Osztatlan közös tulajdon esetén nem olyan egyszerű az eladás: ezt érdemes tudni az ügyvéd szerint

Ha az ingatlan osztatlan közös tulajdonban van, akkor az eladás némileg másként alakul.

Osztatlan közös tulajdon eladása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy ingatlan eladása a legtöbb esetben körülményes dolog, de ha osztatlan közös tulajdonról van szó, a helyzet tovább árnyalódik.

Ilyen esetben ugyanis, ahogyan a fogalom is mutatja, az ingatlan nem egy ember tulajdonában van. Dr. Markó-Lévai Szófia ügyvédet kérdeztük meg, mit kell tudni egy osztatlan közös tulajdon eladásáról.

- Osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén az ingatlannak több tulajdonosa van. Tipikusan közös tulajdon jön létre ikerházak esetében, amikor egy telken két lakóház épül. Ilyen esetben az ingatlannak csak egy helyrajzi száma van - magyarázza elöljáróban a szakértő.

Osztatlan közös tulajdon eladása

Az eladásban lényeges tudnivaló, hogy mivel az ingatlan több ember birtokában van, azelőtt, hogy új vevő vásárolná meg az egyik tulajdonosra eső részt, a többi tulajdonostársnak elővásárlási joga van.

- A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy közös tulajdon esetén a tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási jog illeti meg. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a tulajdonos olyan vételi ajánlatot kap, amelyet el kíván fogadni, az ajánlat elfogadása előtt köteles az ajánlatot teljes terjedelemben közölni az elővásárlásra jogosulttal. Ha az elővásárlásra jogosult az ajánlatot elfogadja, a szerződés közöttük jön létre.

Amennyiben a tulajdonos az elővásárlási jogból eredő kötelezettségeinek megszegésével köt szerződést, az így megkötött szerződés az elővásárlási jog jogosultjával szemben hatálytalan. A hatálytalanságból eredő igényeket a tulajdonostárs legkésőbb a szerződéskötéstől számított három éven belül érvényesítheti peres úton.

Az ügyvéd szerint nem csak az elővásárlási jog fontos, ha osztatlan közös tulajdon eladásáról van szó.

- Jó tudni, hogy a tulajdoni hányad értékesítése esetén, ha a vevő banki hitelt vesz fel a vásárláshoz, akkor a hitelintézetek elvárják az ügyvéd által ellenjegyzett használati megosztási megállapodás meglétét, így célszerű azt elkészíttetni, hogy a tulajdonrész piacképes legyen.

A használati megosztási megállapodás

Az adásvételhez szükséges dokumentum fontos tudnivalókat rögzít, ami nemcsak a fent említett okból, de alapvetően is szükséges a tulajdonostársak között. Mivel ugyanis osztatlan közös tulajdon esetén minden tulajdonostárs az egész ingatlan használatára jogosult, a használatot a tulajdonostársaknak célszerű írásbeli megállapodással rendezni az ügyvéd szerint.

- A használati megosztási megállapodásban a tulajdonostársak rögzítik, hogy az ingatlan mely részének használatára melyik tulajdonostárs jogosult. A megállapodásban meghatározhatják azokat a területeket is, amelyeket továbbra is közösen használnak. Például ilyen a gépkocsibejáró.

A használati megállapodás rendezi a közös használatú területek fenntartásával, állagmegóvásával kapcsolatos feladatokat és a költségek viselésének módját is.

A használati megállapodásban érdemes rögzíteni azt is, hogy az egyes tulajdonostársak rendelkeznek-e önálló közüzemi mérőórákkal, ha nem, akkor pedig hogyan történik az elszámolás - mondja az ügyvéd.

41646732 3f3f09377edcd492ee5beb741e2e2d83 wm

Dr. Markó-Lévai Szófia

Kiemelt szakterülete az ingatlanjog, ezen belül is az ingatlanajándékozásra vagy -adásvételre vonatkozó szerződések készítése. Teljes körű ügyintézést biztosít ügyfelei számára a szerződés előkészítésétől kezdve a szerződés megkötésén át a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséig.

Mit jelent a haszonélvezet, és mit kell tudni róla?

A haszonélvezeti jog kapcsán sok kérdés felmerülhet, például az, hogy erősebb-e a tulajdonjognál. Korábbi cikkünk e témakörről szólt.

A tulajdonos vagy a haszonélvező szava döntő az ingatlanban? Az ügyvéd válaszolt

A haszonélvezeti jog érdekes nézőpontjairól kérdeztük meg az ügyvédet.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük