Nagyanyáink praktikái a ruhásszekrényben
A ruhák többségét a tapasztalatok szerint ma már nem lehet hosszú évekig hordani. Nem árt tudnod, hogyan óvd őket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogyan óvja nagyi a ruhákat?

Bár nem a ruha teszi az embert, nagyanyáink idejében éppen olyan fontos volt a rendezett és tiszta öltözet, mint manapság. Sőt!

A különbség csak annyi, hogy akkor nem használtak vízlágyító mosóporkeveréket a mosogépekhez - sőt, még talán mosógépe sem volt mindenkinek. Mégis hogyan tudták akkor olyan hófehéren tartani a hatalmas vásznakat, terítőket és huzatokat? A válasz egyszerű, csak nézz körül otthon!

A mosás rejtelmei

  • Kímélő programok ide, csodaöblítők oda, vannak ruhák, amelyek szépségének és tartósságának más titka van. Ilyen darab például a harisnya, amelyet a mai, nagy fordulatszámon centrufugáló mosogépek szinte egy pillanat alatt tönkretehetnek. Éppen ezért tedd őket egy mosózsákba, és csak azután a gépbe, így biztos nem kell majd szálanként kiszedegetned a gépből. Ha pedig rátaláltál életed harisnyájára, amit még sokáig szeretnél hordani, akkor az első felvétel előtt mindenképpen mosd ki, hogy tartós legyen.
  • A ruhák tisztításánál a legtöbb gondot általában az ingek okozzák, hiszen azok gallérja és ujjai könnyebben koszolódnak, ráadásul az izzadtság és a bőrről rákerült zsír csak nehezen távolítható el. Hogy megkönnyítsd a tisztításukat, a problémás részekre kenj egy kevés sampont, ez hatékonyan elbánik a zsírfoltokkal. Ez után mosd ki mosogépben! Az eredmény magáért beszél.

Pehely-problémák

  • A kordbársony anyagból készült ruhák szintén a problémásabb kategóriába tartoznak. A kordbársony ugyanis hajlamos a kopásra és szinte minden szöszt összeszed, amelyek csak nehezen távolíthatóak el maradéktalanul az anyagról. Ha már nincs türelmed kézzel leszedegetni ezeket, akkor tiszta vízben - melyet többször cserélj - óvatosan nyomkodd át a kordból készült ruhát. Jól csavard ki, majd még nedvesen, a száliránynak megfelelő irányban alaposan keféld át egy ruhakefével. Ezután simítsd ki és akaszd egy vállfára, hogy megszáradhasson.
  • A bolyhos, vagy könnyen bolyhosodó ruhákat mindig fordítsd ki, és csak úgy tedd a mosógépbe! Kevésbé viselődik meg így az anyag. (Még jobb eredményt érhetsz el, ha az öblítő mellé egy kis ecetet is adagolsz.)

Le a foltokkal!

  • Az egyik leggyakrabban foltot okozó folyadék a vörösbor. Bár ijesztő látvány, ahogy a gyönyörű asztalterítőn éktelenkedik, egy kis sóval és citromlével azonban könnyen megszabadulhatsz tőle! A friss borfoltra hints egy kis sót, és facsard rá egy fél citrom levét. Az egészet öblítsd át alaposan langyos vízben! Ha makacsabb folttal van dolgod, akkor az anyagot áztasd nyers tejbe, majd ismét öblítsd át.
  • A vörösborhoz hasonlóan a gyümölcstől származó foltok sem mutatnak jól a terítőn. Amíg a folt friss, addig egyszerűen eltávolíthatod, ha lobogó vízzel leforrázod. Ha viszont csak később szerzel tudomást a terítőn éktelenkedő maszatról, ráadásul az anyag forrázására nincs lehetőséged, akkor se keseredj el! Citrommal vagy ecettel itasd át a foltot, dörzsöld át, majd az anyagot öblítsd ki langyos vízben.
  • Ha a gyermeked rendszeresen kúszik-mászik a fűben, és fűzöld nadrágban érkezik haza, akkor mindig tarts otthon egy-két liter tejet. Ha ugyanis a fűfoltos ruhát egy éjszakán át aludttejben áztatod, akkor a folt könnyen eltüntethető. Áztatás után egyszerűen mosd ki és meglátod, a ruha szebb lesz, mint újkorában!

A gyapjú titka

  • A gyapjúból készült ruhák általában kényesebbek, mint más anyagok, bizonyos hőfokon történő mosás hatására ugyanis összemehetnek, és akár a szálak is összecsomósodhatnak. Ha mosás után a pulóvered inkább jó a hugodra, mint rád, akkor tegyél egy kis sampont langyos vízbe, és ebben öblögesd át a ruhát! A sampon rugalmassá teszi a szálakat, így a pulóvered ismét visszanyeri eredeti alakját és méretét.
  • Ha kedveled a gyapjút, de a bőröd nehezen viseli az enyhe, de állandó szúrós érzést, akkor a gyapjúból készült ruhát öblítsd át langyos vízben, melybe tegyél két-három kanál glicerint! Ez felpuhítja a szálakat, így az anyag puha tapintású lesz és a bőrödet sem irritálja többé.
Ezt is szeretjük