Varázsolj őszi hangulatot az otthonodba (x)

Lakberendezési tippek Járai-Szeglet Orsi enteriőrtervezőtől.

GettyImages-1279740761
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli időszakhoz közeledve egyre többet tartózkodunk a lakásban, ez az a hely, ahol töltekezünk. Ezért is fontos, hogy olyan környezetben tegyük mindezt, ahol a szemünknek szép dolgok vesznek körül minket, és jól érezzük magunkat.

Sokan kezdték el ősszel a kétlaki munkavégzést a Covid-járvány alatt. A kényszerhelyzet hozta megoldásokon még lehet javítani, így megfelelő felkészültséggel nem lesz nehéz az alkalmazkodás. Ha épp lakóterünk őszi stílusváltását fontolgatjuk, vagy pont most szeretnénk kialakítani a home office munkaterünket, akkor olvassunk tovább, ugyanis Járai-Szeglet Orsi enteriőrtervező segítségével körbejártuk a témát, és hoztunk néhány igazán praktikus lakberendezési tippet. Vásárlásainkkal ráadásul most könnyedebben tudjuk az otthonunkat szépíteni, hiszen minden OTP Bonus vagy OTP BonusGold hitelkártyával történő fizetés után extra pénzvisszatérítést kaphatunk, például lakberendezési cikkek vásárlása esetén. Így az ősz beköszöntével eljött az idő, hogy megújítsuk az otthonunkat is, ahova nap mint nap jó érzéssel tudunk megérkezni és időt tölteni.

Amikor a lakás is földszínekbe öltözik 

Az őszi hangulathoz elegendő néhány kiegészítő, dekorációs elem, ami az erdő színeiben, meleg, természetes árnyalataiban jelenik meg. Színekben nyúljunk bátran az élénk színekhez: bordó, sötétzöld, narancssárga, ezeket keverhetjük natúr színű elemekkel is, hogy ne legyen zsúfolt hatású a tér. A lakás különböző részeit olyan könnyen cserélhető dekorációs elemekkel tudjuk az adott évszakra szabni, mint például a vázák, a takarók, a dísz- és ülőpárnák, az asztalterítők vagy a tányéralátétek.

Az őszi trendekhez tartozik a természetes anyagokból készült dekorációs elemek használata is. Ilyen például egy puha gyapjútakaró, kerámiavázák, vesszőből font tányéralátét vagy egy lenből készült asztalterítő. A természetben előforduló, ívelt formájú elemekkel tovább fokozhatjuk a meleg, bekuckózós hatást. Egy kerek díszpárna, gömb alakú vagy rusztikusan aszimmetrikus gyertyatartó mind-mind tökéletes választás.

Kirándulásaink alkalmával gyűjtsünk leveleket, ágakat, terméseket, melyekből nagyon egyszerűen és látványosan alakíthatjuk otthonunk hangulatát. Ajtó- és ablakkoszorúkat könnyen készíthetünk akár saját kezűleg is különböző levelek, termések segítségével. A koszorúkhoz használhatunk tobozokat, levelekből pedig girlandot készíthetünk. Dohányzóasztalra, tálalószekrényre színes, szárított leveleket és terméseket gyűjthetünk, melyeket tálba rendezve látványos hangulati elemeket tudunk létrehozni.

Sétánk közben gyűjtsünk néhány faágat, melyek tisztítás és fertőtlenítés után képtartóként vagy önmagukban fali dekorációként szolgálhatnak. Néhány kisebb-nagyobb, élénk színű levelet keretbe téve izgalmas fali és polcra való dekoráció készülhet.

Pulóverből székpárna?

Néhány régi pulóver felhasználásával készíthetünk székpárnákat és díszpárnákat is. Ha nem érezzük a bátorságot, hogy saját készítésű párnahuzatokat csináljunk, akkor vegyünk olyanokat, melyek cserélhető huzatúak, így az évszakok változásával könnyen cserélhetjük őket. A puha anyagok mellett néhány gyertya meleg fénye is meghitt, őszi hangulatot kölcsönözhet otthonunknak. Ha tehetjük, válasszunk illatosított vagy akár földszínű darabokat.

Az étkezőasztal a lakás egyik központi eleme. Válasszunk egy nagy vázát, melybe a letisztultabb megjelenés kedvelői tehetnek akár néhány ágat is, akik viszont szeretik a hangsúlyosabb dekorelemeket, szárított növényekből készített csokrot is készíthetnek bele.

Ahhoz, hogy évszakról évszakra könnyedén alakíthassuk otthonunkat, néhány olyan berendezési tárgyra is szükségünk lesz, melyek időtállóak. Egy-egy szép formájú tükörrel növelhető a térérzet, egy, az adott tér stílusába illeszkedő, azonban visszafogott dohányzóasztal tökéletes alapot tud nyújtani bármelyik szezonban az aktuális dekorációnak. Ugyanez igaz a kanapéra, fotelekre is. Ezekből is válasszunk jó minőségű, kényelmes darabokat, amik hosszú évekig szolgálják a kényelmünket.

Munkavégzés az otthonunkban: tippek a praktikus home office munkatér berendezéséhez

Az első és legfontosabb szempont, hogy találjunk egy megfelelő teret. Akármennyire is jó ötletnek tűnik elsőre, ne dolgozzunk a kanapén, ugyanis hosszú távon nem tesz jót a gerincnek. Ha várhatóan hosszabb ideig leszünk home office-ban, célszerű beruházni egy ergonomikus irodai székre. A hagyományos étkezőszék nem megfelelő erre a célra, mivel nem követi a gerinc vonalát, így hosszabb távon nemcsak kényelmetlen, hanem egészségre káros is benne az ülés. Válasszunk párnázott, állítható magasságú, számunkra kényelmes anyagból készült széket.

OTP HK Osz Lakberendezes 840x560

Érdemes beszerezni néhány tárolót, amikben a munkához szükséges iratokat és tárgyakat tároljuk rendszerezetten. Ha van néhány kartondobozunk, akkor saját kezűleg is elkészíthetjük ezeket a tárolókat és vidám, színes dekorpapírral leragasztva egyedi külsőt adhatunk otthoni munkahelyünknek. 

Ha nagyon kis helyen fér el az irodai rész, le- vagy felhajtható lapú bútort válasszunk, így munkánk végeztével kisebbre csukható az asztal, és több terünk marad a munkán kívüli tevékenységekre.

Érdemes azt is figyelembe venni, hányan fogunk otthonunkban tartózkodni, miközben dolgozunk. Ha nem áll rendelkezésünkre egy külön helyiség a home office kialakítására, mobil térelválasztó falakkal leválaszthatunk magunknak egy teret, így nem zavarjuk egymást a munkában. Célszerű beszerezni egy zajszűrős fejhallgatót is, hiszen ha valaki telefonál mellettünk, könnyen elvonhatja a figyelmünket.

Attól, hogy otthonról dolgozunk, ne feledkezzünk meg néha a szünetről sem. Álljunk fel az asztaltól, mozgassuk át magunkat kicsit. Ha olyan asztalt választunk, melynek állítható a magassága, még inkább kényelmessé tehetjük otthoni irodánkat. Jótékony hatással lesz testünkre, ha néha felállunk a székből, és inkább állva dolgozunk egy magasított asztal mellett.

 

(Cikken belüli kép forrása: OTP Bank, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Advertisement

Ezt is szeretjük