Minden foltot kivesz, de elég bizarr: így használd az epeszappant
Régi, jól bevált tisztítószer az epeszappan. Tudd meg, miért szeretik annyian!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A bioboltokban, sőt, a drogériákban is kapható az úgynevezett epeszappan, mely annak ellenére, hogy hatóanyagát tekintve sokakban visszatetszést nyer, igen kelendő és népszerű termék.

Tényleg epéből készül?

Az epeszappan éppúgy szilárd zsírokból, illetve olajokból áll, mint bármely más szappan, azonban marhaepéből származó enzimeket, illetve savat és sót tartalmat, mely tulajdonsága miatt tisztítóereje jóval nagyobb, mint más szappanoké: kiválóan oldja a zsírt, a zsírsavakat és a szappant.

Mindemellett a kozmetikai iparban is használják, elsősorban bőrpuhító szerként, illetve pattanások ellen.

A szappan epetartalmát a szarvasmarha epéje adja, ezt őrlik porrá, majd keverik a tisztítószerhez. Csak az epéért azonban nem vágnak le szarvasmarhát, az anyagot az élelmiszeripari célokból vágóhídra küldött állatokból nyerik.

Bár furcsa érzetet kelt az epe tisztításra való alkalmazása, fontos tudni, hogy a szappan állagán, színén vagy szagán egyáltalán nem látszik, milyen hatóanyagot adtak hozzá, épp olyan, mint bármelyik más szappan.

Hogyan használd?

A folttisztító epeszappanok általában 500 és 900 forint között kaphatók, a szappan formátum mellett pedig folyékony formában, illetve szórófejes verzióban is hozzáférhetők.

Régi és jól bevált tisztítószernek számítanak, amennyiben zsír-, tinta-, vér-, fű- vagy olajfoltokról van szó, emellett a ruhák mellett a szőnyeg-, a függöny- és más kárpit tisztítására is alkalmasak.

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

A foltot be kell dörzsölni a nedves szappannal, rajta hagyni 20-25 percig, majd a ruhát a szokásos módon kimosni. De az is jó, ha bedörzsölöd a foltot, majd így teszed a gépbe az anyagot.

Mivel az epeszappan rendkívül erős, ugyanakkor fehérítő hatása is van, ne használd olyan ruháknál, melyek nem színtartóak - alkalmazás előtt ellenőrizd, hogy a ruha engedi-e a színét. Fontos továbbá tudni, hogy kényes anyagokhoz és gyapjúhoz sem tanácsos alkalmazni.

Használnál ilyen szappant?

Ezt is szeretjük