Nem folyik le a csapban a víz?
Szüntesd meg saját kezűleg a dugulást 10 perc alatt
Kövesd ezeket a lépéseket, és villámgyorsan orvosolhatod a bajt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mosogató vagy mosdókagyló alatt található U alakú csőben igen gusztustalan dolgok ragadhatnak meg, ezeknek pedig nemcsak a szaga émelyítő, hanem még betegségeket is okozhatnak.

Leggyakrabban a haj és zsír keveréke okoz dugulást. Még a vegyszerek sem képesek teljes mértékben elpusztítani a hajszálakat, így nem árt, ha megpróbálod megakadályozni azok bejutását a lefolyóba. Emellett fontos, hogy olajat és használt zsiradékot se engedj a lefolyóba, inkább add le, ma már számos olyan hely létezik, ahol ezt megteheted.

Ha azonban megtörtént a baj, és nem folyik le a víz a csapban, ideje duguláselhárítást eszközölnöd otthonodban. Kövesd a következő lépéseket, és gyorsan orvosolhatod a problémát!

Ha nincs nagy baj: pumpálás és duguláselhárító készítmény

Ha van kéznél egy lefolyópumpa, helyezd azt a lefolyó fölé, majd zárd el egy ronggyal a kiszökő levegő útját a túlfolyónyílás letakarásával. Ha nincs kéznél lefolyópumpa, töltsd meg a mosogatót vízzel, tömd be egy ronggyal a túlfolyónyílást, majd a másik kezeddel húzd ki a dugót, helyezd tenyeredet a lefolyó fölé, és imitáld kezeddel a pumpa viselkedését.

Pumpálj néhányszor, amíg nem hallod, hogy a dugulás távozik. Végül hagyd, hogy lefolyjon a víz. Ha így sem szűnt meg a dugulás, próbálj ki vegyszeres duguláselhárító készítményt. Fontos, hogy ebből ne használj egyszerre többfélét, mivel a vegyszerek reakcióba léphetnek egymással, és mérgező gázok keletkezhetnek.

Ha nagyobb a baj: tisztítsd ki az eldugult lefolyót!

Ha az előzőekben leírt pumpálási módszerek nem hozták meg a kívánt eredményt, akkor egyenesen az U kanyarulatot kell megcéloznod. Mielőtt elkezdenéd szétszedni, jól nézd meg a mosogató alatti csöveket, és rajzold le, amit látsz, vagy készíts róla digitális fényképet.

Ez hasznos lesz, ha majd az összeszerelési fázisnál tartasz. Dugd be a lefolyót, és tegyél egy vödröt vagy nagy tálat az U cső alá, hogy felfogja a dugulást okozó anyagokat. Oldd ki a nagy műanyag csavart a cső tetején, majd ismételd meg ezt az alsó csavarral is. Öntsd a cső tartalmát a tálba vagy a vödörbe. Ha ki szeretnéd öblíteni az elemet, használj egy másik csapot, amelyik nincs szétszedve. Ha az U cső teteje csöpögött, vagy ott volt a dugulás, akkor töröld át a csavarmenetet egy ronggyal.

Ezután szereld össze az U csövet, először a fenti műanyag csavart, majd a kisebb, alsó csavart meghúzva. Ne feledd, a nagyobb csavarhoz tartozik egy gumialátét - ezt tedd a helyére úgy, hogy az ékes vége ne a csavar felé nézzen. Nyisd meg újra a vizet, és ellenőrizd, hogy megszűnt-e a dugulás, és nem szivárog-e a rendszer. Ezt követően rakj tömítőanyagot a menet köré, de ne túl sokat. Ha megismernél még néhány hatékony módszert és házi szert dugulás ellen, kattints ide!

Cikkünk Paula Lamb Csináld magad - Nem csak nőknek című könyve alapján készült, mely a Panem Kiadó gondozásában jelent meg.

Nálad milyen gyakran dugul el a csap?

Ezt is szeretjük