Órák alatt elpusztulhat a kutyád! A legveszélyesebb szobanövények listája
A négylábú kedvencek folyton keresik a bajt, könnyedén megcsócsálják a mérgező szobanövényeket is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kis négylábú kedvencek szeretik felfedezni a környezetük minden zegzugát, ráadásul állattartóként biztosan te is észrevetted, hogy kifejezett érdeklődést mutatnak a szobanövények iránt.

Buzogányvirág
Fikusz
Anyósnyelv

Csakhogy a lakásban zöldellő növények többsége mérgező, így könnyedén megbetegítheti szőrös kedvencedet. Ha szeretnéd elkerülni a felesleges baleseteket, akkor tudd meg, melyek a legmérgezőbb virágok otthonodban.

Buzogányvirág

A buzogányvirág - latin nevén Diffenbachia - a kontyvirágfélékhez tartozó növény, amely eredetileg a dzsungelből származik. Sok változata ismert, kisebb-nagyobb levelekkel, illetve egészen egyedi mintázattal, ugyanakkor függetlenül a kinézetétől a buzogányvirág minden fajtája mérgező, nem meglepő, hogy kínzóeszközként is használták.

Levele és virága oxálsavat, kalcium-oxalátot, valamint cianogén-glükozaidot tartalmaz, így a buzogányvirág nemcsak az emberi bőrre, nyálkahártyára és a légzőszervekre lehet veszélyes, hanem az állatokra is. Ha ilyen növényt tartasz a lakásban, mindenképpen olyan helyen tárold, ahol a kíváncsi cica vagy kutya nem tud hozzáférni.

Fikusz

Az Indiából származó virág manapság az egyik legközkedveltebb szobanövény, jóformán nincs is olyan háztartás, ahol valamelyik fajtája ne bukkanna fel. A fikuszt - latin nevén Ficus - gumifaként is szokták emlegetni, hiszen a leveleiben és a szárában tejnedv van, amelyet a gumigyártás során használnak. A nedv lenyelése azonban hányást, hasmenést és fulladást okozhat, embereknél és állatoknál egyaránt. Nagy mennyiségben akár az állat halálához is vezethet.

Anyósnyelv

Az anyósnyelv - latin nevén Sansevieria - kifejezést mindenki megmosolyogja, pedig a magasba nyúló levélzetű virág korántsem ennyire ártalmatlan. Nemcsak hegyes végű levelei veszélyeztetik a kíváncsiskodó háziállatok testi épségét, hanem a növény levele és hajtásai is. Az ezekben található anyagok ugyanis mérgezőek, allergiás tüneteket válthatnak ki, illetve hányást és hasmenést okozhatnak a kisállatoknál.

Könnyezőpálma

A könnyezőpálma vagy levélfa - latin nevén Monstera deliciosa - eredetileg Mexikóban és Dél-Amerika környékén őshonos, azonban szobanövényként már az egész világon elterjedt. Termésének meglepően jó íze van, így a négylábú kedvencek előszeretettel csemegéznek belőle, pedig a növény erősen mérgező. Irritációt okoz a nyelven és a nyálkahártyán, sokszor égető, maró érzéssel párhuzamosan, köszönhetően a virágban található oxálsavnak. Ezért, ha könnyezőpálmát tartasz otthon, olyan helyre tedd, ahol a kíváncsiskodó háziállatok nem érik el.

Könnyezőpálma
Amarillisz

Amarillisz

A pirosan virító növény vonzónak tűnhet rikító színkavalkádjával, azonban a hagymájától egészen a virágjáig minden része mérgező. Fogyasztását követően heveny gyomorgörcsök alakulhatnak ki, mindezt pedig hányás és hasmenés kísérheti, sőt, súlyosabb esetben még légzésbénulás is előfordulhat.

Az amarillisz virágzata igazi kihívást jelenthet a háziállatok szemében, így megesik, hogy felfedezőútjaik valamelyikén meg is kóstolják a növényt. Ilyenkor mindenképpen fordulj állatorvoshoz!

Előfordult már, hogy mérgező dolgot evett a háziállatod?

Ezt is szeretjük