Az összeköltözés 5 fontos szabálya
Hogy ne érjen csalódás!
Minden pár életében eljön az idő, amikor az összebútorozás mellett dönt. De mire érdemes ügyelned?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg korábban elképzelhetetlen volt a házasság nélküli együttélés, addig ma már inkább azokra néznek furcsán, akik nem vallják a "lakva ismerszik meg a másik" elvét.

Pedig az összeköltözés nem nagy dolog, sokszor szinte spontán történik: a párok vagy praktikussági okokból együtt keresnek albérletet, vagy egyszer csak azt veszik észre, hogy már hónapok óta nem voltak külön, és hogy a bútorkatalógus egyre gyakrabban forog valamelyikük kezében.

Abban a kérdésben, hogy melyik összeköltözési módszer a jobb, nem tisztünk dönteni, azt azonban fontos hangsúlyoznunk, hogy mindkét esetben érdemes néha levenni a rózsaszín szemüveget, és felelősségteljesen viselkedni a részleteket illetően.

A legfontosabb kérdés: hol?

Külön cikket érdemelne, milyen nehéz is ma önálló életet kezdenie egy fiatal párnak, hiszen hiába szeretnék minden idejüket együtt tölteni, a közös életnek komoly anyagi vonzatai vannak. A szerencsésebbek persze rögtön saját lakásban kezdhetnek, a többség azonban kénytelen köztes megoldásra hagyatkozni. A döntést minden esetben érdemes alaposan átgondolni, és szem előtt tartani, hogy mindig jó, ha a bajban van hová "hazamenni".

A szülői ház

Valódi túlélő-show több generáció együttélése. Igazi türelemjáték, ahol minden feltétel adott a "ki kinek megy hamarabb az agyára" témájú vetélkedőhöz. Bár sok szempontból praktikus és gazdaságos megoldás, csak olyanoknak ajánlott, akik kiegyensúlyozott kapcsolatban állnak a szülőkkel, magyarán legalább egy közös nyaraláson részt vettek már veszekedés nélkül.

Az albérlet

Látszólag ez a legjobb megoldás, hiszen egyértelmű, hogy felesben kell fizetni mindent, a lakás senkié, mégis mindkettőtök birodalma.
Kiváló átmeneti megoldás lehet, ahol megismerhetitek a másik eddig esetleg rejtett oldalát. Problémát csak az jelenthet, hogy kidobott pénznek tűnhet a ma már igencsak borsos bérleti díj.

Az egyik fél saját lakása

A gyors összeköltözések akkor történnek, amikor az egyik fél egyedül él - lehetőleg saját lakásban. Ebben az esetben látszólag ideális megoldás lehet az összeköltözés, viszont ez esetben semmi sem garantálja, hogy nem hangzik el az a bizonyos tulajdonjog-emlegetés. Pedig nem szabad elfelejteni, hogy amikor felajánlod a párodnak, hogy otthon érezheti magát a lakásodban, akkor az nemcsak azt jelenti, hogy ő is járkálhat meztelenül a lakásban - a te legnagyobb örömödre -, hanem azt is, hogy amíg részt vesz a háztartás dolgaiban, addig egyenlő félnek tekinted.

A közös lakás

Nem ismeretlen, amikor egy pár az érzelmek viharában már néhány hónap után hitelfelvételbe bonyolódik, majd az egyik fél mással avatja fel a közös otthon közös ágyát...
Éppen ezért a közös hitelfelvételt nagyon fontos kétszer is meggondolni, ám ugyanez a helyzet akkor is, ha saját pénzből vásárolnátok - szétválásnál ez is ugyanolyan alapot adhat a vitára, mint a hitel esetében.

A második legfontosabb kérdés: mikor?

Ahogy a szerelemben semmire, így erre a kérdésre sincs kőbe vésett szabály. Kérdezz meg bárkit, a válasz ugyanaz lesz: se túl korán, se túl későn, vagy akkor, ha mindketten szeretnétek. Ám a párok többsége ennek ellenére a végleteket választja, azaz vagy már az első naptól kezdve együttélnek, vagy még évek múltán is képesek az összeköltözés ellen szóló indokokat előásni. Az előbbi többnyire vérmérséklet kérdése, az utóbbi esetében viszont nagy valószínűséggel a kapcsolatban van a hiba.

Na de hogy mégiscsak szolgáljunk némi támponttal: egy pár általában legkorábban akkor érett az együttélésre, ha már legalább egy hullámvölgyön vagy komolyabb konfliktuson átestek együtt, és azt meg is oldották. Persze lehet azzal érvelni, hogy akik igazán összeillenek, azok az első perctől kezdve és a nap 24 órájában jól kijönnek egymással, ám hasznosabb a földön járni, és nem szem elől veszíteni, hogy nincs tökéletes ember. Éppen ezért jobb, ha nem kapkodjátok el a közös lakásvásárlást addig, amíg legalább egy kicsit megnyíltok a másik számára, és a fogatok fehérjéből is megmutattok valamennyit.

A legnagyobb csapda

Habár a szerelemben semmit sem szabad görcsösen csinálni, érdemes bizonyos szabályokat még a legelején lefektetni, hogy mindkét fél jól érezhesse magát a kapcsolatban. Sok nő esik például abba a hibába, hogy az együttélés elején mindent megtesz a párjának, kiszolgálja, és a házimunkába sem vonja be, majd egy napon arra ébred, hogy a pasija azt sem tudja, hol a szemetes...
Éppen ezért ne felejtsd el, hogy ha valakit hozzászoktatsz a jóhoz, utána nehezebb lesz rávenni az együttműködésre. Természetesen kevés férfi ajánlja fel önfeledten a segítségét a nagytakarításnál, és hát szíved joga, hogy kivel kötöd össze az életed, ám ha eleve egy olyan pasival bútorozol össze, aki szerint a nő helye a konyhában van, akkor annak vállald a következményeit.

Pénzügyek és egyéb kínos dolgok

Kevésbé romantikus, ugyanakkor nagyon hasznos lehet már a kapcsolat elején arra gondolni, hogy mi lesz, ha vége lesz. Éppen ezért nem árt már ekkor tisztázni, hogy a közös dolgokkal mi lesz, ha egyszer különválnak útjaitok.

Természetesen nem komplett vészforgatókönyvre van szükség, de azért érdemes legalább egyszer felhozni a témát, hogy ne az érzelmi zűrzavarral járó szakítás közepette kelljen rendezni ezeket a dolgokat - mellesleg így sok kellemetlenségtől óvhatjátok meg magatokat.
Mindemellett fontos átbeszélni a pénzügyeket is, többek között azt, hogy milyen arányban vállaljátok magatokra a háztartás fenntartásának költségeit, milyen tartalékaitok vannak a váratlan esetek megoldására, és esetleg mire szeretnétek közösen spórolni.

Tiszteletet mindenekelőtt!

Végül, de nem utolsósorban az összeköltözés alfája és omegája: a tisztelet. Ha valakivel együttélsz, akkor nem piszkálhatod folyton azzal, hogy széthagyja a zokniját - palástolva esetleg ezzel valamilyen más sérelmed! El kell fogadnod olyannak, amilyen.

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Természetesen némiképp mindenki képes változni, de ha valaki velejéig művészlélek, szétszórt és rendetlen, az az összeköltözés hatására sem fogja később sem élére hajtva eltenni a nadrágját - ahogy esetleg rendmániásként bizonyára te sem fogsz leszokni arról, hogy ezt szóvá tedd...

Ezt is szeretjük