Így mosd a párnát, hogy tökéletesen tiszta legyen: nem mindegy a töltőanyag
Tökéletesen tiszta lesz a párnád, ha így tisztítod.

parna-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A párna minden este érintkezik az ember arcbőrével, így természetesen az a legjobb, ha mindig makulátlanul tiszta. Annál is inkább, mivel a fejbőrről, a hajról rengeteg szennyeződés kerülhet át rá. De nemcsak a huzat tisztítása elengedhetetlen, időnként magát a párnát is mosni kell.

A párnákat átlagosan félévente egyszer muszáj kitisztítani, azonban nem minden párnát lehet ugyanúgy pucolni, sok múlik azon, hogy milyen a töltőanyag.

Polyfill, vagyis poliészterszálas töltőanyag

Ez az a puha párna, ami nem szivacs, de nem is toll. Ezeket a párnákat egyszerűen be lehet rakni a mosógépbe. Egyszerre legfeljebb kettőt érdemes belőlük mosni.

parna-szaritas

Ha a párnán van tisztítási utasítás, olvasd el figyelmesen, hogy biztosan ne tegyél benne kárt. Ha nincs rajta, használj alacsony hőfokot és kímélő mosást. Amikor kiteszed száradni, jól szellőző helyre tedd, hogy átjárhassa a levegő.

Tollpárna és pehelypárna

A tollat is nyugodtan lehet mosógépben tisztítani, csak arra ügyelj, hogy a párna sértetlen legyen, mert a program közben könnyen kiszakadhat egy gyenge varrás, és minden tele lesz tollal.  Ez esetben is érdemes egyszerre legfeljebb két párnát mosni kímélő programon. Ne felejtsd el, hogy a párnák lassabban száradnak meg, mint a rendes ruhák, ez különösen igaz a tollpárnákra. Meleg, száraz helyen szárítsd, nyáron kiteheted a napra is.

Ha van otthon gőztisztítód, azt nyugodtan használhatod a toll- és pehelypárnák esetében. Gőzöld át először az egyik, majd a másik oldalát a vánkosnak, végül tedd olyan helyre száradni, ahol éri a nap, és jól jár a levegő. 

Szivacs

A szivacstöltelékes párnákat, főleg azokat, melyek egyetlen szivacsdarabból állnak, sajnos nem lehet a mosógépben mosni, mert a szivacs nagyon lassan szárad ki. Némelyik szivacsgyöngyös vagy -forgácsos párnán címke jelzi, ha kézi mosásra alkalmas. A többit a legcélszerűbb porszívóval tisztítani. Alaposan menj végig mindkét oldalán a szívófejjel, hogy minden port és szennyeződést eltávolíts a szivacsról, és már készen is vagy. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyapjútöltelék és más természetes anyagok

A gyapjú és a természetes anyagok könnyen összezsugorodhatnak a forró víztől, így az ilyen párnákat kímélő mosáson, alacsony hőfokon kell tisztítani. Nem baj, ha egyszerre csak egy párnát mosol, hogy jól átjárhassa a víz, és fontos, hogy rendesen kiszárítsd, mielőtt újra használod.

Ha bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, milyen töltelék található a párnádban, vagy a párnamosást szívesebben bíznád szakemberre, rengeteg erre szakosodott tisztítócéget találhatsz, amelyik leveszi a gondot a válladról.

Így mosd ki a cipőidet!

Nemcsak a párna tisztítása okoz sok háztartásban fejtörést, az is egy bonyolult kérdés, melyik cipőt hogyan érdemes tisztítani. Azonban a megoldás könnyebb, mint az ember gondolná.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük