Egy apró lépéstől is nyikorog a padló? Filléres módszerek az idegesítő recsegés megszüntetésére

Nem nagy probléma, mégis beárnyékolja az otthon töltött időt.

Nyikorgó padló megszüntetése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rosszul lerakott laminált padló vagy a régi faparketta nyikorgása borzasztóan idegesítő tud lenni. Az állandó recsegés gyakorlatilag minden egyes lépésnél előjöhet, és hosszú távon nagyon bosszantó. A meleg hőmérséklet még tovább ront a helyzeten, hiszen a hő hatására bekövetkező tágulás a lemezek elmozdulását eredményezheti.

Ezért nyáron azok is tapasztalhatják az idegesítő neszt, akiknek télen nincs ilyen problémájuk. Szerencsére van néhány filléres és egyszerű módszer, amivel hamar megszüntetheted a padló nyikorgását. 

Nyikorgó padló megszüntetése

Hintőpor

Az egyik ilyen praktika, ha a köztes hézagokat hintőporral "töltöd ki". Ha szórsz egy kis port az illesztések közé, azzal megakadályozod, hogy az elemek összedörzsölődjenek, és így a recsegő hang is megszűnik majd. Természetesen ez nem egy hosszú távú megoldás, azonban egy ideig csökkenti a nyikorgást. Amennyiben örökre megszabadulnál a problémától, elkerülhetetlen a padló felszedése és az aljzat kiegyenlítése.

GettyImages-1306835636
Fotó: Anchalee Phanmaha / Getty Images Hungary

Parkettaolaj

A parketta fából készül, ezért azt időről időre ápolni kell, különben a fa kiszárad, összezsugorodik, majd elmozdul, és nyikorgást eredményez, rosszabb esetben pedig el is korhad. A faápoló olaj visszaadja a fa nedvességtartalmát, ez pedig szebbé teszi a padlót, és a nyikorgást is megszünteti. Vásárlás előtt érdemes a boltban érdeklődni arról, milyen olaj a legjobb a parkettádhoz. A laminált padló ápolásáról itt írtunk bővebben.

Rések kitöltése

Ahogy már említettük, a nyikorgás egyik fő oka a parketták közötti hibák és hézagok miatt van. Ha nem akarod felszedni az egész padlót, akkor ezzel a megoldással kitöltheted a lyukakat. Vegyél egy vékonyabb kötelet vagy madzagot, és egy adag vízzel oldható PVA-t, ami egyfajta műgyanta. Utóbbit oldd fel vízben, majd mártsd bele a kimért madzagot. Ezt áztasd 20 percig, majd húzd végig az ujjadat a zsinóron, végül pedig egy spatula segítségével nyomkodd be a hézagos helyre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A megduzzadt kötél kitölti a réseket és így megszüntethető a recsegés. Fontos, hogy a megszáradt PVA-nak valószínűleg nem lesz ugyanolyan színe, mint a parkettának, így a látható helyeken nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb megoldás.

Vakpadló megerősítése

Ha egyik megoldás sem vált be, vagy tartós megoldást szeretnél, érdemes  szakemberrel felszedetni a parkettát és az alatta lévő vakpadlót megerősíteni. Régi építésű otthonokban gyakori, hogy a parketta alatt csak keresztbe futó deszkák, azok között pedig valamilyen salakanyag van. A salakanyag kikopása, illetve a deszkákat tartó szöget kilazulása okozhatja a parketták mozgását és így a nyikorgást is. 

A felszedést mindig szakember végezze, hiszen egy rosszul felszedett parkettát nehéz lesz majd jól visszarakni. Elsőre nem lehet tudni, pontosan mennyi munka lesz vele, hiszen a vakpadlók állapotára csak felszedés után derül fény. Azonban mindezek ellenére is jelentősen olcsóbban jöhetsz ki a történetből, mintha új faburkolatot eszközölnél.

4 népszerű padlóburkolat, amit takarítani is egyszerű - Természetes hatásúak és vízállóak

A laminált padlólapok új generációját már a fürdőben és a konyhában is használhatod, más hagyományos burkolatok mellett.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük