Ezért hervad el 2 hét múlva a frissen kapott cserepes virág: ezt sokan nem tudják

Bosszantó, ha a frissen kapott virág néhány hét alatt elszárad.

Miért hervad el a cserepes virág?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nőnapra, születésnapra, évfordulóra vagy névnapra gyakori, hogy a hölgyek nem csokrot, hanem maradandóbb, cserepes növényt kapnak ajándékba.

Gyakran hiú ábránd marad, hogy a virág látványában hosszú hónapokon át gyönyörködhet valaki. Az átadás pillanatában és a következő egy hétben még mutatós, viruló növény hamarosan annak ellenére is kókadni, száradni kezd, hogy az ember lelkiismeretesen locsolja, és megfelelő fényviszonyok közé helyezi. Mi lehet a baj?

Miért hervad el az új virág?

A megoldás egyszerűbb, mint sokan gondolnák. Nem azzal van a gond, hogy a növény ne kapna elég gondoskodást: a probléma hátterében egy gyakori mulasztás áll.

Az üzletekben árusított szobanövények nem hagyományos virágföldben vannak, ennélfogva sem a tápanyagtartalmuk, sem a víztartó képességük nem ígér hosszú életet számukra.

Különösen a hipermarketekben árult növények esetében igaz ez, de előfordul a kertészeti boltokban kaphatókkal is. Ezeket ugyanis tőzegbe ültetve árulják. Bár a tőzeg sok jó tulajdonsággal bír, nincs benne tápanyag, csupán hozzáadott formában, ami véges forrást jelent. Ha ez kimerül, a növény éhezni kezd, és hiába a gondos öntözés, a sorsa megpecsételődik.

A megoldás tehát az, hogy miután az ember megkapta a növényét, egy-két nappal később érdemes átültenie. A virágföldet a növény fajtájának, igényeinek megfelelően kell megválasztani. Noha ez a föld már tápanyagdúsabb, azért a tápoldatozásról később sem szabad megfeledkezni. Érdemes már a virágföld beszerzésekor megvásárolni a folyadékot vagy a földbe szúrható pálcikát, hogy amikor aktuálissá válik, idő hiányában ne odázza el a növénygazda.

Sötétben is megélő növények

Ezeknél a szobanövényeknél nem számít, mennyi fény van a szobában: jól bírják a félhomályt.

8 csodás szobanövény, ami a legsötétebb sarokban is remekül megél - Alig kell velük foglalkozni

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük