Nem szégyen, ha az ember segítséget kér otthona rendszerezésében: így dolgozik egy profi tanácsadó
Az otthonszervezés nem csak abból áll, hogy rendet raknak más házában - ennél sokkal többről szól a dolog.

otthonszervezés-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az otthonszervezésre vagy a rendszerezésre gondolunk, sokaknak talán az olyan népszerű műsorok jutnak az eszébe, mint a Netflixes The Home Edit: Rendrakás rendesen, ahol szakemberek segítenek hírességeknek és átlagembereknek élhetőbbé varázsolni az otthonukat.

Egyáltalán miért van szükség ilyen jellegű szolgáltatásokra? És miért nem tudnak az emberek egyedül rendet rakni a saját otthonukban? A témában Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadót, a Kívül Belül Boldogság alapítóját kérdeztük, aki nemcsak a módszer működéséről, hanem ennek lelki oldaláról is beszélt.

Mi az az otthonszervezés?

Általánosságban elmondható, hogy mindenki egy tiszta, jól rendben tartott otthonra vágyik. A rendetlenségnek és a kosznak nemcsak egészségügyi hátrányai vannak, de a harmónia felbomlásával nyugtalanabbá is válhatunk, ami fokozza a stresszt. Éppen ezért fontos a rend mellett a rendszerezésre is odafigyelni, hiszen egy jól szervezett környezetben nemcsak a munka, hanem a pihenés is sokkal könnyebbé válik.

otthonszervezés2
Fotó: kivulbelulboldogsag / Instagram

Magyarország egyik vezető otthonszervezési tanácsadója szerint a szakma nem a modern kor találmánya: a keleti kultúrában már nagyon régóta jelen van, és hatalmas tisztelet övezi azokat a gurukat, mint Marie Kondo, akik segítenek megteremteni az otthoni rendszert. A nyugati országokban sem idegenkednek már egy jó ideje szakembertől segítséget kérni, és az utóbbi pár évben Magyarországon is egyre népszerűbbé vált a professzionális rendszerezés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az otthonszervezési tanácsadó első körben online, telefonos vagy személyes konzultáció során felméri az ügyfelek igényeit, hogy mik azok a célok, amiket szeretnének elérni otthonaikban, majd kidolgoz egy tervet, amit aztán élesben is alkalmaznak. Az egynapos professzionális rendszerezés után úgy újul meg teljesen a környezet, hogy az fenntartható is marad a későbbiekben. Ennek oka, hogy a cél nem új szokások erőltetése, hiszen ez nem működőképes hosszú távon, hanem a már meglévőket alakítják át úgy, hogy azok megfelelő rendszerben működjenek.

Így dolgozik egy rendteremtő szakember

Cserta Szandra elmondta, hogy korábban neki is voltak gondjai a rendteremtéssel, végül sikerült egy olyan módszert megalkotnia, amiről úgy gondolta, mások segítségére is válhat.

- Korábban Dániában, majd később Koreában is laktunk, ahol szinte bőröndökből éltünk. Miután hazaköltöztünk, megszületett a gyermekünk, és nem tudtam már tovább nézni azt a szervezetlenséget, ami körülvett minket. Lehetőségeket kerestem, majd egy háromhetes tavaszi nagytakarítás alkalmával teljesen megújítottam a lakást, egy év alatt pedig 15 szemeteszsáknyi holmit szelektáltunk ki. Egyre több ismerős érdeklődött a módszerről, így láttam, hogy ez másoknak is nagy segítség lehet. 2017-ben alakult a vállalkozás, azóta pedig számos férfit és nőt segítettünk egy tudatosabb és hatékonyabb otthon kialakításában.

otthonszervezés3
Fotó: kivulbelulboldogsag / Instagram

A professzionális rendszerező azt is elmondta, hogy nagyon változatos az ügyfélkör, nemcsak költözés előtt vagy után állók, hanem gyakran időhiánnyal küzdő anyukák vagy idős, emelgetést már nem bíró emberek is igénybe veszik az otthonszervezést. A megrendelőket két csoportba lehet osztani: vannak, akiknek lelkileg nehéz a szelektálás, hogy megváljanak régi, már nem használt tárgyaiktól, és ebben kérik a támogatást. A másik csoport felismeri, hogy szeretne rendet a környezetében, ám nincs rá ideje, vagy nem tudja, hogyan csinálja hatékonyan.

otthonszervezés1
Fotó: kivulbelulboldogsag / Instagram

- Az időhiány mellett az a visszatérő nagy dilemma, hogy a nők egy része úgy érzi, egy ilyen szolgáltatás igénybevételénél megbuknak, mint háziasszony. Sokan mérlegelnek, hogy megengedhetik-e maguknak, hogy más rakjon rendet helyettük az otthonukban. Ezek a nők félnek, mit gondolnak az otthonukról, és gyakran a rendszerezés előtt is elpakolnak, de egy külső szemlélő számára egészen más az a rend, amit ők teremtenek, és az, ami valóban hatékony. 

Szandra szerint a nőknek semmiképp nem szabadna rosszul érezniük magukat amiatt, hogy segítséget kérnek a hatékonyabb háztartás kialakításában, hiszen ez egyáltalán nem szégyen. Már az is hatalmas lépés, ha valaki felismeri a problémát, és rájön, hogy profi segítséggel meg tudja oldani azt, amit akár évek óta tol maga előtt. A rend pedig nemcsak a környezetre, hanem a belső boldogságra is felemelő hatással van.

10 hely, ahonnan mindennap ki kellene szórnod a szemetet: nagyobb rend lesz a lakásban

Pénztárca, íróasztal, ridikül: naponta kellene kiszórni belőlük a szemetet, de senki sem teszi.

(Képek forrása: kivulbelulboldogsag / Instagram)

Ezt is szeretjük