Márványozz, mint a profik: szupertrendi dísztárgyak, bögrék saját kezűleg, egyszerűen
Csodaszép tárgyakat készíthetsz a rendkívül egyszerű márványozással.

cov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2021 egyik legtetszetősebb lakberendezési trendjét a márványfelületek jelentik. Az egyedi mintázat nemcsak a nagyobb felületeken, például a konyhapultokon vagy falakon jelenhet meg, de kisebb elemeken, például a dekorációkon is.

Bár az üzletekben szebbnél szebb márványos mintázatú díszek és használati tárgyak kaphatók, a megvásárlásuknál nagyobb örömet okozhat, ha az ember saját maga készíti el legújabb kedvencét. Az élvezetes kreatív munkához csupán pár egyszerű kellék szükséges.

Az előkészületek

Ha kedvet kaptál, akkor készülj elő a művelethez! Első lépésként válaszd ki az alapként szolgáló dekorációs vagy használati eszközt. Ez egy műanyag, üveg- vagy egyszínű porcelántárgy, például váza, bögre, kaspó vagy épp gyertyatartó is lehet.

kep1

Ezután döntsd el, egy- vagy többféle színnel szeretnél-e márványozni, és készítsd elő a vágyott árnyalatot vagy árnyalatokat. Keress egy nagyobb edényt, amit nem sajnálsz, illetve végy kézhez néhány fogvájót is. A szárításhoz érdemes szilikonos sütőpapírt is beszerezni, így az asztalra helyezett alkotás nem keni össze annak felületét.

Így márványozz körömlakkal

A márványozás nagyon egyszerű. Töltsd meg az edényt háromnegyedéig meleg vízzel, majd csavard le a körömlakk kupakját, és körülbelül 10-15 centiről csurgass belőle a vízbe valamennyit. A mennyiséget aszerint határozd meg magadnak, hogy mekkora tárgyat, milyen mértékben szeretnél beszínezni. Amint becsöpögtetted a lakkot, fogj egy fogvájót, és húzd át néhányszor a foltokon, hogy a vízfelület szép csíkos legyen. Ha többféle színt használsz, még látványosabb lesz.

kep2

A következő lépésben kell 2-3 másodpercre bemártanod a tárgyat. Merítheted az alsó felét, vagy háromnegyedig, vagy akár egészében. Utóbbi esetben húzz gumikesztyűt.

Ha véletlenül ott is lakkos lett a műved, ahol nem akartad, akkor egyszerű körömlakklemosós vattával letörölheted róla. Ezt akkor is megteheted, ha esetleg nem tetszik a munkád, és újrakezdenéd, vagy ha idővel sérül a csíkozás, és már nem olyan szép, mint volt.

Végül tedd félre a tárgyad egy ív szilikonos sütőpapírra, és hagyd, hogy megszáradjon: vigyázz, hogy a csíkozott részhez ne érj hozzá, amíg a lakk nem szilárdult meg. Ez körülbelül egyórás türelmet igényel.

A következő videón meg is nézheted, hogyan kell márványozni:

A márványozás apróbetűs tudnivalói

Jó, ha tudod, a körömlakkos márványozás nem annyira tartós, mint egy gyárilag festett bögre mintája. Ajánlatos olyan tárgyat választanod alanyként, amelyet nem kell mindennaposan elmosnod, például egy kaspót, gyertyatartót vagy vázát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyél te is a Föld Bajnoka! Vegyél részt az E.ON tudatos kihívásában izgalmas nyereményekért!

Az E.ON által szervezett Föld Bajnokai kihívás célja, hogy megmutassa, apró lépésekkel, közös erővel is sokat tehetünk bolygónk megmentéséért.

Mit kell tenned, hogy részt vegyél a kihívásban?

- Látogass el az eon.hu/egyutt oldalára, nézd meg az aktuális kihívások listáját, és a jelentkezés feltételeit.

- Hat témakör, témánként több kihívás. Rendszeresen érkeznek új fenntarthatósági témákkal, és új feladatokkal, melyek közül legalább egyet kell teljesítened.

- Nyerhetsz Vegital Silver Digital növényi ital készítő gépet, és érdemes több feladatot teljesíteni, hiszen négy, különböző kihívás területről elvégzett feladat esetén részt veszel a fődíjért szóló sorsoláson, ahol egy HECHT EQUIS WHITE  elektromos robogót sorsolnak ki!

#földbajnokai

További részletekért kattints!

Promóció

Amennyiben mégis bögrét dekorálnál, és nem ceruzatartóként szeretnéd használni, hanem inni fogsz belőle, fontos, hogy csak kívülről merítsd a lakkos vízbe. Ha a belseje is csíkos lesz, akkor a később esetlegesen lepattogó lakkdarabok az italodba kerülnének. 

A körömlakkal márványozott tárgyat csak kézzel mosd el, ne tedd mosogatógépbe. Ha bögrét, edényt csíkoztál, azt ne mikrózd a későbbiekben.

Inspiráció, neked!

Nézegesd meg a következő képeket, és meríts ihletet: nem csak bögrét vagy vázát, tucatnyi dolgot márványozhatsz. Díszíts, és leld örömöd a kreatív munkában!

Falikép házilag

Készíts profi képet a falra: olyan lesz, mintha több tízezer forintért vetted volna egy művésztől.

Ezt is szeretjük