Így szerezheted be a legolcsóbb árukat gyorsan, otthonról: az online vásárlás 5 előnye, amire sokan nem gondolnak

Az online vásárlás számos előnnyel jár, a kényelmes folyamaton túl a spórolás és a nagyobb választék is csábító lehet.

online vásárlás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a Mastercard támogatta.

A rohanó mindennapok során olykor a legalapvetőbb teendőkre is nehéz időt szakítani. Komoly kihívást jelenthet például a szükséges élelmiszerek, háztartási eszközök vagy épp a barátok, családtagok ajándékainak beszerzése. Az üzletek felkeresése, majd azok kínálatának alapos áttekintése órákat vehet igénybe, nem csoda, hogy az online vásárlás egyre nagyobb népszerűségnek örvend - a kijárási korlátozások feloldása után is.

Sokan ismerik fel a benne rejlő lehetőségeket, amelyek korántsem csak a kényelem köré szerveződnek, bár a komfort tagadhatatlanul imponáló tényező. Milyen érvek szólnak az internetes vásárlás mellett? Olyan szempontokat gyűjtöttünk össze, amelyek tovább árnyalhatják a képet, és megmutatják az ilyen jellegű beszerzések potenciális előnyeit. 

Tudatosabb vásárlás is lehetséges

Bár gyakran hallani, hogy az online térben is megesik az impulzusvásárlás, valójában a tudatosan keresők az adott termék beszerzése előtt több szempontot mérlegelhetnek. Az ár-összehasonlító oldalak pillanatok alatt megmutatják, hol mennyibe kerül a kinézett áru, a használók által írt vélemények segítenek a megfontolt döntéshozatalban.

GettyImages-527648910
Fotó: Josef Lindau / Getty Images Hungary

A spórolást támogatják a sokszor csak a webáruházak kínálatára vonatkozó akciók is. Mindemellett pedig nem sürget a záróra, több idő áll rendelkezésre a választásnál.

Ha nem tetszik, visszaküldhető az áru

Az internetes vásárlás egyik velejárója, hogy a kiválasztott termékről kevesebb információ áll rendelkezésre, hiszen az nem próbálható ki, nem vehető kézbe. Ennek kompenzálására viszont elállási jog illeti meg a vásárlót, ami azt jelenti, hogy amennyiben valamilyen okból kifolyólag nem nyeri el tetszését a rendelt áru, visszaküldve az általa kifizetett összeg visszatérítését követelheti. Erre a csomag átvételétől számított 14 naptári nap áll rendelkezésre. Az elállási szándék közlése után, ami a bizonyíthatóság érdekében postai úton, tértivevényes küldeményként, illetve e-mailben történhet, 14 napon belül kell visszaküldeni a terméket az eladónak, ennek költsége a vásárlót terheli. Vannak olyan esetek, amelyeknél nincs elállási jog, például a romlandó vagy a megrendelő kérésére előállított termékeknél, illetve a teljesített szolgáltatásoknál, ezekről ajánlott tájékozódni a vásárlást megelőzően.

Mindig nyitva

A webáruházas vásárlás több okból kifolyólag is vonzó, a legkézenfekvőbb indok mind közül a már említett kényelem. Az online térben a válogatás során nem számít a nyitvatartás, a kínálat egész nap elérhető, megtekinthető. Akár az éjszaka közepén is nézelődhetsz, ha úgy jön ki a lépés, mindehhez pedig nem kell megküzdened az emberáradattal sem. A földrajzi akadályok is könnyebben legyőzhetők: nem gond, ha a hőn áhított termék a lakhelytől távol eső üzlet kínálatában szerepel, az ország másik pontján lévő árucikkek elérhetővé válnak, sőt külföldről is egyszerű a rendelés. 

kiszállítás
Fotó: filadendron / Getty Images Hungary

A kiszállításról, ha a vevő úgy szeretné, futárszolgálat gondoskodik, a lakóhelyen túl például a munkahelyre is kérhető a csomag. Az utóbbi években egyre gyakoribb, hogy ajándékot is küldenek így a vásárlók, erre pedig már számos webshop felkészült, díszcsomagolást biztosítanak, igény esetén üdvözlőkártyát mellékelnek. Időspóroláshoz vezet az is, hogy az online áruházak kínálata jól szűrhető: néhány kattintással elérhetők a kívánt termékcsoportok, ahelyett, hogy vég nélkül kellene bolyongani a polcok rengetegében.

Változatosabb termékkínálat

Míg korábban az online kereskedelem szinte egyet jelentett a számítástechnikai- és szórakoztatóelektronikai eszközök értékesítésével, addig manapság a kínálat már jócskán színesedett, bővült. A lakberendezési és ruházati termékek esetén szinte magától értetődő, hogy sokan az internethez fordulnak, ám már a könyvek és az élelmiszerek házhoz rendelése is bevett szokás.

GettyImages-1219375013
Fotó: Sisoje / Getty Images Hungary

Termelői, egészséges élelmiszerek, zöldségek, tejtermékek, húsok kínálatából sincs hiány, a vásárlók olyan finomságokból válogathatnak az otthonuk kényelméből, amelyek beszerzéséhez egyébként a legkülönbözőbb települések piacait kellene felkeresniük. Különösen nagy segítség lehet ez az egészségügyi okokból diétázók számára, akik mentes készítményeket keresnek, hiszen az erre specializálódott online boltok kínálatában összeszedetten találkozhatnak az ilyen hozzávalókkal, termékekkel.

GettyImages-6228-000619
Fotó: Steven Puetzer / Getty Images Hungary

A nagy választék az egyes áruházak online kínálatában is megnyilvánul, az internetes választék színesebb, hiszen ott nincs helyszűke, így a virtuális polcokra több minden felkerülhet. Gyakori, hogy az üzletek kifejezetten csak online beszerezhető termékeket is forgalmaznak, és persze vannak olyan shopok is, amik kizárólag virtuálisan elérhetők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindemellett érdemes meggyőződni az online bolt megbízhatóságáról, és az általános szerződési feltételek elolvasása is fontos. A fizetés sokféleképpen történhet, többek között utánvéttel, átutalással és online bankkártyás tranzakcióval. Utóbbi jól követhető, egyre több helyen találkozni azzal, hogy a bank fizetőoldalára irányítva zajlik, így a kártyaadatokhoz a kereskedő nem férhet hozzá. Ráadásul ilyenkor a bank általában nem utalja át rögtön a pénzt, hanem a számlán zárolja, visszaélés esetén pedig megakadályozhatja a kifizetést, amennyiben a vevő értesíti a panaszról, amit bizonyítani is tud.

Lehet még egyszerűbb?

Az online vásárlás egyre egyszerűbbé és kényelmesebbé válik a mentett kártyás, más néven egygombos fizetéssel, amikor már a szokásos adatok (kártyaszám, lejárati dátum, CVV kód) bepötyögésével sem kell bíbelődni. A módszer lényege, hogy a kedvenc webáruházaidban, ahol visszatérő vevő vagy, elmentheted a kártyádat, majd egy sms-ben kapott kóddal vagy az ujjlenyomatoddal, illetve az arcmásoddal hagyhatod jóvá a későbbi tranzakciókat. A legtöbb szolgáltatónál már az előfizetéseket is lehet így kezelni. Az eljárás, amellett hogy egyszerű és nagyon gyors, maximálisan biztonságos is, hiszen az adatok tárolását végző pénzügyi szolgáltatónak, kereskedőnek szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelnie.

Összegzésként tehát elmondható, hogy az online vásárlás számos előnnyel jár. Amennyiben a vásárló megfelelően tájékozódik, hagy időt a döntésre, és körültekintően jár el, időt és pénzt spórolhat vele.

Az interneten akarta eladni a tükröt: valami nagyon vicces látszott benne

Az internet egyik nagy előnye, hogy ma már szinte bármit el lehet adni, és be lehet szerezni rajta keresztül - az ember pénzzé teheti az olyan, feleslegessé vált holmiját, ami már csak porosodik, és a helyet foglalja, másnál viszont jó szolgálatot tenne. Nagyon sokan árulnak például tükröt az interneten, ám ezt a tárgyat különösen nehéz jól lefotózni, mert valami kínos részlet mindig benne marad.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük