A 3 legjobb lakástervező program
Álmodj, tervezz, alakíts
Ne csak képzeletben tervezd meg álmaid otthonát! Íme, három program, ami mindenben a segítségedre lesz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb embernek igencsak karakteres elképzelései vannak álmai otthonáról, ám a tervezgetés időtartama egyénenként eltérő.

Bárhol is tartasz ezen az úton, sok szempontból hasznos, ha nemcsak elképzeled, hanem egy ügyes kis program segítségével meg is tervezed álmaid otthonát.

Néhány kattintással pakolhatsz a szoba egyik sarkából a másikba mázsás szekrénysorokat, de a falak elmozdítása sem tart tovább egy billentyűkombináció lenyomásánál. Ha pedig a végeredmény nem elég egységes, könnyedén módosíthatod eredeti elképzeléseidet.
Annak ellenére, hogy egy tervezőprogram kezelése közben nehéz határt szabni a fantáziának, nem szabad figyelmen kívül hagynod a gyakorlatias szempontokat sem. Sok idegeskedéstől és felesleges pénzkidobástól kímélheted meg magad, ha például már a képernyőn kiderül, hogy az új franciaágyra éppen rányílna az ajtó.

Sweet Home 3D - abszolút kedvenc

A lakástervező programok között első számú kedvencünk a Sweet Home 3D. Az ingyenesen, magyar nyelven is letölthető, rendkívül könnyen kezelhető, kezdőknek is ajánlott program az alaprajztól a teljesen berendezett fázisig képes megjeleníteni a megálmodott terveket. A Sweet Home 3D tulajdonképpen három átméretezhető panelből áll.

Az első - az úgynevezett bútorkatalógus - kategóriákra osztva tartalmazza az összes, az otthon építéséhez felhasználható bútort, az asztalokon át a radiátoron keresztül az éjjeli szekrényig. A lényeg, vagyis a tervezés folyamata azonban az alaprajzon történik. Ez a panel felülnézetből mutatja az otthont, amit a fájl menüből tudsz megnyitni. Itt rajzolhatod meg a falakat, de az ajtók, ablakok, bútorok beillesztése is ezen a felületen történik. A legizgalmasabb panel a 3D-nézet, ahol felülnézetből, vagy egy virtuális látogató szemszögéből is körbejárhatod a készülő lakást vagy házat.

A programban nemcsak megtervezheted, hanem - az alaprajz menüpontban található, háttérkép importálása menüpontra kattintva - fel is töltheted a ház vagy lakás alaprajzát. Egyszerűen betallózod a beszkennelt alaprajzot, meghatározod a kép arányát, valamint a kép azon pontját, mely megfelel a 0.0 pontnak az alaprajzon, és már tervezgetheted is a falak színét, illetve azt, hogy hova kerüljön a szekrénysor. A program egyszerű kezelhetőségét garantálja az érthető instrukciókat tartalmazó, képekkel illusztrált súgó, amit a letöltés után érdemes alaposan átolvasni.

Tipp: a program használatát még élvezhetőbbé teszi, hogy már kész bútort vagy a Sweet Home 3D-vel létrehozott mintaotthonokat is feltölthetsz.

MyHouse - haladóknak ajánlott

Valamivel nagyobb tapasztalatot és időt igényel a MyHouse nevű tervezőprogram használata. A szintén magyar nyelven, de már csak pénzért letölthető myHouse-zal - a program tervezőinek ígérete szerint - elkerülheted az átalakítással vagy építkezéssel járó hibákat és felesleges költségeket. A digitális fotószimbólum-könyvtárak segítségével a pincétől a padlásig az egész házat, sőt, még a kertet is megtervezheted, könyvtáraidat pedig saját digitális fotóiddal is bővítheted. A programhoz ezen felül több mint ezer ajtó, ablak, korlát, konyha-, fürdő- és szobabútor, valamint egyéb háromdimenziós tárgy tartozik.

Azt, hogy a program készítői minden részletre figyeltek, bizonyítja, hogy többek között azt is kiszámolhatod, hogy mennyi tégla szükséges a falak felépítéséhez, illetve az épületben elhelyezett ajtók és ablakok mennyibe kerülnek majd a kivitelezéskor. A fejlett ábrázolási technikának köszönhetően a programmal 360°-os panorámaképet is készíthetsz. A díjmentesen letölthető QuickTime™ virtuális valóságrendszer segítségével olyan gyorsan és szabadon mozoghatsz a 3D-s térben, mintha az épületben lennél.

Tipp: nem kell a zsebedbe nyúlnod, ha megelégszel a MyHouse harminc napos, demo változatával. Ha szeretnéd letölteni a programot, kattints ide.

Ikea konyhatervező - egyszerű és nagyszerű

A legtöbb nő életében még mindig központi szerep jut a konyhának. Ha te is azok közé tartozol, akik semmi szín alatt nem engedik, hogy bárki beleüsse az orrát a főzés helyszínének megtervezésébe, akkor irány az IKEA honlapja! A bútoróriás ígérete szerint konyhatervező programjuk letöltése után öt egyszerű lépésben tervezheted meg álmaid konyháját.

A helyiség méreteinek megadását követően már bele is vághatsz a tervezésbe: válogathatsz a stílus és színek között, ha pedig elkészült a remekmű, akkor a legjobb terveket kinyomtathatod, vagy le is mentheted. 

A terveket az IKEA munkatársainak is megmutathatod, hogy segíteni tudjanak a szükséges bútorok és eszközök összegyűjtésében.

Tudtad?
Az IKEA weboldalán nem csak a konyhádat, hanem a hálószobádat, médiatárolódat, könyvespolcodat vagy a munkahelyedet is megtervezheted.
Ezt is szeretjük