A mosógép leggyakoribb hibái, házi javítása és tisztítása

Folyton spórol az öblítővel és a mosóporral, miközben a ruhákat nem mossa ki? Így gyógyíthatod meg!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még a legjobb mosógéppel is előfordul, hogy megbetegszik, és korábban ismeretlen tüneteket produkál.

Az intő jeleket, például a ruhák furcsa szagát, az öblítő rejtélyes eltűnését és a gép alkalmankénti, váratlan leállását fontos komolyan venni, hiszen akár nagyobb baj is lehet belőle.

A tüneti kezelés helyett keresd meg a probléma gyökerét, és számolj le vele, amíg nem késő! Segítünk.

Amikor spórol a mosószerrel

Nem kerül az adagolóból mosószer a dobba, így a ruhák foltosak maradnak? Bármennyire is meglepő, az esetek 90%-ában a szer túladagolása okozza ezt a tünetet. A feleslegesen sok mosószer ugyanis idővel lerakódik az adagoló falán, megkövesedik, megvastagszik, ez pedig dugulást okoz. A mosószer egy tömbben marad az adagolóban ahelyett, hogy a ruhákon fejtené ki áldásos hatását.

A lerakódott mosószerréteg okozta problémán könnyen segíthetsz. A mosógép fajtájától függően az adagolókat vagy két egyszerű pöcök benyomásával vagy egy csillagcsavarhúzóval egyszerűen leszerelheted. Ezután forró vízzel tisztítsd meg a lerakódott mosószerektől az adagolódobozt. Ha vastagabb, makacsabb a lerakódás, áztasd az adagolót fél órára ecetes vízbe. Ezután ne felejtsd el legalább havonta elvégezni ezt a műveletet, hogy megelőzd az újabb lerakódásokat.

14 filléres csodaszer

Nézegess képeket!

Elolvasom

Vízkődarabkák a tiszta ruhán

Ha azt tapasztalod, hogy a gépből frissen kiszedett ruhákon apró kövecskék, szilánkok, olykor homokszerű lerakódások éktelenkednek, akkor szinte biztos, hogy a dobbal van a gond. Az esetek többségében ez akkor fordul elő, amikor a dob már annyira vízköves, hogy centrifugálás közben is könnyen leválnak róla az apró kődarabkák. A vízkövet minél előbb el kell távolítanod, hiszen a mosógépet és a ruhákat egyaránt roncsolja.

Bár a mai mosóporok bővelkednek vízlágyítóban, némely országrészen az átlagosnál is keményebb a víz. Felesleges azonban külön vízlágyítót használnod, hiszen ezek a szerek elég költségesek. A megoldás roppant egyszerű: három- vagy négyhavonta 20%-os ecettel 90°C-on fokon főzd át a gépet - csak indítsd el üresen -, ezzel megszabadulhatsz a vízkőtől, és az újabb réteg kialakulását is megelőzheted.
Kifejezetten háztartási gépekbe szánt vízkőoldók is kaphatók, de ugyanezt a hatást érheted el az olcsóbb ecetes tisztítással vagy makacsabb vízkő esetén trisós átmosással.

Amikor nyoma vész az öblítőnek

Ha hiába öntöd az öblítő tartályába a kedvenc, finom illatú öblítőszeredet, mégsem köszön vissza a tiszta ruháról a megszokott illatfelhő, nagy valószínűséggel az öblítő tartályának kifolyócsöve dugult el.

Fontos, hogy minden mosás után tartsd nyitva a mosógép fedelét, hiszen egy bezárt rendszernél könnyen megtelepedhetnek a penészgomba spórái a mosógép rejtett zugaiban. Az öblítő tartálya különösen alkalmas erre. Ha pedig a penészes rekesz eldugul, az öblítőszer nem jut be a dobba, vagy a mosóprogram egy teljesen más szakaszában csurog le a tartályból, és így kimosódik a szövetből.

Biztos lehetsz benne, hogy penész miatt dugult el az öblítőtartály, ha az öblítőt adagoló rész elfeketedett. Ilyen esetben egy alapos fertőtlenítőszeres áztatás segít, de külön gombaölő szereket is kapni bármely háztartási üzletben. Ha megszabadítottad a mosógépet a penésztől, ügyelj rá, hogy minden mosás után tartsd nyitva a gép fedelét, a mosásra váró ruhákat pedig ne a dobban gyűjtsd, hiszen ez is gátolja a megfelelő szellőzést.

Ha időközben kikapcsol, vagy el sem indul

Mielőtt megijednél, hogy a mosógépednek annyi, jó, ha tudod, hogy a mai modern, intelligens mosógépek a legkisebb problémánál is jeleznek - éppen azért, hogy egy komolyabb meghibásodás elkerülhető legyen. Ha egyik pillanatról a másikra leáll a gép, majd folyni kezd belőle a víz, nagy valószínűséggel a szűrőkkel vagy a lefolyócsővel van a gond.

Először is kapcsold ki, majd húzd ki a konnektorból a mosógép csatlakozóját. Ezután egy kombinált fogóval egyszerűen csavard le a vízcsőnek a mosógéphez, illetve a fali vízvezetékhez tartozó részét, és a benne lévő kis szűrőket forró víz alatt mosd át. A makacsabb szennyeződések esetén az ecetes áztatás segít.
A mosógép szűrőjét is tisztítsd ki.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt a gép alján, egy kis takarófedél alatt találod. Távolítsd el ezt a részt, majd csavard ki az alatta megbújó kupakot, és forró vízben mosd át az ott található szűrőt. Az alsó szűrő tisztításánál némi víz folyhat ki a gépből, de ez természetes.

Ezt is szeretjük