Így használhatod ki az wifit otthon legjobban: nem is gondolnád, mennyi mindenre képes a háztartásban
A digitális lakásfelújítás során már néhány eszköz beszerzésével elérhetjük, hogy kevesebb időt kelljen háztartási feladatok elvégzésére fordítanunk.

okosporszivo-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket a Telekom támogatta.

Láthatatlan munkának nevezzük az olyan típusú munkavégzést, amiért nem jár fizetés, sokszor köszönet sem, az elvégzését sokan természetesnek veszik, a hiánya viszont azonnal feltűnik. Ide tartozik a gyerekek nevelése, a velük való foglalkozás, az idősebb hozzátartozók segítése, ápolása, az önkéntes munka és a háztartási feladatok elvégzése is. 

A családmodell az elmúlt évtizedekben sokat változott, a hagyományos női és férfiszerepek átalakultak, az otthoni munkamegosztás is változott valamelyest, ám a háztartási feladatok nagyobb része továbbra is a nőkre hárul, akik ezeket a pénzkereső munkájuk mellett végzik. 

Háztartási munka okoseszközökkel

A technikai fejlődésnek köszönhetően az 1980-as évek közepe óta jelentősen csökkent a háztartási teendőkre fordított idő, a házimunka jelentős részét azonban ma is nők végzik a magyar társadalomban. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbb 2017-ben adott közre a láthatatlan munkával foglalkozó közleményt, mely szerint férfiak házimunkára fordított ideje csupán a fele annak, amit a nők ugyanezekkel a tevékenységekkel töltenek el.

takaritas
Fotó: Getty Images

A nőkre háruló háztartási munka napjainkban nemcsak a családtagok egymás közötti felosztásával, hanem okoseszközök használatával is csökkenthető. Időt és energiát spórolunk meg velük azáltal, hogy elvégzik helyettünk a munkát, és akkor is dolgoznak, ha nem tartózkodunk otthon: mire hazaérünk, tiszta és meleg otthon vár bennünket, mert távolról is bekapcsolhatjuk és irányíthatjuk az eszközöket.  

A digitális lakásfelújítás első lépése az okoswifi

Ahhoz, hogy okoseszközökkel szerelhessük fel a lakásunkat, szükséges egy kis otthontuning, aminek elengedhetetlen eleme az okoswifi. A megfelelő mennyiségű adatforgalom több készülék egyidejű felcsatlakozása esetén is gyors és stabil marad az otthonunk bármely pontján, az okoswifi ugyanis faltól falig elér, nincsenek sarkok és helyiségek, ahol gyenge a jel. 

A digitális lakásfelújítás során a wifi mellett olyan applikációra is szükségünk van, amin keresztül beállítjuk a számunkra alapvetően szükséges - és idővel bővíthető - okoseszközöket, hogy azokat szükség esetén távolról a mobilunkon keresztül vezérelhessük. 

Okosporszívó

Az okos háztartási eszközök egyik legnépszerűbb darabja az okosporszívó. Különböző árkategóriákban találunk padlóra, padlóra és szőnyegre, illetve padlóra és szőnyegre kifejlesztett, felmosás funkcióval kiegészített robotporszívókat. Keféiknek köszönhetően alaposan takarítanak még a szegélyek mentén és a sarkokban is. Sokkal csendesebbek, mint a hagyományos, kézi porszívók, zúgásuk mellett nem kizárt, hogy aludni is tudunk éjszaka, de a mobilunkon keresztül beindíthatjuk akár a munkahelyünkön is, vagy be is programozhatjuk, hogy távollétünkben járják körbe a lakást. 

okosporszivo2
Fotó: Getty Images

Miután végzett a takarítással, az eszköz visszaáll a dokkolóra, hogy töltse magát, nekünk csak a portartályt kell kiürítenünk, valamint a víztartályt feltöltenünk. Az okosporszívó azt is jelzi, mikor kell a keféket megtisztítanunk, vagy szűrőt cserélnünk. Beállíthatjuk úgy is, hogy a lakás bizonyos helyiségeit, például a konyhát, étkezőt, fürdőszobát naponta, a többi szobát két-három naponta takarítsa, de rögzíthetünk úgynevezett no go zónákat is, melyik területeket hagyja ki teljesen. 

Okosmosógép

Az otthonunk tisztasága mellett fontos a ruháink tisztán tartása is, ehhez ma már okosmosógépet is választhatunk. Az ilyen készülékek nemcsak digitális kijelzővel rendelkeznek, hanem a wifikapcsolat révén a mobilunkról is vezérelhetjük, illetve a telefonunkra különböző információkat és jelzéseket is küld a gép. Így ha reggel még nem tudjuk, mikor érünk haza kiteregetni, de aznap mindenképp mosnánk, elég bekészíteni a mosást, beállítani Smart Control üzemmódba a mosógépet, és a mobilunkról tetszőleges időpontban elindítani. 

Azt is meg tudjuk nézni az applikációban, mennyi van még hátra a programból, vagy hogy hány kWh-t fogyasztott egy-egy mosás, hogyan alakult a havi energiafogyasztás. Arról is jelzés érkezik a telefonunkra, ha nyitva maradt a mosógép ajtaja, ha gond van a vízszolgáltatással, vagy a dobban maradt egy ruhadarab. 

Okos fűtés- és hűtésszabályozási rendszerek

Bár hazánkban sok háztartásban fűtenek cserép- vagy más kályhákkal, a legtöbb otthonban központi fűtésrendszer biztosítja a hideg hónapokban a meleget. Az utóbbi okosításával nemcsak kényelmesebben, de takarékosabban élhetünk. Választhatunk wifitermosztátot vagy a fűtőtestre szerelhető termosztatikus radiátorszelepet, amiket manuálisan és az interneten keresztül, így a mobilapplikáción keresztül is vezérelhetünk. 

okosfutes
Fotó: Getty Images

Több nap távollét után hazafelé tartva, pár órára az otthonunktól a mobilunkról is bekapcsolhatjuk a fűtést, és beállíthatjuk a hőfokot is, hogy hazaérve kellemes meleg fogadjon bennünket. Adott napszakokra programozhatjuk is: például este kilenc óra után a nappaliban, a fürdőszobában és a konyhában a fűtés kapcsoljon le, felkelés előtt egy órával pedig be. Ha nem szeretünk hideg hálószobában aludni, ebben a helyiségben elegendő mindössze az alvási időszakunkra beállítani egy kellemes hőmérsékletet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Ahogy télen és a hideg tavaszi-őszi időszakban a fűtést, úgy nyáron a kánikulában a hűtést is irányíthatjuk, mindössze olyan klímaberendezést kell vásárolnunk, ami képes az internetre kapcsolódni. Mérsékelten meleg időben elegendő akkor bekapcsolnunk a klímát a mobilunkról, ha hazafelé tartunk a munkahelyünkről, így mire hazaérünk, kellemesen hűvös lesz az otthonunkban.

A legmelegebb nyári éjszakákat már csak akkor lehet pihentetően átaludni, ha hűti a lakást valamilyen légkondicionáló berendezés. A wifikapcsolódási lehetőséggel rendelkező klímaberendezést beállíthatjuk, hogy a lefekvési időben alacsonyabb, míg az alvási időszakban pár fokkal emelkedve hűtse a szobát, így igazodva az alvási szakaszainkhoz.  

Okos konyhai berendezések

A konyhában egyre több háztartási eszköz segíti a mindennapjainkat, ezek közül az okosvízforraló és az air fryer napjainkban nagyon népszerű, mert kis agyagi ráfordítással nagyban megkönnyítik a mindennapjainkat. Az okosvízforralók esetében a mobilapplikációban is pontosan beállíthatjuk a víz hőmérsékletét attól függően, hogy kávéhoz, teához, bébiételhez vagy éppen tápszerhez melegítjük a vizet, így elkerülhetjük a túlforralást, és nem vesztegetünk időt azzal, hogy próbálgatjuk, a felforralt víz mikor hűlt a megfelelő hőmérsékletűre.  

air-fryer
Fotó: Getty Images

A forró levegővel működő air fryerek egyre több konyhában kapnak helyet, mert egészségesebb és fenntarthatóbb módon készíthetjük el vele az ételeinket. Minimális, egy-két kanál olaj felhasználásával ropogós sült krumplit, rántott zöldségeket és húst süthetünk, de az eddig légkeveréses sütőben sütött ételeket, süteményeket is elkészíthetjük vele. Előnye a sütőhöz képest, hogy nem kell megvárnunk, amíg a sütési tér eléri a megfelelő hőmérsékletet, a kis méretű air fryer rövid időn belül azonnal üzemkész. 

A mikrót is kiválthatjuk vele, az air fryerben nemcsak jól átmelegednek az ételek, de előnye, hogy az újra megmelegített rántott ételek ismét ropogósak lesznek. Az automata programok az étel típusához beállítják a szükséges hőmérsékletet és időt, de ezeket mi magunk is meghatározhatjuk.

Cover-fotó: Getty Images  

Ezt is szeretjük