Emiatt is kimegy a NAV a lakásodra: 3 dolog, amiről tudnod kell!
Van, hogy személyesen is megjelenhetnek az ajtóban az adóhatóság munkatársai.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy új ingatlan vásárlása után nem sokkal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, vagyis a NAV munkatársai kiszállhatnak helyszíni szemlét végezni, nem ez azonban az egyetlen eset, amikor valakit otthonában keresnek fel.

A hivatalos látogatás mellett azonban nem egy olyan eset adódhat, mikor próbára teszik az adózót, és civilben végeznek szúrópróbaszerű ellenőrzést. A következő eshetőségekkel nem árt tisztában lenni.

Ha szállást adsz ki

A NAV a nyár folyamán igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy a szobakiadásokkal kapcsolatban fokozott ellenőrzésekre kell számítani, ami valamilyen formában vélhetően az év további részében is folytatódik, különösen, mivel a világ számos pontján adóhatósági vizsgálatok kereszttüzébe kerültek a magánszállásokat összegyűjtő weboldalak, emellett a magyar hatóság szerint is egyre elterjedtebb a rövid távú, főként turisztikai célú lakás- vagy szobakiadás.

Mindez azonban csak adószámmal végezhető, és kötelező róla számlát, illetve nyugtát adni, amit az adóhatóság munkatársai próbavásárlások során ellenőrizhetnek, magukat turistának, utazónak kiadva. Minderről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Ha albérlőd van

A NAV jó ideje kiemelten kezeli a hosszabb távú lakáskiadások ellenőrzését is, tapasztalataik alapján ugyanis a bérbeadásokból származó jövedelemből fakadó adókötelezettséget a bérbeadók jellemzően nem teljesítik, vagy legalábbis nem megfelelően.

Az adóhatóság munkatársai ebben az esetben is végezhetnek próbavásárlást, vagyis leendő bérlőnek adhatják ki magukat, emellett például közérdekű bejelentések és hirdetések alapján vagy szúrópróbaszerűen hivatalosan is ellenőrizhetik a bérbeadás tényét, illetve részleteit. Ha utóbbiakról, elsősorban a bérleti díjról a bérbeadó és a bérlő másként nyilatkozik, személyesen is megjelennek a lakásnál, majd külön-külön jegyzőkönyvet vesznek fel, amit összevetnek például a szerződéssel. Minderről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Ha új lakást vettél

A NAV végezhet úgynevezett helyszíni szemlét is, amelyet az ingatlanvásárlás után fizetendő illeték mértéke miatt tartanak szükségesnek. A sokszor igen jelentős illeték alapja ugyanis az ingatlan forgalmi értéke, nem pedig a vételár, a kettő között pedig esetenként komolyabb különbség is lehet.

Ha a forgalmi értéket nem jelentik be, nem tüntetik fel, vagy a NAV úgy véli, hogy az nem felel meg a valóságnak, helyszíni szemle keretében ellenőrzik a tényállást. Az esetleges helyszíni szemléről levelet küld a hatóság, amit azonban az ingatlanvásárlást követő időszakban bármikor megtehet. Minderről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Ezt is szeretjük