Mutatjuk a legnagyobb áramzabálókat nyáron - Nem csak a légkondi a bűnös

Néhány háztartási gép egyenesen zabálja az áramot nyáron.

Magas áramfogyasztás nyáron
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A villanyszámla a magasba szökhet akkor is, ha az ember igyekszik minél tudatosabban használni a rendelkezésére álló háztartási berendezéseket, lekapcsolja a villanyt, kikapcsolja a tévét és a számítógépet, ha épp nincs rá szüksége.

Néhány háztartási gép valóságos áramzabálónak számít a házban, mindennapos használatuk jelentősen megnehezíti a spórolást. Nem csak a tél hordoz magában nagy kiadásokat a fűtőtestek működtetése révén, nyáron is érdemes odafigyelni az eszközökre.

Magas áramfogyasztás nyáron

A fűtésszezon végével sokan fellélegeznek, ami a számlák nagyságát illeti, ám a nyár ugyancsak megterhelő lehet a pénztárcának - és nem csupán az üdülések költségei miatt. A következő berendezések rendkívül sokat fogyaszthatnak ilyenkor.

Légkondicionáló berendezés

A kánikula miatt erősen felmelegedő lakásokban sokan használnak légkondicionálót a hűtésre, amelyek áramfogyasztása szintén jelentős. Egy korszerű klímaberendezés 600-1000, egy nagyobb teljesítményű eszköz akár több mint 1500 wattot is fogyaszthat óránként, ami több ezer forintos kiadást jelenthet napi szintű működtetés esetén.

A klímából érdemes már az üzletben a megfelelő hatékonyságút választani, és a komolyabb hőszigetelés hiánya is jelentősen növelheti az üzemeltetés szükséges idejét. Érdemes megfontolni a lakást légkondi nélkül is lehűtő tippek bevetését, az esti szellőztetés vagy a gyakori felmosás is segíthet picit visszafogni a klímahasználatot, de az időzítés és az éjszakai üzemmód is hasznos funkció a gépeknél. De nem csupán a klíma okozhat meglepetéseket a számla összegében.

Hűtőszekrény

Egy hűtőszekrény egész évben működik a háztartásban, ám azzal számolni kell, hogy nyáron a magasabb hőmérséklet miatt hosszabb ideig üzemelhet a gép a benti hőmérséklet alacsonyan tartásáért. A körültekintő elhelyezés már a lakás berendezésénél fontos, a közvetlen fénytől, ablakoktól távol elhelyezve, a megfelelő szellőzés érdekében pedig a falaktól is ajánlott legalább 5-10 centimétert tartani.

Ventilátorok

Ahol nincs légkondicionáló berendezés, ott gyakran ventilátorral próbálják megoldani, hogy a lakás hőérzete elviselhető legyen a legnagyobb hőségekben is. Bár ezek valamivel kevesebb áramot fogyasztanak a nagy teljesítményű klímáknál, hosszú ideig, akár éjszakákon át működtetve ugyancsak növelik a számla végösszegét. Itt időzítésre általában nincs lehetőség, de a kisebb fokozat és az időszakos, tudatos használat, valamint a lakás más módokon történő lehűtése sokat számíthat összességében.

Időszakos áramzabálók

Nem rendszeres használatú eszközök is akadnak, amelyek nagy mennyiségű áramot fogyasztanak. A medenceszivattyúk és vízforgatók, valamint az elektromos grillsütők egyaránt ebbe a kategóriába tartoznak. A számla összegét csak gyakori és hosszan tartó használat esetén dobják meg, egy-egy kerti sütögetés nem nyom sokat a latban. 

Azt is fontos megjegyezni, hogy az áramfogyasztás pontos mértéke mindig a készülék típusától, méretétől, hatékonyságától és a használati időtől függ, az energiatakarékos eszközök és a tudatos szokások kialakítása jelentősen csökkenti a problémát.

Olvass tovább: így utazz kánikulában!

Amennyiben kénytelen vagy kocsiba szállni a nagy melegben, néhány dologra különösen oda kell figyelned.

Erre figyelj, ha kánikulában ülsz kocsiba: ennyi víz nélkül ne indulj hosszabb útra

Amennyiben kénytelen vagy kocsiba szállni az extrém melegben, néhány dologra különösen oda kell figyelned.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük