Ezért ne hagyd a mosott ruhát 15 percnél tovább a gépben: nem véletlen büdös, amikor kiveszed

Ha a kimosott ruhát nem szeded ki idejében, szagos lesz.

GettyImages-516654225 (1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mosás dédanyáink idejében még jóval nagyobb munka volt, hiszen az ő otthonukban még nem volt mosógép, ami segíthette volna a ruhák megtisztítását.

A mi esetünkben már kényelmesebb a dolog, hiszen ott az automata mosógép, amelybe csak bele kell helyezni a mosnivalót és a mosószert meg az öblítőt, lezárni a dobot, majd elcsavarni egy gombot. Legközelebb, amikor visszatérünk, már tiszta ruhák várnak a gépben.

Mitől büdös a mosott ruha?

Talán épp a mosógép adta kényelem miatt van, hogy az ember el-elfelejti vagy elodázza a mosott ruha kiszedését a gépből, és azok kiteregetését. Pedig nem érdemes sokáig várni vele, ugyanis a dobban hagyott nedves ruhák rövid idő alatt kellemetlenül büdösek lesznek.

Jogos a kérdés, hogyan lesznek szagosak a tisztára mosott ruhák, de a válasz egyszerű. A mosógép belseje rengeteg piszokkal, szennyeződéssel, kórokozóval találkozik, melyek annak ellenére is benne maradnak, hogy mosás vagy öblítés történt. Nem is beszélve a penészgombáról, amely ugyancsak megtelepedik a gép belsejében.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mosás után keletkező nedves, párás közeg kedvez ezeknek, és kellemetlen szag uralkodik el a zárt gép belsejében. Ezt a ruhák is átveszik, és minél tovább maradnak a dobban, annál büdösebbek lesznek. A mosott ruhát maximum 15 perc után el kell távolítani a gépből, és ki kell teregetni.

Érdemes észben tartani, hogy az előre beidőzíthető mosás esetében a gép éppen akkorra végezzen, amikorra az ember előreláthatólag hazaér. Ha ennél korábban végez, a ruha óhatatlanul bent reked, és hosszú órákon át büdösödik benne.

Ettől megy tönkre a mosógép

Tudtad, hogy ezektől a hibáktól tönkremehet a mosógéped? Érdemes kerülnöd őket.

Ezt is szeretjük