Ennek az illata vonzza a macskákat!
 • Apropó illat: az eukaliptusz és a citromfű illatát viszont ki nem állhatják a kis dorombológépek, ezért hatásos, ha az említett illatok valamelyikét tartalmazó spray-vel fújod be a kényes bútorokat, vagy hasonló illatú illóolajat csepegtetsz rájuk. Hidd el, messziről elkerülik majd ezeket a tárgyakat és helyeket!
Ezt is szeretjük