Amikor a lakásodra megy a NAV: bármikor megteheti, hogy ellenőrizzen

Bevett gyakorlat a NAV-nál a helyszíni szemle.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakásvásárlással kapcsolatban számos plusz költség felmerülhet a vételáron kívül is, legyen szó a hitelbírálat, az értékbecslés költségeiről vagy épp az ügyvédi díjról, a legnagyobb terhet azonban kétségkívül a lakás, mint vagyon megszerzése után megfizetendő illeték jelenti.

Ennek összege korántsem elenyésző, annak ellenére sem, hogy vannak esetek, mikor kedvezménnyel is megfizethető, ráadásul az is előfordulhat, hogy a NAV nem ért egyet az ingatlan - illeték alapjául szolgáló - értékével.

Mekkora összeget jelent az illeték?

Ingatlan megvásárlása esetén visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni, melynek általános mértéke 4% ingatlanonként, legalábbis 1 milliárd forintig, ha a forgalmi érték ezt meghaladja, az 1 milliárd forintot meghaladó rész után 2% az illeték, ugyanakkor azt is kikötik, hogy ingatlanonként ez maximum 200 millió forint lehet. Az illetékfizetési kötelezettség attól a naptól van érvényben, hogy a szerződést megkötötted. A különféle illetékekről és a speciális szabályokról ide kattintva tájékozódhatsz részletesebben.

Amikor helyszíni szemlét tart a NAV

Az ingatlan után fizetendő illeték szempontjából nagyon fontos megkülönböztetni az ingatlan forgalmi értékét, illetve vételárát, ezek ugyanis nem feltétlenül azonosak, a forgalmi érték gyakran magasabb, mint például a vevő által kialkudott vételár, az illetéket pedig minden esetben a forgalmi érték után kell megfizetni.

Amennyiben az okiratban nincs feltüntetve az ingatlan forgalmi értéke, azt nem jelentették be, vagy a bejelentett érték az adóhatóság szerint nem felel meg a valóságnak, a NAV maga jár utána az ügynek, illetve kerít sort a forgalmi érték megállapítására, mégpedig helyszíni szemle által. A lakásvásárlást követő időszakban a NAV bármikor küldhet levelet arról, hogy helyszíni szemlét kíván tartani.

A helyszíni szemle nem ellenőrzés a szó adóigazgatási értelmében, csupán adatgyűjtés, melynek során felmérik az ingatlan főbb paramétereit, ezek figyelembevételével pedig javaslatot készítenek a forgalmi értékre vonatkozóan, melyet egy értékelő bizottság véglegesít. A helyszíni szemle után továbbá az ingatlan említett paraméterei - például a fizikai állapot, a közművekkel való ellátottság, az alapterület - egy adatbázisba is bekerülnek, ahol később összehasonlító adatokként állnak rendelkezésre.

Ahogy az adóhatóság honlapján is kifejti, az ingatlanok nagyobb részénél a bejelentett és a megállapított forgalmi érték megegyezik, eltérő értéket körülbelül az esetek 25-30%-ánál állapítanak meg.

Kedvezményeket is kaphatsz

Bizonyos esetekben a NAV kedvezményt ad az illetékmegfizetés terén, ilyen például a 35 év alattiak kedvezménye, valamint az első lakásukat megszerzők részletfizetési lehetősége. A 35 év alatti fiataloknak csak az illeték felét kell kifizetniük, amennyiben a megvásárolt lakás értéke nem több mint 15 millió forint, illetve életkortól függetlenül is jár könnyítés azoknak, akik első lakásukat szerzik meg, ha ugyanis kérik, 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezményt kapnak az illetékre. A részletfizetést és az illetékkedvezményt együtt, illetve külön-külön is igénybe lehet venni. Bővebb információt erről ide kattintva találsz.

Mindemellett a fizetési kötelezettséget a NAV mérsékelheti akkor is - részletfizetési lehetőséget, fizetési halasztást, fizetési könnyítést adva -, ha az a megélhetést súlyosan veszélyezteti.

Ezt is szeretjük