Milyen gyakran kell törölközőt mosni? Így csináld, hogy pihe-puha maradjon
Nem mindegy, milyen gyakran mosod, ahogy az sem, hogyan.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A törülközővel kapcsolatban gyakran merül fel a kérdés, milyen gyakorisággal kellene cserélni és mosni, sokan gondolják ugyanis, hogy nem szükséges túl sűrűn, hiszen csak tiszta bőrfelületet törlünk meg vele.

A nedves közeg ugyanakkor ideális táptalaja lehet a baktériumoknak, így nem szabad elhanyagolni a kérdést, mint ahogy fontos az is, miként mosod a törülközőket, ez ugyanis nemcsak a higiénia miatt lehet érdekes, de a minőség megőrzésének szempontjából is.

Milyen gyakran kell mosni a törölközőt?

Általános esetben, ha nem lesz különösen piszkos, és csak tisztálkodás után használod, a törölközőt elég, ha csak hetente egyszer mosod ki, viszont célszerű többet is használni egyszerre, egyet-egyet külön a kéztörlésre, az arcmosáshoz, illetve a fürdés utáni törölközéshez.

Ha nagy a család, közös használat esetén a kéztörlőt ennél gyakrabban is szükséges lehet kimosni. Ritkább cserét tesz indokolttá, ha esetleg van melegíthető szárítód, melynek köszönhetően a törölközők sokkal gyorsabban megszáradnak.

Sokan mossák a törölközőket éppen a baktériumok miatt igen magas hőfokon, ez azonban nem szükséges, 40-60 Celsius-fok is elég, hacsak nincs a családban kisbaba, fertőző beteg, vagy olyan személy, akinek nagyon gyenge az immunrendszere. Kíváncsi vagy, mit hány fokon érdemes mosni? Kattints ide!

Hogy marad puha?

Korántsem mindegy, mivel mosod a törölközőket, különösen, ha szeretnéd megőrizni puhaságukat, és nem akarod, hogy durvává, sprőddé váljanak. Vannak, akik a puhaság megőrzése érdekében akár több adag öblítőt is bevetnek, a szakértők szerint azonban célszerűbb, ha a törölközők mosásához egyáltalán nem használsz különféle öblítőket, mivel ezek felületaktív anyagai bevonják a törölköző szálait, ezáltal pedig megmerevíthetik azokat, ráadásul a bevonat miatt csökken a törölközők nedvességfelvevő képessége is.

Öblítő helyett érdemes lehet ecetet használni, mely puhítja az anyagot, ráadásul ezt anélkül teszi, hogy bármiféle káros mellékhatása lenne - sokan félnek, hogy ecetszagúak lesznek a ruhák, azonban ez tévhit, hacsak nem használsz belőle túl sokat. Elég 10%-os ecetből egy deci az öblítő adagolójába, ha pedig illatosítani szeretnéd a ruhákat, érdemes illóolajokat használnod. Az ecet mindemellett a vízkőnek is ellensége, így a mosógép élettartamát is növeli használata, nem beszélve arról, hogy a törölközők megkeményedésének másik okát is a vízkő, a kemény víz jelenti.

A már durvává vált törölköző nem lesz rögtön pihe-puha egyetlen ecetes mosás után, azonban érdemes türelmesnek lenni. Ha gyors eredményt szeretnél, a száraz törölközőt érdemes forró, esetleg gőzölős vasalóval átvasalni, mindemellett sokan esküsznek a szárítógép használatára is.

Nem utolsósorban pedig a törölköző minősége sem elhanyagolható, minél hosszabbak és sűrűbbek ugyanis a szálai, annál puhább, és nedvszívó képessége is annál nagyobb, így érdemes minél nagyobb szálsűrűségű változatot vásárolni.

Ezt is szeretjük