Parányi a konyhád? 12 lakberendezési trükk, amitől tágasnak tűnik
Okos tervezéssel és átgondolt tárolási megoldásokkal a legkisebb konyha is szép és praktikus lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha csak néhány négyzetméter áll rendelkezésedre, hogy megalkosd a tökéletes konyhát, és még az étkezőnek is helyet kell szorítanod, akkor nem egyszerű feladat előtt állsz.

Fogadd meg tanácsainkat, és szellős, praktikus és szép konyhát alakíthatsz ki, akár tíz négyzetméteren is!

Tervezd meg papíron!

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy te rendezheted be az egész konyhát, érdemes egy négyzetrácsos papíron megrajzolni a konyha méretarányos alaprajzát, majd papírból kivágni a szintén méretarányos bútorokat. Így kedved szerint tologathatod az elemeket és variálhatod a konyhabútort, amíg meg nem találod a számodra legideálisabb elosztást.

Ha szeretsz főzőcskézni, a konyha megtervezésekor érdemes figyelembe venned a háromszög-elvet: vagyis azt, hogy a konyha három fő területe, a főzési terület, a tárolási terület és az előkészítési terület egy képzeletbeli háromszög egy-egy csúcsát alkossa. Így könnyen mozoghatsz a három munkaterület között, mindig minden a kezed ügyében lesz.

Ha a konyhád elég hosszú, azt is érdemes lehet megpróbálni, hogy egyetlen fal mentén rendezel el mindent - a mosogatót, a hűtőt és a tűzhelyet is, így a többi falat nem foglalják el a szekrények, a konyha pedig tágasabbnak tűnik majd.

Helyet kérünk!

Egy aprócska konyhában talán az edények és egyéb felszerelések tárolása okozza a legtöbb fejfájást. Ekkora területen már az is nagy segítség lehet, ha a régi, hatalmas radiátort lapradiátorra cseréled, vagy beszerzel egy mozgatható zsúrkocsit, amit nemcsak tárolóként használhatsz, de a munkapultot is kiegészíteted vele, amikor több helyre van szükséged a főzéshez vagy sütéshez.

A munkapultot egyébként sem árt, amennyire csak lehet, szabadon tartani - a konyha nemcsak szellősebbnek, de rendezettebbnek is látszik így, ráadásul a vacsora elkészítésekor is jól jön a szabad felület. Pakold el azokat a háztartási gépeket, amiket nem használsz nap mint nap, egyúttal azt is gondold át, vajon tényleg szükséged van-e rájuk, vagy csak a helyet foglalják.

A beépített gépekkel sok helyet spórolsz
A világos színek tágassá, a kontraszt modernné teszi a konyhát

A mikrohullámú például többnyire nagy és értékes felületet foglal el a konyhában, pedig egy beépíthető kombi sütővel, aminek mikrohullámú funkciója is van, kiváltható a masina. Ha a serpenyőket és nyeles lábasokat egy falra szerelt tartósínre akasztod, máris szabaddá válik néhány polc a szekrényben.

Ötletek apró lakásokba
Ha egy pici garzonban szeretnéd berendezni az otthonodat, sok leleményre és praktikára lesz szükséged. Linkgalériánkban rengeteg ötletet találsz!

A tökéletes konyhabútor

Ha már pontosan tudod, hogy milyen gyakran és mire használod a konyhát, nem lesz nehéz eldönteni, milyen funkcióknak feleljen meg a konyhabútor. Ha kis helyen kell elférnie mindennek, érdemes lehet a lakberendezési áruházak kínálata helyett egy asztalos segítségét kérni - nem kerül sokkal többe, mint ha kész bútort vásárolnál, viszont igazodik a speciális elképzeléseidhez és a konyhád apró zugaihoz. Egy profi szakember valószínűleg személyre szabott tanácsokat is tud adni.

A konyha talán a lakás egyetlen helysége, ahol nem igazán nyúlhatsz mellé a színekkel - választhatsz élénkzöld vagy tűzpiros ajtókat is a szekrényekre. Ha az asztalosod ilyet nem tud készíteni, megegyezhettek, hogy ő csak a bútor testét készíti el, az ajtókat és a fiókokat pedig megvásárolod egy bútorboltban.

Ha karakteres színű bútort választasz, a falakat hagyd fehéren, hogy a konyha ne tűnjön túl zsúfoltnak. Ne feledkezz meg a beépített világításról sem! Nem csak praktikus és helytakarékos megoldás, de sok balesetet is megelőzhetsz, ha pontosan látod, mit szeletelsz.

Alig foglalnak helyet, mégis mindig kéznél vannak
A beépített világításról se feledkezz meg - szép és praktikus
Ha csak egy gyors reggelire van időd, válassz bárpultot

Hová kerüljön az étkező?

Kevesen vannak olyan szerencsés helyzetben, hogy külön helyiséget rendezhetnek be étkezőként. Ha a konyhának ezt a funkciót is el kell látnia, először is gondold végig, hogy pontosan milyen igényeket kell kielégítenie a majdani étkezőnek.

Ha jórészt csak a reggelit fogyasztanátok el itt, mert az ebédet a munkahelyeteken, a vacsorát pedig a tévé előtt eszitek, akkor elég lehet egy bárpult és néhány bárszék is. Az ablak előtt többnyire van szabad felület, hiszen ide amúgy sem férne a hűtő vagy egy szekrény, a bárpultnak viszont remek helye lesz.

Ha egy egész étkezőasztalra van szükséged, mindenképpen kihúzható modellt válassz, és állítsd az egyik sarokba. Így alig foglal helyet, viszont ketten le tudtok ülni hozzá, ha pedig vendégek érkeznek, akkor az asztal kihúzva ők is elférnek. Válassz olyan vendégszékeket, amelyeket egymásba tudsz rakni, így ha nincs rájuk szükség, akár egy sarokban, a lépcső alatt vagy egy gardróbszekrényben is elférnek.

Cikkünk megírásában Lizzie O'Prey Teremtsd meg álmaid otthonát című könyve segített, mely a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük