Amiben Budapest világelső: ezt kell tudni a fővárosi patkányokról

A patkányok lakóterekhez való közelsége súlyos betegségeket okozhat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csodálatos tájegységeink vagy például sportolóink és tudósaink egyéni teljesítményei mellett vannak hazánknak olyan, közösségi összefogás eredményeképp elért sikerei is, amelyekre büszkék lehetünk. Ilyen például, hogy Budapest az egyetlen patkánymentes metropolisz a világon - immár 40 éve.

Szomszédaink, a patkányok

Miért van szükség egyáltalán patkányirtásra? Mivel érdemelték ki a közmegvetést ezek az intelligens, egyesek által kedvencként tartott állatok? A helyzet igen összetett. Európába az ókor idején került be az Indiában őshonos, magtárakban, padlásokon élő házi patkány, ami a középkori pestisjárványok terjesztője volt.

Az elmúlt évszázadokban a betegségért felelős házi patkányt azonban szinte teljesen kiszorították Európából a kontinensek között hajókon körbehurcolt, a fekete halálhoz nem kapcsolható vándorpatkányok. Ez a rendkívül szapora faj rokonával ellentétben éppen a föld alatt szereti meghúzni magát: pincékben, csatornákban él. A korábban érkező fajból hazánkban csak a Dunántúlon maradt egy kevés.

Bár pestisjárványtól nem kell tartani, nem veszélytelen ezen rágcsálók jelenléte, ugyanis a mai napig hordozhatnak többé-kevésbé súlyos betegségeket. A betegségek elkerülése végett tilos olyan vízzel érintkezni, melyben patkány fordult meg, ezek a kórokozók ugyanis az ép bőrön keresztül is a szervezetbe juthatnak. Van alapja tehát a velük szemben érzett ellenszenvnek, annál is inkább, mivel a patkány farkával való érintkezés a legtöbb emberből allergiás reakciót vált ki.

Kritikussá váló helyzet Budapesten

A patkány nagyon szívós, kitartó és igen szapora állat, mely szeret az emberek közelségében élni, ahol rejtőzködő életmódot folytatva hatékonyan lakmározhat a gazdag élelmiszerkészletekből. Ráadásul a világvárosokban, tehát a legsűrűbben lakott területeken terjedt el leginkább: Róma, Párizs vagy New York egyaránt rendkívül fertőzött városnak számít. Alig lehet olyan metropoliszt említeni, ahol ne lenne a patkánykérdés örökké napirenden lévő, égető probléma.

A hetvenes évekre a patkányhelyzet a magyar fővárosban is súlyos problémának számított: ekkor már több mint kétmillió, egyes források szerint két és fél-hárommillió patkány élt Budapesten. Ez azt jelentette, hogy minden harmadik lakásra jutott egy rágcsáló. Mivel egy állat évente 12 kilogramm élelmiszert fogyaszt el, a teljes populáció évente több mint 20 ezer tonnányi élelemmel rövidítette meg a háztartásokat, nem beszélve a középületekben és közművekben okozott károkról.

A lakók maguk végezték a patkányirtást, ám a kártevők száma nem csökkent, így szisztematikus, a főváros egész területére kiterjedő módszerre volt szükség. Mivel a veszteséget a költségvetés évi pár száz millió forintban számszerűsítette, nem is volt kétséges, hogy a helyzetre megoldást kell találni.

Káros tárgyak a lakásban

Ha patkányokkal nem is kell szembenézned, a több ezer éves térrendezési tudomány, a feng shui szerint még lehetnek ártalmas dolgok lakókörnyezetedben. Nézd meg a videót!

Patkánymentes főváros a hetvenes évektől

Végül a város rekord-költségvetésű, 182 millió forintos patkánymentesítést - idegen szóval deratizációt - indított. A folyamat majdnem két évig tartott, az irtást ugyanis lassan ható mérgekkel kellett végezni, hiszen a patkány igen óvatos: nem eszik abból, ami a fajtársai halálát okozza. 1971-ben Buda és a Duna-szigetek, 1972-ben pedig Pest kerületei kerültek sorra házról házra, a lépcsőházakban és a csatornákban egyszerre támadva, kétfrontos háborút vívva a rágcsálók ellen. Így lett Budapest a világ egyetlen, lényegében patkánymentes fővárosa.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a budapesti irtó- és fenntartó program a világ legjobban szervezett rágcsálóirtási akciója volt, és gyakorta idézett példa külföldi, akár nyugat-európai vagy amerikai tanulmányokban is. Statisztikai adatok szerint Budapesten ezer lakásra egy patkány jut, azaz az egész városban nincsenek többen 150-200 példánynál. Árvíz idején ugyan találkozni lehet néhánnyal a rakpartok környékén, de ez sem jellemző.

Az optimális helyzet fenntartása érdekében azonban nagyon fontos, hogy a patkányészlelést azonnal jelentsd az ÁNTSZ-nek vagy a Bábolna Környezetbiológiai Központ Kft.-nek! A fővárosiak ráadásul szerencsés helyzetben vannak: a cég magányszemélyeknek és közületeknek egyaránt a főváros kontójára végzi az irtást.

Ezt is szeretjük