Márványozz, mint a profik: szupertrendi dísztárgyak, bögrék saját kezűleg, egyszerűen

Csodaszép tárgyakat készíthetsz a rendkívül egyszerű márványozással.

cov
beauty and style
Top olvasott cikkek

2021 egyik legtetszetősebb lakberendezési trendjét a márványfelületek jelentik. Az egyedi mintázat nemcsak a nagyobb felületeken, például a konyhapultokon vagy falakon jelenhet meg, de kisebb elemeken, például a dekorációkon is.

Bár az üzletekben szebbnél szebb márványos mintázatú díszek és használati tárgyak kaphatók, a megvásárlásuknál nagyobb örömet okozhat, ha az ember saját maga készíti el legújabb kedvencét. Az élvezetes kreatív munkához csupán pár egyszerű kellék szükséges.

Az előkészületek

Ha kedvet kaptál, akkor készülj elő a művelethez! Első lépésként válaszd ki az alapként szolgáló dekorációs vagy használati eszközt. Ez egy műanyag, üveg- vagy egyszínű porcelántárgy, például váza, bögre, kaspó vagy épp gyertyatartó is lehet.

kep1

Ezután döntsd el, egy- vagy többféle színnel szeretnél-e márványozni, és készítsd elő a vágyott árnyalatot vagy árnyalatokat. Keress egy nagyobb edényt, amit nem sajnálsz, illetve végy kézhez néhány fogvájót is. A szárításhoz érdemes szilikonos sütőpapírt is beszerezni, így az asztalra helyezett alkotás nem keni össze annak felületét.

Így márványozz körömlakkal

A márványozás nagyon egyszerű. Töltsd meg az edényt háromnegyedéig meleg vízzel, majd csavard le a körömlakk kupakját, és körülbelül 10-15 centiről csurgass belőle a vízbe valamennyit. A mennyiséget aszerint határozd meg magadnak, hogy mekkora tárgyat, milyen mértékben szeretnél beszínezni. Amint becsöpögtetted a lakkot, fogj egy fogvájót, és húzd át néhányszor a foltokon, hogy a vízfelület szép csíkos legyen. Ha többféle színt használsz, még látványosabb lesz.

kep2

A következő lépésben kell 2-3 másodpercre bemártanod a tárgyat. Merítheted az alsó felét, vagy háromnegyedig, vagy akár egészében. Utóbbi esetben húzz gumikesztyűt.

Ha véletlenül ott is lakkos lett a műved, ahol nem akartad, akkor egyszerű körömlakklemosós vattával letörölheted róla. Ezt akkor is megteheted, ha esetleg nem tetszik a munkád, és újrakezdenéd, vagy ha idővel sérül a csíkozás, és már nem olyan szép, mint volt.

Végül tedd félre a tárgyad egy ív szilikonos sütőpapírra, és hagyd, hogy megszáradjon: vigyázz, hogy a csíkozott részhez ne érj hozzá, amíg a lakk nem szilárdult meg. Ez körülbelül egyórás türelmet igényel.

A következő videón meg is nézheted, hogyan kell márványozni:

A márványozás apróbetűs tudnivalói

Jó, ha tudod, a körömlakkos márványozás nem annyira tartós, mint egy gyárilag festett bögre mintája. Ajánlatos olyan tárgyat választanod alanyként, amelyet nem kell mindennaposan elmosnod, például egy kaspót, gyertyatartót vagy vázát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben mégis bögrét dekorálnál, és nem ceruzatartóként szeretnéd használni, hanem inni fogsz belőle, fontos, hogy csak kívülről merítsd a lakkos vízbe. Ha a belseje is csíkos lesz, akkor a később esetlegesen lepattogó lakkdarabok az italodba kerülnének. 

A körömlakkal márványozott tárgyat csak kézzel mosd el, ne tedd mosogatógépbe. Ha bögrét, edényt csíkoztál, azt ne mikrózd a későbbiekben.

Inspiráció, neked!

Nézegesd meg a következő képeket, és meríts ihletet: nem csak bögrét vagy vázát, tucatnyi dolgot márványozhatsz. Díszíts, és leld örömöd a kreatív munkában!

Falikép házilag

Készíts profi képet a falra: olyan lesz, mintha több tízezer forintért vetted volna egy művésztől.

Ezt is szeretjük