Miért lesz zöld a főtt tojás belseje? Elkerülheted, ha figyelsz a főzésnél

Sokan hiszik, hogy a tojás minőségével van összefüggésben.

Miért zöld a tojássárgája?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A főtt tojás sárgája akkor a legétvágygerjesztőbb, ha gyönyörű, élénk, telt sárga színe van, sokan tapasztalják azonban, hogy inkább zöldes árnyalatú, legalábbis zöld színű körvonala lesz, a belseje pedig megfakul.

Ez azonban korántsem a tojás hibája, sokkal inkább a főzés idejéé, akkor fordul ugyanis elő, ha utóbbi túl sokáig tart, mely hibába sokan beleesnek, mivel biztosra szeretnének menni, és nem akarnak folyós végeredményt kapni.

A zöldes szín kémiai reakció eredménye, a vasszulfid miatt jön létre, mely akkor alakul ki, ha a hosszú főzési idő miatt a sárgájában található vas és a fehérjében jelen lévő hidrogénszulfid reakcióba lép. Ez azonban csupán esztétikai változást jelent, a tojás ízén, állagán, minőségén nem változtat. Ha szeretnéd elkerülni, tartsd a tojás ideális főzési idejét, ami kemény tojás esetén a forrástól számított tíz perc.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük