Függőleges kert a lakásba: mit kell tudni a zöldfalról?
Hangulatos, egyedi, légtisztító és - ami a legfontosabb - természetes! Ismerd meg te is a mohafalat!

novenyfal-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Unalmas a kaktusz és a fikusz az ablakpárkányon? Feldobnád a nappalit, de nem tudod, mivel? A növényfalak az utóbbi években nálunk is több helyen felbukkantak. Sikerük nem véletlen: dizájnosak, egyediek, és nem utolsósorban légtisztítóként is funkcionálnak.

A függőleges kert megoldást jelent azoknak, akik nem a locsolás szerelmesei, de a friss levegőre igényük van házon belül is.

Zöldfal a lakásba

A zöldfalhoz semmilyen festékre nincs szükség: egy vertikális kertet kell elképzelni, ahol szebbnél szebb virágok nyílnak egy stabil hordozószerkezeten. A Plantartnál különböző növény-összeállításokból lehet választani aszerint, kinek milyen az ízlése: a színestől a zöld ötven árnyalatáig bármilyen kívánságodat teljesítik. Nem csak dísz azonban: a növények természetes fotoszintetizálódás útján oxigént termelnek a kilélegzett szén-dioxidból, így a helyiség levegőjében az agy mindig friss és üde marad. Ezenfelül megkötik a levegő apró szennyeződéseit, így asztmások és porallergiások otthonában különösen hasznos kiegészítő dekorelem egy ilyen fal. 

novenyfal-1

A fal felszereléséhez mindössze egy fúró és egy ceruza kell. Vízvezeték kiépítésére nincs szükség, áramot nem igényel, a növénykazettát pedig anélkül variálhatod és cserélheted, hogy a fali panelt elmozdítanád. Fenntartási költsége ebből fakadóan igencsak alacsony, egyszeri beruházás, ami odafigyelés mellett évekig emelheti bármelyik helyiség atmoszféráját.

A fal önellátó, miután feltöltöd vízzel, a rendszer automatikusan adagolja a szükséges nedvességet. Egy kijelző mutatja, ha vízpótlásra van szükség, de ez a képernyő mindaddig nem látható, amíg a vízellátottság megfelelő. A fal 0-40 fok közötti hőmérsékleten volt tesztelve, így átlagos szobahőmérsékleten több mint vígan eléldegél. 

Mekkora és mennyi?

A különleges beltéri kert négyzet, téglalap, sáv, csík és tábla alakban rendelhető. Nemcsak a formákban, de súlyban is van eltérés: míg a négyzet alakú fal 12 kg víz nélkül, a tábla önmagában 35 kg-ot nyom, szintén víz nélkül. Egy 50x50 cm-es, izlandi zuzmós kép fekete keretben, erdőzöld színben 49 900 forintért kapható a Plantartnál. 

A cikk az ajánló után folytatódik


Még nincs tele a malacpersely?

Ha még egy kicsit gyűjtögetned kell, hogy te is beszerezz egy ilyen szuper és egészségmegőrző dekort, addig se maradj növények nélkül! Ezek a szobanövények nem igénylik a napi törődést, de a levegő frissességéért sokat tesznek!

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük