Az 5 legjobb lakásillatosító

Szerintünk

Hiába a rendszeres szellőztetés és takarítás, van olyan, amikor mindez vajmi kevés. Hogy mi mit teszünk a rossz szagok ellen? Eláruljuk!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ki szereti a rossz szagokat? Bizonyára senki, ám kivédeni őket nem olyan egyszerű: hiába a kereszthuzat, a rántott hús sütésekor keletkező olajszagot például egyszerűen képtelenség szellőztetéssel kiűzni a lakásból.

Hogy mi mit teszünk a kellemetlen szagok ellen, és hogyan varázsoljuk friss illatúvá a lakásunkat? Eláruljuk!

Vissza a gyökerekhez

Juli kedvencei: füstölők, illatos gyertyák

Imádom a különböző ősi kultúrákat, ez pedig meg is látszik, és érződik is az otthonomon. Lakásfrissítés címszó alatt emiatt sosem használok elektromos vagy dezodoros frissítőket, kivéve a mellékhelyiséget - ahol az Ambi Pure kék, WC-be rakható illatosítóját használom.
A lakás többi pontján az ősi illatosítók különböző verzióját alkalmazom: füstölők többféle verzióját, növényi kivonatokat, illatos gyertyákat és illóolajokat. A nagyszoba a fő csomópont, ott található a nagy "illatbázis": számtalan aromájú füstölőt és illóolajat rejt minden egyes szeglete, beleértve a szekrények belsejét is.
Az előszoba és az ebédlő pedig a füstölőké és az illóolajoké, a hálóban viszont az állandó illatos gyertya mellett az ágynemű cserélésekor levendulapermettel "hintem" be a még bevetetlen, és a már megvetett ágyat is.
A konyha azonban egy nehéz eset volt sokáig, mert nem találtam a megfelelő illatot. Egy ismerősöm azonban megajándékozott egy Peruból származó kis üvegcsével, mely fodormenta olajat tartalmaz. Egyszerűen imádom!

Keleti hangulatban

András kedvencei: a füstölők

Ha a lakásban terjedő finom illatokról van szó, akkor én a füstölők pártján állok. Sokféle illatban beszerezhetők, ami viszont számomra a legnagyobb kedvenc, az a fahéjas, a gyümölcsös, valamint az antistressz aromájú változatok.
Nem túl drágák, egy csomag már néhány 100 forintért kapható, amiben legalább 15-20 szál található, így ez néhány hétig biztosan kitart. Ráadásul nem kell velük sokat vacakolni, csak egy doboz gyufára meg egy kis fatálcára van szükség. Erős aromájuk gyorsan és intenzíven betölti a nagyobb méretű belső tereket is. Szeretem, mert a füstölőkkel esténként bármikor különleges, egzotikus, intim hangulatot varázsolhatok a szobában.

Csak természetesen!

Luca kedvencei: pot pourri és illatgyertya

Őszintén szólva nem ismerem az összes lakásillatosítási módszert, elsősorban azért, mert a mesterséges dolgoktól igyekszem távol tartani magam. Úgy gondolom, a mesterséges illatoknál az is jobb, ha nincs semmilyen plusz illat a lakásban, ezért a konnektorba dugható, időközönként fújkáló illatosító eszközökért nem vagyok annyira oda.
A saját készítésű illóolajokhoz nincs türelmem, így a lakásomat csak igen ritkán tölti be illatfelhő.
Ha viszont olajosat sütök, vagy megül az ételszag a lakásban, akkor a kereszthuzat után füstölőt szoktam használni - általában mindig azt az illatot, ami éppen megtetszik a boltban, ami lehet indiai üzlet vagy drogéria, manapság ugyanis ez utóbbiakban is be lehet szerezni az illatozó pálcikákat.
Ezen kívül ritkán ugyan, de pot pourrit is szoktam használni - általában azután, hogy az Ikeában vásárolok, ott ugyanis nem tudok ellenállni ezeknek a szépségeknek. Sajnos azonban ezeknek az illata csak rövid ideig érződik, szemben az illatos gyertyákkal, amelyek sokkal tovább képesek illattal megtölteni a helyiségeket. Ez utóbbiak ráadásul nem is túl erősek, az ember így nem kap fejfájást tőlük.

Természetesen mentával, levendulával

Ági kedvencei: az illóolajok

Lucához hasonlóan én sem szeretem a mesterséges illatokat, mert a gyártók valahogy soha nem tudják eltalálni a valós aromákat.
Emiatt inkább aromalámpással illatosítom a lakást. Jó néhány illóolajat összegyűjtöttem már, így mindig hangulatomnak vagy napszaknak megfelelően illatosítom a levegőt. Három kedvencem van, a levendula, a rózsa és a menta: nyáron jól jön a menta frissessége, a levendulának nyugtató hatása van, ezt fárasztó napok után "üzemelem be", a rózsát pedig különleges alkalmakkor használom.
Ezenkívül szeretem, ha friss virág van a lakásban, amit a szüleim kertjéből szerzek be hétvégente.

Angolos eleganciával

Pálma kedvencei: az illatosító olajok

Bár dohányzom, ki nem állhatom, ha a ruhám vagy a hajam cigiszagú. És mivel alkalmanként a lakásomban is rágyújtok, fokozottan ügyelek arra, hogy mindez ne érződjék. A rendszeres - napi többszöri - szellőztetés mellett mindig használok valamilyen illatosítót is, és bátran állíthatom, hogy aligha akad olyan termék, amit ne próbáltam volna még ki.
Kezdetben füstölőt használtam, majd átváltottam az illóolajokra, ám ez utóbbit hamar meguntam, mivel egyáltalán nem elégített ki az illatuk. Ekkor szerettem bele az igencsak kényelmes elektromos illatosítókba, hiszen ezek egész nap illatosan tartják a lakást, ráadásul többféle aromát is tartalmaznak, így unalmasnak sem hatnak. Mindezek ellenére mégsem ők lettek a befutók: lassan fél éve tőlük is elbúcsúztam, pontosan akkor, amikor egy eldugott kis üzletben ráakadtam az angol Claremont&May cég elbűvölően finom illatú olajaira, amelyeket ugyanúgy kell használni, mint a hagyományos illóolajokat, ám sokkal intenzívebb hatás érhető el velük.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Számtalan illatkombinációban kaphatók, így több kedvencem van, ám amiért egyszerűen megőrülök, az a kissé púderesen édeskés, Baroque fantázianevű illatkombináció fügével, fekete ribiszkével, egy kevés szegfűszeggel, ánizzsal, valamint egy leheletnyi maracujával.

Ezt is szeretjük