A 15 legnagyobb lakberendezési hiba

Dia

Túl sok erős színA színek terén mértékletességre kell törekedni. Az egymástól eltérő, túl sok és túl intenzív szín vibráló, idegesítő hatást kelt, mely mellett képtelenség pihenni és kikapcsolódni. Érdemes csak egyetlen színt használnod, illetve annak más és más árnyalatát.

Túl sok erős szín

A színek terén mértékletességre kell törekedni. Az egymástól eltérő, túl sok és túl intenzív szín vibráló, idegesítő hatást kelt, mely mellett képtelenség pihenni és kikapcsolódni. Érdemes csak egyetlen színt használnod, illetve annak más és más árnyalatát.

Dia

Bátortalan berendezésHa jól akarod érezni magad a lakásodban, akkor ne ragaszkodj a konvenciókhoz. A kanapénak nem kell feltétlenül közvetlenül a fal mellett lennie, ahogy a hagyományos dohányzóasztalt is lecserélheted egy izgalmasabb darabra. Merd elengedni a fantáziád - természetesen az ésszerűség határain belül.

Bátortalan berendezés

Ha jól akarod érezni magad a lakásodban, akkor ne ragaszkodj a konvenciókhoz. A kanapénak nem kell feltétlenül közvetlenül a fal mellett lennie, ahogy a hagyományos dohányzóasztalt is lecserélheted egy izgalmasabb darabra. Merd elengedni a fantáziád - természetesen az ésszerűség határain belül.

Dia

Szellős, üres lakás A szellős, tágas lakás csábító, ám könnyen üresnek érezheted, ha nem figyelsz a részletekre. Ha kedveled a minimál stílust, akkor nyugodtan válassz kevés bútort, azok azonban nagyok és hangsúlyosak legyenek. Ha elaprózod a berendezést, kong majd a lakásod az ürességtől.

Szellős, üres lakás

A szellős, tágas lakás csábító, ám könnyen üresnek érezheted, ha nem figyelsz a részletekre. Ha kedveled a minimál stílust, akkor nyugodtan válassz kevés bútort, azok azonban nagyok és hangsúlyosak legyenek. Ha elaprózod a berendezést, kong majd a lakásod az ürességtől.

Dia

Unalmas összhatás A lakás berendezésekor a harmónia a jelszó, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Csak azért ne válassz mindenhová világos színeket, mert kicsi a lakásod, az összhatás ugyanis könnyen unalmas lehet.

Unalmas összhatás

A lakás berendezésekor a harmónia a jelszó, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Csak azért ne válassz mindenhová világos színeket, mert kicsi a lakásod, az összhatás ugyanis könnyen unalmas lehet.

Dia

Nem harmonizáló színek és mintákFontos, hogy például a kanapé színének, anyagának és mintájának megválasztásánál figyelembe vedd a helyiségben található többi bútor színét, anyagát és mintáját. Nem baj, ha egy-egy bútor kilóg a sorból, a végeredmény azonban csak akkor lesz harmonikus, ha legalább mintájukban vagy árnyalatukban van valami közös az egyes darabok között.

Nem harmonizáló színek és minták

Fontos, hogy például a kanapé színének, anyagának és mintájának megválasztásánál figyelembe vedd a helyiségben található többi bútor színét, anyagát és mintáját. Nem baj, ha egy-egy bútor kilóg a sorból, a végeredmény azonban csak akkor lesz harmonikus, ha legalább mintájukban vagy árnyalatukban van valami közös az egyes darabok között.

Dia

Tükör a hálószobábanA hatalmas, tükrökkel borított tolóajtós szekrények nagyon impozáns látványt nyújtanak, és optikailag növelik is a teret, a hálószobába viszont nem alkalmasak. Megzavarják a helyiség nyugodt légkörét, és alvásproblémákat okoznak.

Tükör a hálószobában

A hatalmas, tükrökkel borított tolóajtós szekrények nagyon impozáns látványt nyújtanak, és optikailag növelik is a teret, a hálószobába viszont nem alkalmasak. Megzavarják a helyiség nyugodt légkörét, és alvásproblémákat okoznak.

Dia

Összefüggő szekrénysorA szorosan egymás mellett lévő elemekből álló szekrénysorok népszerűek, de nem hagynak teret és a változtatásra lehetőséget. Helyettük válassz egymással harmonizáló, ám nem egyetlen garnitúrához tartozó bútorokat, melyeknek helyét időnként kedved szerint változtathatod.

Összefüggő szekrénysor

A szorosan egymás mellett lévő elemekből álló szekrénysorok népszerűek, de nem hagynak teret és a változtatásra lehetőséget. Helyettük válassz egymással harmonizáló, ám nem egyetlen garnitúrához tartozó bútorokat, melyeknek helyét időnként kedved szerint változtathatod.

Dia

Túl sok dekorációA különböző apró emléktárgyak és dekorációk önmagukban mindig jól mutatnak, ha azonban sok van belőlük, zsibvásár hatását kelthetik. Ezen a téren is legyél mértékletes, és egymás mellé csak olyan tárgyakat helyezz, melyek anyagukban, stílusukban vagy színeikben passzolnak egymáshoz.

Túl sok dekoráció

A különböző apró emléktárgyak és dekorációk önmagukban mindig jól mutatnak, ha azonban sok van belőlük, zsibvásár hatását kelthetik. Ezen a téren is legyél mértékletes, és egymás mellé csak olyan tárgyakat helyezz, melyek anyagukban, stílusukban vagy színeikben passzolnak egymáshoz.

Dia

Színes kiegészítők kavalkádjaHa olyan kiegészítőbe szeretsz bele, ami kissé kilóg a már meglévő dekorációid sorából, ne mondj le róla, csak ne vidd túlzásba a különféle stílusú darabok keverését. Válogass, vásárolj, de csakis mértékkel, és lehetőleg nyugodt, semleges környezetben helyezd el a különleges darabot - a túl színes tárgyak túl színes környezetben nem mutatnak jól.

Színes kiegészítők kavalkádja

Ha olyan kiegészítőbe szeretsz bele, ami kissé kilóg a már meglévő dekorációid sorából, ne mondj le róla, csak ne vidd túlzásba a különféle stílusú darabok keverését. Válogass, vásárolj, de csakis mértékkel, és lehetőleg nyugodt, semleges környezetben helyezd el a különleges darabot - a túl színes tárgyak túl színes környezetben nem mutatnak jól.

Dia

Túl rövid függönyökA függöny jelentősen meghatározza a helyiség hangulatát. Ha magas a belmagasság, soha ne válassz rövid függönyt, még akkor se, ha a fűtőtesttől szeretnéd óvni.

Túl rövid függönyök

A függöny jelentősen meghatározza a helyiség hangulatát. Ha magas a belmagasság, soha ne válassz rövid függönyt, még akkor se, ha a fűtőtesttől szeretnéd óvni.

Dia

Sok apró szőnyegA padló burkolata szintén befolyásolja a szobák összképét. A padlószőnyeg egészségügyi szempontból nem javasolt, a sok apró darabra vágott típusok pedig esztétikailag kifogásolhatóak, hiszen felaprózzák, és zavarossá teszik a teret. Csupán két-három, hangsúlyosabb darabot használj, melyekkel a közös helyiségekben az eltérő funkciójú helyeket is kijelölheted.

Sok apró szőnyeg

A padló burkolata szintén befolyásolja a szobák összképét. A padlószőnyeg egészségügyi szempontból nem javasolt, a sok apró darabra vágott típusok pedig esztétikailag kifogásolhatóak, hiszen felaprózzák, és zavarossá teszik a teret. Csupán két-három, hangsúlyosabb darabot használj, melyekkel a közös helyiségekben az eltérő funkciójú helyeket is kijelölheted.

Dia

Rossz megvilágításA fény ugyanolyan fontos a harmonikus összkép érdekében, mint a színek vagy a mutatós bútorok. Hiába van ugyanis szép formájú kanapéd és dekoratív díszed a polcokon, ha nincsenek megvilágítva. Alapszabály, hogy a központi fényforrás - a csillár - mellett asztali lámpák is kellenek a szobába, valamint irányított fényre is szükség van, például olvasáshoz.

Rossz megvilágítás

A fény ugyanolyan fontos a harmonikus összkép érdekében, mint a színek vagy a mutatós bútorok. Hiába van ugyanis szép formájú kanapéd és dekoratív díszed a polcokon, ha nincsenek megvilágítva. Alapszabály, hogy a központi fényforrás - a csillár - mellett asztali lámpák is kellenek a szobába, valamint irányított fényre is szükség van, például olvasáshoz.

Dia

Szobák és funkciókFontos, hogy a helyiség mérete és elrendezése passzoljon a neki szánt funkcióhoz. Csak azért ne alakítsd ki nem megfelelő helyiségben a hálót, mert az előző tulajdonosé is ott volt. Merj változtatni, akár szakértő bevonásával.

Szobák és funkciók

Fontos, hogy a helyiség mérete és elrendezése passzoljon a neki szánt funkcióhoz. Csak azért ne alakítsd ki nem megfelelő helyiségben a hálót, mert az előző tulajdonosé is ott volt. Merj változtatni, akár szakértő bevonásával.

Dia

Túl sötét színekA túl sötét falak a legnagyobb helyiséget is aprócskára húzzák össze - legalábbis optikailag. Ha kedveled az erőteljes színeket, ne mondj le róluk, de csak egy vagy két falfelületet fess sötétre.

Túl sötét színek

A túl sötét falak a legnagyobb helyiséget is aprócskára húzzák össze - legalábbis optikailag. Ha kedveled az erőteljes színeket, ne mondj le róluk, de csak egy vagy két falfelületet fess sötétre.

Dia

Trükkök figyelmen kívül hagyásaA lakberendezés apró fortélyairól nem szabad megfeledkezned. Ezek közé tartoznak az optikai trükkök is, melyekkel jelentősen befolyásolhatod az egyes helyiségek összképét. Egy hatalmas tükör a padlón vagy a falon például meg is duplázhatja a szobát, de akár az L-alakú helyiség hiányzó részét is pótolhatod vele optikailag.

Trükkök figyelmen kívül hagyása

A lakberendezés apró fortélyairól nem szabad megfeledkezned. Ezek közé tartoznak az optikai trükkök is, melyekkel jelentősen befolyásolhatod az egyes helyiségek összképét. Egy hatalmas tükör a padlón vagy a falon például meg is duplázhatja a szobát, de akár az L-alakú helyiség hiányzó részét is pótolhatod vele optikailag.
Ezt is szeretjük
Szerző: Mondovics Pálma
Fotó: