Egyetlen apróság, amivel sokat spórolhatsz a fűtésen
A párologtatás segít spórolni, illatos lesz tőle a lakás, és a betegségeket is segít megelőzni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hamarosan indul a fűtésszezon, ilyenkor pedig sokan találják száraznak a lakás levegőjét, ami nemcsak kellemetlen, de rossz hatással van a bőrre, szárítja a nyálkahártyát, a levegőben szálló por pedig még ronthat is a helyzeten.

A száraz levegőt ráadásul hidegebbnek érzi az ember, így könnyen magasabbra tekeri a fűtést olyankor is, amikor nem lenne rá szükség, megnövelve így a fűtésszámlát. Mindezek elkerülésére, illetve a számla mérséklésére, remek módszer a párologtatás, azonban nagyon nem mindegy, hogyan csinálod.

Párologtatás otthon

Párologtatáshoz szűrt vizet vagy ásványvizet érdemes használni, ezekben kisebb eséllyel szaporodnak el a baktériumok és a gombák. A sima víz nem elég, mindenképpen érdemes megsózni, ha sima tálkát használsz hozzá, de egy vizes törülköző is jó lehet a radiátorra.

Persze sokkal rafináltabb módon is meg lehet oldani, sokféle diffúzor kapható, melyek nem csúnyítják el a lakást, és szabályozzák az egész folyamatot. Fontos, hogy olyat válassz, ami hideg gőzt lő ki, mert a meleg hosszú távon penészedést okozhat. A párologtatást rögtön azután kezdd el, hogy hazaértél, és nyugodtan folytathatod azután is, hogy lefeküdtél, ma már nagyon biztonságos készülékek kaphatóak.

A magyar Panarom nemcsak 100%-os tisztaságú, magas minőségű illóolajokat készít, de emellett diffúzorokat és aromalámpákat is forgalmaz, melyeknél szintén a jó minőség a legfontosabb kritérium.

Aromaterápia és párologtatás

A párologtatás nemcsak a lakás levegőjének nedvességtartalmát emelheti, de az aromaterápia fontos eleme is. Az illatok megnyugtatják az idegeket, segítenek ellazulni egy nehéz nap után, de akár a gyerekeknek is jól jöhet, ha nehezen alszanak el, a szülőkről már nem is beszélve.

Párologtatáshoz, akár pici aromalámpába, a következő illatokat használd:

  • levendula - nyugtat, ellazít, oldja a stresszt
  • édesnarancs - szorongás és stressz ellen
  • babér - fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő, az őszi-téli időszakban segíthet megelőzni a betegségeket
  • rózsaolaj - harmonizáló, felébreszti az érzékeket
  • grépfrút - nyugtatja az idegrendszert, jókedvre derít
  • gyömbér - este átmelegít, oldja a merevséget, reggel pedig energiát ad.

Az illóolajokat a diffúzorba a leírásnak megfelelően tedd, aromalámpába pedig a vízre csepegtess öt-nyolc cseppet. Nagyon fontos, hogy jó minőségű, nem felütött, 100%-os illóolajat használj.

Ezt is szeretjük