8 mérgező szobanövény, amit felejts el, ha macskát tartasz: hányást és pulzuszavart is okozhatnak

Ezek a szobanövények súlyosan megbetegíthetik a cicákat.

Mérgező szobanövények a macskákra nézve
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy jól megválasztott szobanövény képes otthonosabbá tenni, élettel megtölteni a lakás helyiségeit, ám sajnos egyes fajok szépségük ellenére komoly veszélyforrások is lehetnek a háziállatokra nézve.

A macskagazdik gyakran találkoznak azzal, hogy kedvencük megrágcsál egy-két növényt a lakásban, ezért különösen fontos, hogy tudatosan válasszák meg, mi kerül a háztartásba. Ráadásul, mivel a bársonytalpúak egyúttal remek akrobaták is, az sem elégséges megoldás, ha a felső polcra helyezik el a cserepet.

Mérgező szobanövények a macskákra nézve

Ha macska él a házban, egy-két nagy népszerűségnek örvendő szobanövény is tiltólistára kerülhet. A bennük levő toxinok hatása a cicákra nézve az enyhétől a súlyosig széles skálán változik, némelyik csak irritációt és emésztési zavarokat, mások akár végzetes veseelégtelenséget, keringési zavart, szívmegállást is okozhatnak.

Mérgezésre utalhat a bőrirritáció, a nem múló hányás, nyelési nehézség, nyálfolyás, a szemgyulladás, a véres hasmenés, a remegés, a koordinációzavar, a szabálytalan szívverés, a letargia. Ilyen tünetek esetén mielőbbi állatorvosi vizit szükséges. Korábbi cikkünkből kiderült, mely növények biztonságosak macskás háztartásban, ám ha fontos a cicád élete, inkább mellőzd az alábbi fajtákat!

(Képek: Getty Images Hungary.)

A legtöbb gazdi csinálja, pedig a macska nem szereti: 5 szokás, amitől stresszes és ideges lesz

A gazdiknak általában meg sem fordul a fejükben, hogy zavarja a cicát, amit tesznek.

Elolvasom
Ezt is szeretjük