Öt 200 forintos házi szer, amitől újra ragyogóan tiszta és illatos lesz a szőnyeg
Kattints a képekért!
Tippek, amikről még nem hallottál!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szőnyeg az egyik olyan tárgy a lakásban, amelyet talán a legjobban megvisel a használat - lépten-nyomon rajta járunk, a ráhelyezett bútorok eldeformálják, itt-ott még rá is löttyen valami.

Most megmutatjuk, hogy mik azok az olcsó praktikák, amelyekkel ezeket a problémákat megszüntetheted, hogy a szőnyeged ismét úgy dobja fel a lakást, mint ha újonnan vetted volna - a megrekedt kellemetlen szagok is eltűnnek egy pillanat alatt!

Válaszd ki kedvenc szőnyeged a Diegóból!

Szeretnéd felfrissíteni, egyedivé tenni a lakásod, nagyobb felújítás nélkül? Válassz új szőnyeget otthonodba, és máris látványos lesz a változás! A Diegóban több mint 300 féle szőnyeg közül választhatod ki kedvenced, melyek között találsz modern, klasszikus, bohókás, extrém, sőt poszter- vagy festményhatású darabokat is!

Kattints most a kínálatért!

A foltok és szagok eltüntetője

A szódabikarbóna nemcsak a konyhában lehet biztos társad - támaszkodhatsz rá akkor is, ha folttisztításról vagy a kellemetlen szagok eltüntetéséről van szó. Szinte nincs olyan folt, amit a szódabikarbóna ne tudna eltávolítani - mindenféle textilből kiszedi a zsír- és olajfoltokat, segít a borfoltok eltávolításában is. A szódabikarbóna viszont a szagokat is megszünteti.

Ahhoz, hogy szőnyegből eltávolítsa a kellemetlen szagot, szórd be vele a szőnyeg felületét, dörzsöld be egy kefével, majd hagyd hatni egy óráig. Ezután pedig egyszerűen csak porszívózd fel! Ha pedig nemcsak szagtalanítani szeretnél, de illatossá is tennéd a szőnyeget, három evőkanál szódabikarbónát hígíts fel egy pohár vízben, és keverj hozzá három csepp illóolajat, vagy dörzsöld át a szőnyeget citrommal!

A tea, ami a szőnyeget is felélénkíti!

A zöld tea nemcsak a szervezetedet élénkíti fel, ugyanilyen hatással lehet az elhasznált szőnyegre is. Egyszerűen csak főzz le egy nagyon erős zöld teát, töltsd be egy szórófejes flakonba, majd fújd be vele a poros, dohos szőnyeget, ezután hagyd hatni negyed órát! A zöld teás tisztítási módszer azért is jó, mert a kényes darabokra is bátran alkalmazhatod. A lefőzött, de valamelyest száraz tealevelek sem mennek kárba, ha rászórod a szőnyegre, majd átkeféled kicsit. Persze mindkét módszer után jól jön egy alapos porszívózás! Fehér vagy nagyon világos szőnyegekre viszont nem ajánljuk, mert megszínezheti!

Kristályosan ragyogó!

Ennél a módszernél nem lesz szükséged másra a konyhából, mint sóra és ásványvízre vagy szódára. Önts ki egy liter szódát egy edénybe, majd keverj hozzá egy deci mosószert és öblítőt! Először szórd be sóval a szőnyeg teljes felületét, majd a mosószeres szódával keféld át! Nem baj, ha nagyon nedves marad a szőnyeg, így csak erősebb lesz az illata. Ha szeretnéd, hogy gyorsabban száradjon, itasd fel a vizet nedvszívó ronggyal! Miután megszáradt, porszívózd át a szőnyeget, hogy ne maradjon sókristályos.

Borotvahabot a szőnyegre

Ha szereted a kozmetikai termékek illatát, végy egy borotvahabot, és fújd be vele a szőnyeget! Ezután egyszerűen csak oszlasd el egy kefével, majd ha a szőnyeg beszívta a habot, egyszerűen csak keféld át tiszta vízzel, és hagyd megszáradni. Nagyon kellemes illata lesz!

Ha durván foltos és fakó is

Egy másik konyhai csodaszer, amit sikerrel alkalmazhatsz a szőnyegtisztításnál, az az ecet. Érdemes viszont vízzel hígítani - a legjobb 1 rész ecet, 5 rész víz arányban -, hogy ne maradjon nagyon erős szaga. Tedd ezt az elegyed egy szórófejes flakonba, és fújd be vele a szőnyeget, majd 10 perc után keféld át tiszta vízzel! A másik, amit ennél a módszernél mindenképpen végezz el, az a próbafújás a szőnyeg egy eldugottabb részén, mivel a kevésbé minőségi textilből készült szőnyegnek kiveheti a színét! Ha bizonytalan vagy, nyugodtan végezd el ezt a kísérletet bármelyik praktika alkalmazása előtt, de ha természetes anyagokkal dolgozol, az ilyesmi nagyon ritkán fordul elő.

Ezt is szeretjük