Kövér, virágzó muskátli jövőre is: minden, amit a teleltetésről tudnod kell
Szakértő segítségével gyűjtöttük egybe a legfontosabb tudnivalókat a virágok átteleltetéséhez.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A muskátli fagyérzékeny növény, éppen ezért télen gondoskodni kell az átteleltetéséről.

Korábban ismertettük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy miként bánj vele a nyáron, most azonban azt is elmondjuk, hogy a teleltetés során mire érdemes ügyelned. Szecsődy Gábor, az Aqua&Terra okleveles kertészmérnöke hasznos tanácsokat osztott meg velünk.

Milyen helyre vidd őket?

Mindenekelőtt tisztában kell lenned azzal, hogy hova érdemes átköltöztetned a muskátlikat a tél idejére. A szakértő szerint ez legyen egy világos hely, ugyanakkor óvd őket a túlzott napfénytől még ebben az időszakban is.

Arra is figyelj, hogy a hőmérséklet a környezetükben ne menjen 10°C fok fölé, vagyis tartsd őket fagypont felett, de a hűvösön.

Öntözés

Csökkentsd az öntözés mennyiségét, valamint a gyakoriságát is. A muskátlinak nedves talajra van szüksége, ugyanakkor nem tesz neki jót, ha vízben áll, éppen ezért gondoskodnod kell annak elvezetéséről is. Ezt megteheted például azzal, ha olyan ládád van, aminek az alján elszivároghat. A tápoldatozást elhagyhatod.

Tisztítás

A muskátli átteleltetése nem csupán arról szól, hogy fagytól védett helyre viszed át, ugyanis meg kell tisztítanod az elszáradt, elsárgult, betegnek tűnő levelektől, valamint az elvirágzott részektől is. A szakértő azt ajánlja, hogy a többi virágzó részt és bimbót is csípd le.

Visszavágás

A muskátli visszavágását februárban érdemes elvégezned. Mint megtudtuk, az erős visszametszés sem károsítja a növényt, de ha minél előbb szeretnél gyönyörködni a virágaiban, akkor inkább úgy vágd, hogy három-négy levél megmaradjon rajta.

Ezt is szeretjük