Mihez nincs joga a közös képviselőnek?
Amikor azonnal leválthatod!
Elhanyagolja a házat, és a pénzzel sem tud elszámolni? Ne hagyd annyiban a dolgot!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közös képviselő kötelezettségeit a Társasházi Törvény rögzíti. Kimondja, hogy, amennyiben nem látja el maradéktalanul a rábízott feladatokat, törvényt sért. Erről sajnos sokan megfeledkeznek a rohanó hétköznapokban, így előfordulhat, hogy a közös tulajdon ügyeit egy kevésbé rátermett, felelőtlen személy intézi, aki korántsem felel meg a kívánalmaknak.

Ha a lakóközösség többi tagjához hasonlóan te is sok kivetnivalót találsz a közös képviselő munkájában, akkor nem árt mérlegelnetek a leváltásának lehetőségét.

Elmaradt közgyűlés

A törvényi szabályozásnak és az egyre szigorúbb feltételrendszernek köszönhetően nem jellemző, hogy a közös képviselők elmulasztanák alapvető kötelezettségeiket.

Ettől függetlenül még mindig hallani olyan társasházakról, ahol évek óta nem tartottak közgyűlést. Ez már csak azért is égbekiáltó hiba, mert a lakóközösség, illetve a ház ügyeivel kapcsolatban a közgyűlésen elfogadott határozatok alapján születnek döntések, és ezek szerint kell intézkednie a közös képviselőnek.

Ráadásul a törvény értelmében évente minimum egyszer kötelező összehívni a közgyűlést annak érdekében, hogy a lakók elfogadják az előző évi beszámolót és a tárgyévi költségvetést. Sokan úgy próbálnak meg kibújni az felelősség és a tájékoztatási kötelezettség alól, hogy egész egyszerűen nem hívják össze a közgyűlést. Ha évek óta nem kaptál meghívót, akkor a többi tulajdonostársaddal együtt érdemes elgondolkoznotok a társasház ügyeit kezelő személy menesztésén.

Jó, ha tudod, hogy a ház tulajdoni hányada 10%-ának birtokában a közös képviselőnek - saját leváltásának témájában - kötelessége összehívni a közgyűlést. Az aláírások és a közgyűlés összehívására vonatkozó kérelem mellett a napirendi pontokat és a gyűlés okát is meg kell jelölnie a leváltást kezdeményező tulajdonostársaknak.

2010 elejétől még a közgyűlés összehívásával sem kell fáradnod, ha törvénysértést észlelsz a ház ügyeinek intézése során. Év elejétől az ügyészségnél is bepanaszolhatod a közös képviselőt, ahol kötelesek kivizsgálni a bejelentésedet.

Irreálisan magas a közös költség?

A Társasházi Törvény mellett, de annak értelmében a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk szerint terhelő közös költség fizetésének és elszámolásának szabályait a szervezeti-működési szabályzatban - SZMSZ - kell meghatározni.

A ház összes tulajdonosa számára nyilvános dokumentumnak tartalmaznia kell - többek között - a közös költség összegét, valamint a számítás módját, a saját lakásodban egyénileg nem mérhető közüzemi szolgáltatások és egyéb járulékos költségek díját, illetve a fizetés szabályait.

Ezen felül a SZMSZ-nek rendelkeznie kell a felújítási alap felhasználásának szabályairól is. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy, ha szeretnél részletes tájékoztatást kapni arról, hogy forintra pontosan miből is áll össze a közös költség, akkor erről bármikor informálódhatsz. Ha beigazolódik a gyanúd, és a havi rendszerességgel kifizetett összeg nem harmonizál a szabályzatban foglaltakkal, érdemes kérdőre vonnod, és megfelelő magyarázat hiányában megtenned a szükséges lépéseket.

Rendetlen, elhanyagolt a lépcsőház?

Nem csak egy társasház pénzügyei körül lehet nagy a rendetlenség. Sajnos az sem példa nélküli, hogy a közös tulajdon elhanyagolt, és a karbantartási munkálatok rendszeresen elmaradoznak. Az, hogy a társasház milyen állapotban van, sok szempontból meghatározza a tulajdonosa életét.

Szakértőnk válaszol

Hogy pontosan mi tartozik a közös képviselő jogkörébe, azt a Társasházi Törvény mondja ki. Szakértőnk beavat a részletekbe.

Egy rendezett, tiszta udvar vagy folyosó hatással lehet például az ingatlanod értékére, de a saját közérzeted szempontjából sem szerencsés, ha a lépcsőház koszos, rendetlen, és soha semmi nem nincs megjavíttatva.

Amennyiben a közös képviselő nem látja el ezeket a feladatokat, érdemes felvetned a többi lakónál a leváltás lehetőségét, mert a Társasházi Törvény értelmében a karbantartással kapcsolatos feladatokért is ő felel.

Ezt is szeretjük